ΣΥΡΙΑ: Ο λόγος στα όπλα; Απορρίφθηκε από τον ΟΗΕ συμβιβαστική πρόταση της Ρωσίας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απέρριψε την Τρίτη σχέδιο απόφασης που προτάθηκε από τη Ρωσία και τασσόταν υπέρ της διενέργειας έρευνας στη Ντούμα, στη Συρία, από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) για την επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στον τελευταίο θύλακα των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα το Σάββατο.

Το κείμενο υπερψήφισαν πέντε κράτη μέλη του ΣΑ. Τέσσερις χώρες το καταψήφισαν, ενώ έξι απείχαν.

Για να εγκριθεί οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης, πρέπει

να λάβει εννέα ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο). Βέτο μπορεί να ασκηθεί μόνο στην περίπτωση που ένα σχέδιο συγκεντρώσει εννέα ή περισσότερες ψήφους.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΡΩΣΙΑΣ

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ να «απόσχει» από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης που πιθανόν σχεδιάζει εναντίον της Συρίας.

«Οι απειλές που διατυπώνετε έναντι της Συρίας θα έπρεπε να μας ανησυχούν, όλους μας, διότι μπορεί να βρεθούμε στα πρόθυρα ορισμένων πολύ λυπηρών και σοβαρών γεγονότων», είπε ο Νεμπένζια απευθυνόμενος στην αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

«Για άλλη μια φορά σας ζητώ, για άλλη μια φορά σας εκλιπαρώ, να απόσχετε από την υλοποίηση των σχεδίων που καταρτίζετε αυτή τη στιγμή για τη Συρία», πρόσθεσε ο Νεμπένζια, λίγη ώρα αφότου απορρίφθηκε σχέδιο απόφασης που είχε προτείνει η Ρωσία και τασσόταν υπέρ της διενέργειας έρευνας για την επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, το Σάββατο.

Eurocontrol: Προσοχή στις πτήσεις στην Α.Μεσόγειο τις επόμενες 72 ώρες…

Keywords
Τυχαία Θέματα