Τύμπανα πολέμου! – Τραμπ, Μέι, Μακρόν κατά Άσαντ, Πούτιν, Ιράν – Το παιχνίδι Ερντογάν

ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Γαλλία και οι σύμμαχοί τους είναι στο παρά ένα μιας συντονισμένης στρατιωτικής απάντησης στη Συρία, αφού κατηγορούν τη συριακή κυβέρνηση του Άσαντ, την οποία υποστηρίζει η Μόσχα, ότι ευθύνεται για την επίθεση με χημικά. Η Δαμασκός και η Μόσχα διαψεύδουν ότι διαπράχθηκε επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα.

Βέτο Ρωσίας στον ΟΗΕ στο ψήφισμα των ΗΠΑ για τη Συρία

Ο υπουργός

Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι το σαββατοκύριακο στην Καλιφόρνια και τη Νεβάδα, ενώ και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ακύρωσε τη συμμετοχή του στη Σύνοδο των Χωρών της Αμερικής στο Περού, καθώς, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον «για να επιβλέψει την αμερικανική απάντηση στη Συρία».

Σήμερα επόσης, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμφώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να απαντήσει στην επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
«Συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να απαντήσει για να διατηρήσει την απαγόρευση χρήσης χημικών όπλων παγκοσμίως», δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου της Μέι, μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της πρωθυπουργού

ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ…

Όπως μετέδωσε από τον ΑΝΤ1 ο ανταποκριτής του Θανάσης Τσίτσας, οι ΗΠΑ στέλνουν στη Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman», μαζί με άλλα επτά πολεμικά πλοία. Το αεροπλανοφόρο σαλπάρει για τη Μεσόγειο την Τετάρτη και ανοιχτά της Συρίας θα συναντήσει το αντιτορπιλικό «USS Donald Cook». Τα αντιτορπιλικά «USS Arleigh Burke», «USS Bulkeley», «USS Forrest Sherman» και «USS Farragut» θα συνοδεύουν το αντιτορπιλικό, όπως και το καταδρομικό «USS Normandy».

Παράλληλα σε αυτό τον στόλο θα προστεθούν τα αντιτορπιλικά «USS The Sullivans» και «USS Jason Dunham». Συνολικά, σε αυτά τα πολεμικά σκάφη επιβαίνουν 6.000 ναύτες, ενώ μαζί με τα αμερικανικά θα είναι και η γερμανική φρεγάτα «FGS Hessen», στο πρώτο μισό της αποστολής τους.

Το «Harry S. Truman» θα αντικαταστήσει το αεροπλανοφόρο «USS Theodore Roosevelt» και τον στόλο που το συνοδεύει, που ολοκλήρωσε την τετράμηνη αποστολή του στη Μέση Ανατολή, τον προηγούμενο μήνα.

ΣΕ ΤΡΙΑ ΤΑΜΠΛΩ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Παρά την πρόσφατη σύσφιξη των σχέσεων Άγκυρας – Μόσχας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την Τρίτη τη θέση της Ρωσίας για το μέλλον της Αφρίν στη Συρία.
«Ξέρουμε πολύ καλά σε ποιον θα παραδώσουμε την Αφρίν. Πρώτα, ας μιλήσουμε για την παράδοση στη Συρία των περιοχών που ελέγχονται από άλλες χώρες», δήλωσε ο Ερντογάν απορρίπτοντας σχόλια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Όταν έρθει ο καιρός, θα δώσουμε την Αφρίν στον λαό της Αφρίν προσωπικά, αλλά η ώρα αυτή εξαρτάται από εμάς, εμείς θα την προσδιορίσουμε, όχι ο κ. Λαβρόφ», είπε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Λαβρόφ δήλωσε χθες πως ο ευκολότερος τρόπος να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Αφρίν είναι να τεθεί και πάλι υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης. Αλλά και ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί έχει πει πως η Αφρίν πρέπει να παραδοθεί στον συριακό στρατό του Άσαντ.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι μεν σύμμαχος τόσο με τη Ρωσία όσο και με το Ιράν στη Συρία, αλλά απαιτεί την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και έχει υποστηρίξει τους αντάρτες που μάχονται εναντίον του. Ο Άσαντ υποστηρίζεται από τη Μόσχα και την Τεχεράνη.

ΜΑΚΡΟΝ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ, ΟΧΙ Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝ

Στόχος θα είναι οι εγκαταστάσεις με χημικά του καθεστώτος και σε καμία περίπτωση οι σύμμαχοι της Δαμασκού, δηλαδή η Ρωσία και το Ιράν, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας (…). Σε καμία περίπτωση οι αποφάσεις που θα λαμβάναμε δεν θα είχαν προορισμό να πλήξουν τους συμμάχους του καθεστώτος ή να επιτεθούν εναντίον οποιουδήποτε αλλά να επιτεθούν στις εγκαταστάσεις με χημικά που διαθέτει το καθεστώς», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση.

Δίπλα του, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν- που κάνει επίσκεψη επίσκεψη στο Παρίσι- διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να εμπλακεί σε ενδεχόμενα πλήγματα που θα επικεντρώνονταν στο καθεστώς της Δαμασκού

Μυρίζει μπαρούτι στη Μ.Ανατολή – Ο Τραμπ μιλάει για βομβαρδισμό της Δαμασκού

Keywords
Τυχαία Θέματα