Συνάντηση Τσίπρα – Σακελλαροπούλου: «Ανεπαρκή τα μέτρα» – «Να ενισχυθούν οι ευάλωτες ομάδες»

Την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ανέδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Από την πλευρά της, η κυρία Σακελλαροπούλου εξήρε τη στάση των πολιτών και της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η πανδημία και χαρακτήρισε νέα πρόκληση τις οικονομικές επιπτώσεις.

«Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία δύσκολη συνθήκη. Φοβάμαι ότι είναι λίγο δυσκολότερη από ό,τι σε άλλες χώρες

καθώς ναι μεν ήταν συμμετρική η κρίση, ωστόσο δε θα είναι συμμετρικές οι επιπτώσεις τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Φοβάμαι ότι οι ανισότητες θα διογκωθούν και αυτό θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στη χώρα μας που βγήκε μετά από πολλά χρόνια από μία μεγάλη οικονομική δυσκολία. Οι επιπτώσεις θα είναι δύσκολες στο οικονομικό πεδίο, στις εργασιακές σχέσεις, στις κοινωνικές σχέσεις, στις ατομικές ελευθερίες, στη λειτουργία των θεσμών. Οφείλουμε να τις εντοπίσουμε και να τις παλέψουμε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μπροστά στις κάμερες.

«Στην οικονομία βρισκόμαστε σε κινδύνους καθώς η ύφεση θα είναι βαθιά, τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων είναι και ανεπαρκή και καθυστερημένα, στις εργασιακές σχέσεις βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κίνδυνο μονιμοποίησης κάποιων έκτακτων συνθηκών όπως η εκ περιτροπής εργασία, η de facto μείωση μισθών, η καθιέρωση της τηλεργασίας που διαμορφώνει μία δύσκολη συνθήκη για τους εργαζόμενους γιατί δεν είναι εύκολο κανείς να μπορεί να ελέγξει το χρόνο εργασίας τους, αν έχουν υπερωριακή απασχόληση ή όχι» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε, όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον. «Βεβαίως η χώρα μας και ο λαός έχουν μάθει να αγωνίζονται, πιστεύω όμως ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά και έγκαιρα τα πλεονέκτημα που έχουμε όπως την παρακαταθήκη της ρευστότητας από τα προηγούμενα χρόνια».

«Όλες αυτές τις προκλήσεις θα έχουμε τη δυνατότητα να τις κουβεντιάσουμε. Προσβλέπω σε μία ουσιαστική συνεργασία. Ξέρω βεβαίως ότι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι να παρεμβαίνει στα της εκτελεστικής εξουσίας, εντούτοις νομίζω ότι και μόνο η ανάδειξη καίριων προβληματισμών πάντα με στόχευση την εξομάλυνση των προβλημάτων, των ανισοτήτων είναι πολύ κρίσιμο και προσβλέπουμε σε μία τέτοια παρουσία κατά τη διάρκεια της θητείας σας» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σακελλαροπούλου: Να ενισχυθούν οι ευάλωτες ομάδες

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη στάση των πολιτών και της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η πανδημία και χαρακτήρισε νέα πρόκληση για την κοινωνία και κυρίως τις ευάλωτες ομάδες τις οικονομικές επιπτώσεις.

«Πράγματι, βρισκόμαστε για πρώτη φορά γιατί οι συνθήκες που βιώναμε δεν επέτρεπαν την προσωπική επικοινωνία. Περάσαμε τρεις σχεδόν πολύ δύσκολους μήνες αλλά θέλω να ελπίζω ότι η κατάσταση τώρα δείχνει ότι αρχίζει να εξομαλύνεται. Οι Έλληνες πολίτες έδειξαν σημαντική υπευθυνότητα και αυτό έχει αναγνωριστεί απ’ όλους. Και εσείς από την πλευρά σας, στο μέρος που σας αναλογεί, συμβάλατε ώστε να γίνει καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αυτής της κρίσης» σημείωσε η Κ. Σακελλαροπούλου.

«Τώρα», συνέχισε, «βρισκόμαστε μπροστά σε μία καινούργια σημαντική πρόκληση γιατί οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές για την απασχόληση, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τον τουρισμό και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που υπέστησαν αρκετό βάρος. Κατανοώ ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης, θέλω όμως να πιστεύω και είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσουμε όλοι με την ίδια υπευθυνότητα και διάθεση για συνεργασία, γιατί ο στόχος είναι κοινός, η προκοπή και η ευημερία των Ελλήνων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι ώστε οι ευάλωτες ομάδες να ενισχυθούν ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες και θυσίες σε αυτήν την φάση, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση με το καλύτερο δυνατό τρόπο, για το κοινωνικό σύνολο».

Keywords
Τυχαία Θέματα