“Συμβιβασμό” Airbus-Boeing πρότεινε ο Μακρόν στον Μπάιντεν

Για διαπραγμάτευση συμβιβασμού στην πολύχρονη κόντρα AirbusBoeing έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική συνομιλία την οποία είχε προ δύο εβδομάδων με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με πηγή του αμερικανικού δικτύου CNBC, σε

μια υπόθεση που έχει συμβάλει στην επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά επί προεδρίας Τραμπ.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με την πηγή, ανέφερε ότι εκπρόσωποι των δύο πλευρών θα συζητήσουν το θέμα, ωστόσο δεν δεσμεύθηκε για θετικό αποτέλεσμα.

Σε κανέναν επίσημο απολογισμό της επαφής των δύο ηγετών δεν υπήρξε αναφορά στη συγκεκριμένη εμπορική διαμάχη.

Από το 2004, Boeing και Airbus βρίσκονται σε νομική διαμάχη για εκείνο που θεωρούν ως αθέμιτη κρατική βοήθεια στις δύο όχθες του Ατλαντικού, αλληλοκατηγορούμενες ότι ενισχύονται παράτυπα, η μεν από το αμερικανικό κράτος, η δε από την ΕΕ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει δικαιώσει ορισμένες φορές και τις δύο πλευρές, οδηγώντας σε επιβολή δασμών σε προϊόντα συνολικού αξίας 11,5 δισ. δολαρίων στο διμερές εμπόριο, ως αντιστάθμισμαi. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι δύο πλευρές έχουν κάνει πίσω.

“Δεν υπάρχει πραγματικά τίποτε άλλο από το να επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα”, ανέφερε η Marjorie Chorlins, ανώτερη αντιπρόεδρος ευρωπαϊκών υποθέσεων στο Επιμελητήριο Εμπορίου των ΗΠΑ. “Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε μία προσπάθεια με καλή πίστη για την επίλυση αυτών των ζητημάτων, ωστόσο δεν πέτυχε συμφωνία”.

Η πρόταση Μακρόν δείχνει, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, πόσο σημαντική είναι για τη Γαλλία και την ΕΕ μια επανεκκίνηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ υπό την νέα ηγεσία τους.

“Στόχος μας είναι η εξεύρεση λύσεων στις τρέχουσες εμπορικές μας διαμάχες, μεταξύ άλλων και στο θέμα Airbus/Boeing”, ανέφερε η Sophie Dirven, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Λευκός Οίκος και το γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου των ΗΠΑ για το Διεθνές Εμπόριο (θέση ομόβαθμη υπουργού στη χώρα) δεν προέβησαν σε κάποιο σχόλιο.

Το γραφείο θα διαχειριστεί το ζήτημα, ενώ η νέα Ύπατη Εκπρόσωπος την οποία έχει προτείνει ο κ. Μπάιντεν, Katherine Tai, αναμένεται να εγκριθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ και να αναλάβει καθήκοντα το νωρίτερο μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά στις 22 Φεβρουαρίου.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα