Συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup – 10χρόνια επέκταση των ωριμάνσεων και της περιόδου χάριτος των δανείων EFSF – Δόση 15 δισ.

upd: Συμφωνία στο Λουξεμβούργο για το ελληνικό χρέος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία θα προβλέπει 10 ετη επέκταση των ωριμάνσεων και της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF (Β’Μνημόνιο, περί τα 95 δισ. ευρώ) καθώς και δόση που θα φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από αυτό το ποσό, τα 3,3 δισ. θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά προηγούμενων δανείων,

όπως αυτών του ΔΝΤ.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως οι Financial Times, μετέδιδαν επίσης την επίτευξη συμφωνίας.

ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΣΕΝΤΕΝΟ

Μετά από οκτώ χρόνια η χώρα ολοκληρώνει το μνημόνιο και θα συμπληρώσει τις υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα αλλά στέκονται πλέον στα πόδια τους, τόνισε ο Μάριο Σεντένο στη συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup.

Δεν θα υπάρξει επόμενο πρόγραμμα στη χώρα καθώς πέτυχε να καλύψει 450 μεταρρυθμίσεις που είναι ακόμα περισσότερες αν υπολογίσουμε τα προηγούμενα μνημόνια.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα έκανε αυτό που έκανε, αλλά και το Eurogroup έκανε ότι του αναλογούσε. Η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους έδειξε ότι χρειάζεται περισσότερη ελάφρυνση ώστε να γίνει βιώσιμο.

Στο τέλος του προγράμματος έρχονται νέες ευθύνες για την Ελλάδα, συνέχισε. Το σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που δεν ολοκληρώθηκαν και νέες για να βελτιωθεί η αναπτυξιακή δυναμική. Είναι κρίσιμο για να υπάρξει επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, τόνισε.

Σημείωσε ότι το εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων περιλαμβάνει 10ετή επέκταση ωριμάνσεων και 10ετη περίοδο χάριτος «που θα επιτρέψει στη χώρα να εκδώσει ομόλογα σε όλη την καμπύλη επιτοκίων».

Παράλληλα η χώρα θα εισπράξει τα έσοδα από τα κέρδη από τα ομόλογα SMPs και AMFA σε εξαμηνιαίες δόσεις έως το 2022 εφόσον υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν.

Σε ότι αφορά την επιτήρηση ο Μάριο Σεντένο δήλωσε πως θα ενεργοποιηθεί η ενισχυμένη εποπτεία στην οποία θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.

Η δόση θα φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ και η χώρα θα φύγει από το πρόγραμμα με μαξιλάρι ρευστότητας 24,1 δισ. ευρώ καλύπτοντας τις ανάγκες για τους επόμενους 22 μήνες, κάτι που θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο απέναντι σε πιθανές αναταράξεις.

Με βάση τα παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι σύμφωνα με την ανάλυση των θεσμών το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ – ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Iδιαίτερα συγκινημένος για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος εμφανίστηκε ο ευρωπαίος επίτροπος Π.Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι σήμερα «είναι μία ευτυχισμένη στιγμή”
«Θεωρώ ότι τα μέτρα για το χρέος θα βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Θέλουμε η Ελλάδα να οδηγηθεί σε μία βιώσιμη επιτυχία».

Συμμετείχα στην πρώτη συζήτηση για την Ελλάδα, μία δραματική στιγμή το 2012. Τότε υπήρξε ο φόβος του Grexit, υπήρξε εκ νέου το 2015. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και θα έλεγα και συγκινημένος
Η Ελλάδα κατόρθωσε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων στις οποίες προχώρησε. Μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες έκαναν τεράστιες θυσίες. Δεν φέρνει η λιτότητα την κρίση, η κρίση οδηγεί στην ανάγκη να ληφθουν μέτρα που είναι δύσκολα και απαραίτητα».

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean – Claude Juncker και κάνει λόγο για μία συμφωνία, που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα.
«Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα.
Θα μάχομαι πάντα για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης», σημειώνει ο Juncker και προσθέτει: «Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή δέσμευσή του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες».

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση από τo Λουξεμβούργο τη συνέντευξη Τύπου

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΟ BANKWARS

Συνεδρίαση θρίλερ για μία ακόμα φορά στο Eurogroup για την Ελλάδα. Όλα δείχνουν ότι οι υπεραισιόδοξες δηλώσεις υπουργών και Μοσκοβισί, πάνε να “σκοντάψουν” στη σκληρότητα των Γερμανών.

Σε κυρίαρχα ζητήματα έχουν αναδειχθεί στο Eurogroup ο χρόνος της επιμήκυνσης των δανείων του EFSF (Β’Μνημόνιο, περί τα 95 δισ. ευρώ) και το ύψος της τελικής δόσης του προγράμματος προς την Ελλάδα και ο τρόπος πληρωμής των δανείων του ΔΝΤ.

Η αρχική πρόταση για επιμήκυνση 10 χρόνια προσκρούει στην γερμανική θέση που επιμένει για μέγιστο 5 χρόνια, ενώ υπάρχουν ενστάσεις και για τα 30 δισ. του “μαξιλαριού” που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αισθάνεται άνετα μέχρις ότου οι συνθήκες της επιτρέψουν να δανειστεί με “βιώσιμο” επιτόκιο κάτω του 4%.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, το θέμα της επιμήκυνσης, το άφησαν σε εκκρεμότητα λίγο πριν τις 19.00.

Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε εμπλοκή, αλλά πολλά θα κριθούν αργά τη νύχτα και αφού έχει ήδη προηγηθεί η συνάντηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας στο περιθώριο του Eurogroup.

Η Γερμανία προτείνει και πάλι τον μικρότερο χρόνο επιμήκυνσης, προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις. Αυτή την ώρα δέχεται πιέσεις από Κομισιόν και Γαλλία για επιμήκυνση έως και 15 έτη, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζει να αντιστέκεται, μπλοκάροντας ουσιαστικά τις διαπραγματεύσεις.

Τόσο η Γαλλία, όσο και η ίδια η Κομισιόν θέλουν έναν αρκετά μεγάλο χρόνο επιμήκυνσης ως το τελικό σχέδιο να μπορεί να πείσει τις αγορές και να βοηθά τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.

Ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι η δήλωση της Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που μετέχει στη συνεδρίαση:

«Δεν θα απαντήσω σε καμία ερώτηση για την Ελλάδα γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται. Υποθέτω ότι θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο της βραδιάς».

Καλά νέα για το ελληνικό χρέος από τις Βρυξέλλες

To σχέδιο για το ελληνικό χρέος που θα συζητηθεί στο Eurogroup

Keywords
Τυχαία Θέματα