Στουρνάρας – κυβέρνηση “πλακώνονται” στην κωμωδία της πιστωτικής γραμμής -Ξαναβλέπουμε το έργο Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο με νέους ηθοποιούς

02:07 7/3/2018 - Πηγή: BankWars

Καθαρή έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο, χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή, …τσαμπουνάει νύχτα – μέρα η κυβέρνηση…

Από κοντά και…γλύφτες, που έχουν ανοιχτούς (;) λογαριασμούς και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μπας και τη γλυτώσουν…

…Ιστορίες για γέλια και για κλάματα! Το πιο καλό ανέκδοτο που κυκλοφορεί στην Αθήνα, αλλά και στις ευρωπαικές πρωτεύουσες, φέρει τον τίτλο “προληπτική πιστωτική γραμμή”…

…Ανέκδοτο, που συμφέρει

την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο 2016, θέλει να παρουσιάσει στο ακροατήριο το “δράμα”, “ματώσαμε, υποχωρήσαμε αλλά εμείς είμαστε αυτοί που πετύχαμε να απαλλάξουμε τη χώρα από τα μνημόνια”…

…Ανέκδοτο όμως, που συμφέρει και τους δανειστές, κυρίως τους Ευρωπαίους, που καμία όρεξη δεν έχουν αλλά ούτε και τις πλειοψηφίες στα κοινοβούλιά τους να ασχολούνται με την Ελλάδα, με νέες πιστοληπτικές γραμμές, με νέες διαπραγματεύσεις…

…Οι δανειστές, έχουν τα πάντα όλα εξασφαλίσει, όσον αφορά στα κεφάλαια που μας έχουν δανείσει..

…Έχουν κατ’ αρχήν ως δεδομένο, πως μέχρι την αποπληρωμή του 75% του χρέους, θα υπάρχει επιτήρηση ως προς την οικονομική πολιτική. Έχουν επίσης, τον έλεγχο των τραπεζών, έχουν μέσω αυτών, τον έλεγχο των επιχειρήσεων, υπερδανεισμένων ή όχι, έχουν το ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ( Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. – Hellenic Company of Assets and Participations) διάρκειας 99 ετών με τις τέσσερις θυγατρικές του( το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) και τη νέα Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε. (ΕΔΗΣ), η οποία κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις…

…Έχουν ακόμα ψηφισμένα από την παρούσα κυβέρνηση όλα εκείνα τα μέτρα που θα εφαρμοστούν πιστά μέχρι το έτοις 2022, στα οποία περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις (σ.σ. πολλές από τις οποίες είναι για καλό) αλλά και υποχρέωση για συνεχή πρωτογενή πλειονάσματα 3,5%!…

…Τι μένει στην …εκτός μνημονίων ελληνική κυβέρνηση (αυτή ή την επόμενη) να διαχειρίζεται; Ουσιαστικά, τίποτα. Ή αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, κάτι σαν και αυτά που διαχειριζόταν παλιά οι Νομάρχες στην Ελλάδα, όταν όλη η χρηματοδότηση εξαρτόταν από την κυβέρνηση των Αθηνών…

…Μία…Νομαρχία των Βρυξελλών θα είναι η Ελλάδα και μετά την έξοδο από τα μνημόνια, όσο και αν δεν μας αρέσει να το παραδεχθούμε…

...Το γεγονός ότι θα βγούμε – και με επιτυχία – στις αγορές, δεν μας δίνει ουσιαστικά ποσοστά ανεξαρτησίας. Μόνο με δικό μας πρόγραμμα, προσαρμοσμένο φυσικά στα δεδομένα της εποπτείας που θα ασκείται στη χώρα, που θα οδηγεί σε παραγωγή, ανάπτυξη, εξαγωγές, θα ανακτήσουμε “καθαρή πορεία” προς την ανεξαρτησία..

…Για να έχει όμως και αυτός ο δρόμος επιτυχία, θα πρέπει να υπάρξουν γενναίες ρυθμίσεις για το σήμερα μη βιώσιμο χρέος, παράλληλα με μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων…

Ως προς την αντιπολίτευση, που λέει πως η άξοδος δεν θα είναι καθαρή… ε, κάτι πρέπει να πει και αυτή. Άλλωστε, το έργο “Μνημόνιο – Αντι-μνημόνιο” που παίχθηκε στις πλάτες μας την περίοδο 2011-13, το οποίο και πληρώσαμε πανάκριβα, είχε εκλογική επιτυχία για τα κόμματα που το έπαιξαν, καθώς …έκοψε πολλά εισιτήρια…

Για να πούμε όμως και της κυβέρνησης το δίκιο, η αντιπολίτευση, όλο και κάτι το καταστροφικό θα βρει να πει, είτε βγούμε από το μνημόνιο με πιστωτική, είτε χωρίς πιστωτική γραμμή…

…Τώρα, πάντως, για να μην …πλήττουμε, η παλιά κωμωδία Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο, …“προμοτάρεται” με νέο τίτλο: “Με πιστωτική γραμμή – Χωρίς πιστωτική γραμμή”…

…Πικρός καφές με ολίγη, είναι η απάντηση...Δυστυχώς!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Υπέρ της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής έχουν αμέσως ή εμμέσως εκφραστεί ο Γ.Στουρνάρας, στελέχη της αντιπολίτευσης, η ΕΚΤ του Ντράγκι, στελέχη του SSM και στελέχη του ΔΝΤ που θεωρούν ότι οι τράπεζες ίσως χρειαστούν “μαξιλάρι” περί τα 10 δισ προκειμένου να ορθοποδήσουν και να λειτουργήσουν ως τράπεζες και όχι ως …γκισέ εισπρακτικού μηχανισμού.

Κατά της πιστοληπτικής γραμμής, πέραν της κυβέρνησης, έχουν αμέσως ή εμμέσως εκφραστεί ο ESM και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών (Κομισιόν), καθώς και η “ελέγχουσα” Γερμανία.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα