Ευ. Βενιζέλος: Ο θεσμός του Προέδρου χρειάζεται συναίνεση από όλους

[UPD] Ολοκληρωμένο σχέδιο για έξοδο της χώρας από το μνημόνιο παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Επίσης ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για την επίσκεψη

με τον Πρωθυπουργό στη Λευκωσία αλλά και για την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο είναι ένα σχέδιο για μετάβαση στη νέα εποχή και αποκάλυψε ότι γίνονται προσπάθειες θαλάσσιων ζωνών όχι μόνο με την Αίγυπτο αλλά και με τις Ιταλία και Αλβανία. Υπάρχει η εκκρεμότητα με τη Λιβύη και διερευνητικές επαφές όπως τις χαρακτήρισε με την Τουρκία, βασισμένες στο δίκαιο της θαλάσσης. «Όλα αυτά συγκροτούνται σε μια ενιαία πολιτική υπεράσπισης και αξιοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ορυκτού πλούτου και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό», όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος.

Αποκάλυψε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις χώρες της περιοχής να αποδεχθούν τη σύμβαση του ΟΗΕ και το δίκαιο της θάλασσας και να ενεργούν στο πλαίσιό της. Το μεγάλο όμως πρόβλημα είναι η Τουρκία, που δεν είναι μέλος, αλλά αποδέχεται την ισχύ του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Τέλος ζήτησε συναίνεση και συνεργασία γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί -όπως είπε- δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς, έχει πολλή μεγάλη σημασία και στα εθνικά θέματα, αλλά και στη λειτουργία της δημοκρατίας να υπάρχουν ελάχιστοι όροι συναίνεσης και συνεργασίας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, θα συναντηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας (13.00) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Λίγο αργότερα, στις 14.00, θα ξεκινήσει η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (Ε.Σ.Ε.Π.), στην αίθουσα “Καποδίστριας” του υπουργείου Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα