Στο Μαξίμου οι επικεφαλείς των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας- Ο Μητσοτάκης λέει τα…κάλαντα για μειώσεις τιμών

Στις 10 το πρωί συναντάται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, σε μία προσπάθεια να υπάρξει μία συμφωνία για μείωση των τιμών και των χρεώσεων.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση βρίσκεται  σε «διαπραγματεύσεις» με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ενώ πριν λίγες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης είχε  προτρέψει τους παρόχους να μειώσουν τις τιμές.

Ειδικότερα,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), «Digital economy forum

2019: Leading Greece to Growth» είχε καλέσει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να αναπροσαρμόσουν την τιμολογιακή πολιτική τους.

«Είναι αναγκαίο οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές προς τα κάτω, καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις» είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι το κόστος των δεδομένων στην Ελλάδα παραμένει πολύ  υψηλό.

Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες εμφανίζονται ανοιχτές στο ζήτημα της μείωσης των τιμών στα δεδομένα (data) ωστόσο για να ανταποκριθούν στο αίτημα της κυβέρνησης ζητούν μείωση της φορολογίας, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω του ανταγωνισμού.

ΙΟΒΕ: 6η πιο ακριβή η Ελλάδα λόγω φόρων

Πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ σημειώνει ότι παρά την αύξηση που έχει καταγραφεί, ο μέσος Ελληνας χρήστης καταναλώνει το 1/4 των δεδομένων που καταναλώνει ο μέσος Ευρωπαίος χρήστης. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους μελετητές του ΙΟΒΕ, κάνει χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών 1,5 φορά λιγότερο απ’ ό,τι στην ενωμένη Ευρώπη των «28». Το ΙΟΒΕ στη μελέτη του υποστηρίζει ότι το κόστος χρήσης κινητού στην Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στις χρεώσεις προ φόρων και πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στις χρεώσεις μετά από φόρους. Συγκεκριμένα, μεταξύ 21 χωρών της Ε.Ε. η Ελλάδα κατατάσσεται στη 10η θέση με βάση το υψηλότερο κόστος χρέωσης και μετά την προσθήκη των φόρων (ειδικού τέλους και ΦΠΑ) ανεβαίνει στην 6η θέση. Σύμφωνα με τη μελέτη, η φορολογία ανέρχεται από 39% έως 49% του λογαριασμού, με τον μέσο όρο στο 40%.

Ωστόσο, αρκετά διαφορετική είναι η εικόνα για το κόστος κινητής τηλεφωνίας και κυρίως για τις χρεώσεις δεδομένων όπως τις παρουσιάζουν διεθνείς και ευρωπαϊκές έρευνες.

Τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα των κρατών-μελών μέσω των εκθέσεων για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) από το 2015, δείχνουν μεγάλες αποκλίσεις στις χρεώσεις. Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε φέτος η Κομισιόν, «κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, η Ελλάδα σημείωσε ελαφρώς μεγαλύτερη πρόοδο από τον μέσο όρο της Ε.Ε., κατατάσσεται ωστόσο 26η στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. στον DESI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2019».

Keywords
Τυχαία Θέματα