Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης και εταιρείες κινητής στο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα στις 10 το πρωί με τους επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, στο Μέγαρο Μαξίμου

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους επικεφαλής των ομίλου ΟΤΕ, Vodafone Ελλάδας και Wind, κ.κ. Μιχάλη Τσαμάζ, Χάρη Μπρουμίδη και Νάσου Ζαρκαλή, θα βρεθεί το κόστος τηλεφωνίας στην Ελλάδα

και ιδιαίτερα της κινητής τηλεφωνίας και του ίντερνετ.

Μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο Digital Economy Forum που διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ, ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι το κόστος των δεδομένων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό και τόνισε πως «είναι αναγκαίο οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές προς τα κάτω, καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις».

Το βασικό επιχείρημα των εταιρειών για το υψηλό -σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη- κόστος τηλεφωνίας, αφορά την υψηλή φορολόγηση. Η συζήτηση δεν αποκλείεται να περιστραφεί γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς σκοπός δεν είναι να πέσουν οι τιμές και να χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά να βρεθεί μία λύση μέσω της οποίας θα μειωθεί το κόστος για τους πολίτες και ταυτόχρονα, δεν θα υποστούν ζημιές οι εταιρείες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει εδραιωμένη και βάσιμη εκτίμηση ότι χωρίς να υπάρξει οικονομική επιβάρυνση ούτε για τις εταιρείες ούτε για τους πελάτες είναι δυνατή η αύξηση της χρήσης των data τουλάχιστον κατά 50%.

Ε.Ε.: Η Ελλάδα δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη

Σχετικά με τις τιμές που πληρώνουν οι Ελληνες για δεδομένα σε κινητή μέσω φορητών συσκευών (laptop, tablet κ.λπ.) το report DESI της Ε.Ε. σημειώνει: «Οι τιμές στην κινητή για φωνή με δεδομένα παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις ανά την Ευρώπη. Στο πακέτο που αφορά 300 δωρεάν κλήσεις και 1 GB σε data οι ελάχιστες τιμές κυμαίνονται μεταξύ 8 ευρώ και 59 ευρώ, με μέσο όρο στην Ε.Ε. στα 22 ευρώ, ήτοι 2 ευρώ πιο φθηνά σε σχέση με έναν χρόνο πριν». Η χώρα μας όμως είναι η δεύτερη ακριβότερη με 56 ευρώ, με «πρωταθλήτρια» πανευρωπαϊκά τη Βουλγαρία με 59 ευρώ. «Οι πιο φθηνές χώρες», σημειώνει η έκθεση της Επιτροπής, «είναι το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Γαλλία με τιμές κάτω των 10 ευρώ».

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες στην Ελλάδα προτάσσουν επανειλημμένα το ζήτημα της φορολογίας (τέλος κινητής, συνδρομητικής και σταθερής) για τον καταναλωτή αλλά και το επιχειρείν, καθώς και το υψηλότερο κόστος ανάπτυξης δικτύων λόγω της γραφειοκρατίας και των γεωγραφικών χαρακτηριστικών της χώρας.

Με βάση πάντα τα στοιχεία της Επιτροπής, οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ανά την Ευρώπη και όσον αφορά τα πακέτα δεδομένων για χρήση μέσω φορητών συσκευών (laptop και tablets), τα οποία παρουσιάζουν μείωση από 5% έως 16% από το 2016.

Στα πακέτα των 5 GB (δεν περιλαμβάνεται η φωνή) οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 3,7 και 42 ευρώ. Και εδώ οι τιμές στη χώρα μας είναι υψηλές, κοντά στα 26 ευρώ (17 ευρώ είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.), με την Ελλάδα να είναι τέταρτη πιο ακριβή πανευρωπαϊκά. Η πιο ακριβή χώρα είναι η Κύπρος με 43 ευρώ, ενώ οι φθηνότερες χώρες είναι η Ιταλία, η Πολωνία (κάτω από τα 5 ευρώ) και η Σουηδία. Οπως προκύπτει από την έκθεση για τη χώρα μας στον Δείκτη DESI, «με συνολική βαθμολογία συνδεσιμότητας 41,2, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Δεν έχει σημειωθεί βελτίωση στην κατάταξη σε σχέση με το 2017».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΜέγαρο Μαξίμουεταιρείες κινητής τηλεφωνίας
Keywords
Τυχαία Θέματα