Στο κόκκινο οι σχέσεις Ρωσίας – Πολωνίας με αφορμή το όνομα του Καλίνινγκραντ

«Εχθρική ενέργεια» χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο την απόφαση που έλαβε η Πολωνία για τη μετονομασία του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ στα επίσημα έγγραφα, καθώς οι διμερείς σχέσεις συνεχίζουν να επιδεινώνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Καλίνινγκραντ ήταν γνωστό ως Κένιγκσμπεργκ έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ μετά την προσάρτησή του στη Σοβιετική Ένωση μετονομάστηκε προς τιμήν του σοβιετικού πολιτικού Μιχαήλ Καλίνιν.

Η Βαρσοβία ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι λόγω της σχέσης του Καλίνιν με τη σφαγή του Κατίν -όταν χιλιάδες Πολωνοί αξιωματικοί και

μέλη της πολωνικής διανόησης εκτελέστηκαν από τους Σοβιετικούς- η πόλη θα πρέπει να μετονομαστθεί σε Κρόλεβιτς, όπως ήταν η ονομασία της όταν βρισκόταν υπό την κυριαρχία του βασιλείου της Πολωνίας τον 15ο και 16ο αιώνα. «Το σημερινό ρωσικό όνομα αυτής της πόλης είναι μία τεχνητή ονοματοδοσία, άσχετη με την πόλη ή την περιοχή» ανακοίνωσε η επιτροπή γεωγραφικής τυποποίησης της Πολωνίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η απόφαση αγγίζει την παράνοια. «Γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της ιστορίας της η Πολωνία ολίσθησε από καιρού εις καιρόν σε αυτήν την παράνοια του μίσους προς τους Ρώσους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα