Qatargate: Καταγγέλλει τη στάση του Παντσέρι ο Μαρκ Ταραμπέλα

Επανέλαβε ότι είναι αθώος και κατήγγειλε τη στάση του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, του «μεταμελημένου» της υπόθεσης και σοσιαλιστή «κολλητού» του, ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, ένας από τους υπόπτους στο Qatargate.

O 60χρονος Ταραμπέλα μίλησε στους δημοσιογράφους στο γραφείο του δικηγόρου του στη Λιέγη την επομένη της αφαίρεσης του ηλεκτρονικού βραχιολιού του από τον δικαστικό που έχει αναλάβει την υπόθεση, τον Μισέλ Κλεζ.

Διακηρύσσοντας και πάλι την αθωότητά του έναντι των υποψιών για διαφθορά, υποστήριξε πως κατηγορήθηκε

μόνο και μόνο στη βάση των δηλώσεων του Παντσέρι: «Έριξε το όνομά μου βορά, με την ελπίδα να μην κατασπαραχθεί ο ίδιος».

«Κάποια μέρα όλοι μας έχουμε απογοητευθεί από κάποιον φίλο που είπε ψέματα, αλλά ευτυχώς πολύ λίγοι πλήρωσαν αυτό το ψέμα με μήνες φυλακής» συνέχισε ο Ταραμπέλα, ο οποίος ανέγνωσε ένα κείμενο που είχε συνταχθεί εκ των προτέρων και στη συνέχεια βγήκε από το δωμάτιο χωρίς να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο ίδιος εξήγησε πως ο Παντσέρι, Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής (2004-2019) που έγινε διευθυντής μη κυβερνητικής οργάνωσης, ήταν γι’ αυτόν «ένας κολλητός από παλιά», με τον οποίο μιλούσε τακτικά για το ποδόσφαιρο, το κοινό τους πάθος, και ιδιαίτερα για το ιταλικό πρωτάθλημα. «Έπεσα από τα σύννεφα» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην ημέρα που συνελήφθη, συγκεκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου.

Ο Παντσέρι, στο σπίτι του οποίου στις 9 Δεκεμβρίου βρέθηκε ένα μέρος των μετρητών, παραδέχθηκε τον Ιανουάριο ότι ενορχήστρωσε αυτή την απάτη, συνάπτοντας συμφωνία με την εισαγγελία για ποινή φυλάκισης μόνο ενός έτους με αντάλλαγμα συγκεκριμένες δηλώσεις για την απάτη και τα πρόσωπα που ενέχονται σ’ αυτή.

Σύμφωνα με το βελγικό Τύπο, ο Ιταλός κατηγόρησε στους ανακριτές τον Μαρκ Ταραμπέλα υποστηρίζοντας ότι του κατέβαλε συνολικά «από 120.000 έως 140.000 ευρώ» για τη βοήθειά του στα θέματα που συνδέονται με το Κατάρ. Ο Ταραμπέλα απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες, επαναλαμβάνοντας: «Δεν έχω καμιά σχέση με όλα αυτά, δεν έλαβα χρήματα ούτε δώρα σε αντάλλαγμα για τις πολιτικές απόψεις μου».

Έπειτα από αίτημα του δικαστή Κλεζ, η ασυλία του Βλγου ευρωβουλευτή ήρθη στις 2 Φεβρουαρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ένα μέτρο που υπερψήφισε και ο ίδιος). Προφυλακίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου και αποφυλακίστηκε με ηλεκτρονικό βραχιολάκι δύο μήνες αργότερα, μέτρο που ήρθη χθες Τρίτη.

Μολονότι επαναλαμβάνει πως θέλει να επιστρέψει στην έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το περιβάλλον του δεν θα είναι υποψήφιος το 2024 για νέα θητεία.

Στο πλαίσιο του δικαστικού ελέγχου του, για να μεταβεί στην ολομέλεια του Στρασβούργου -και άρα να βγει από τη βελγική επικράτεια- θα πρέπει να ζητήσει την άδεια του ανακριτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα