Στο 4,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη Eurostat

12:30 2/5/2023 - Πηγή: BankWars

Την περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της Eurostat για τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 4,5% τον προηγούμενο μήνα έναντι 5,4% τον Μάρτιο, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία των τελευταίων μηνών. Μάλιστα, η συγκεκριμένη

επίδοση είναι μία από τις χαμηλότερες στις χώρες της ευρωζώνης (5η χαμηλότερη στις 19 χώρες του ευρώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, στο σύνολο της ευρωζώνης ο ετήσιος δείκτης επιταχύνθηκε οριακά στο 7% έναντι 6,9% τον Μάρτιο, κάτι που χαρακτηρίζεται αρνητικό από τους ειδικούς. Μάλιστα, την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων (πιθανότατα κατά 25 μονάδες βάσης), σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του φαινομένου.

Στα επιμέρους στοιχεία του ευρωπαϊκού πληθωρισμού, οι τιμές στον κλάδο τροφίμων – αλκοόλ – καπνού ανήλθαν στο 13,6% (από 15,5% τον Μάρτιο). Στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα, οι τιμές διαμορφώθηκαν στο 6,2% από 6,6% τον Μάρτιο. Οι τιμές στις υπηρεσίες παρουσίασαν άνοδο στο 5,2% από 5,1%, ενώ οι τιμές στην ενέργεια ανέβηκαν στο 2,5% από 0,9% τον Μάρτιο.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα