Στις Βρυξέλλες ο Α.Μπλίνκεν 5-7 Απριλίου

18:22 3/4/2022 - Πηγή: BankWars

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες στις 5-7 Απριλίου.

Είναι προγραμματισμένη  διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη του στο CNN, ότι

οι εικόνες με τον μεγάλο αριθμό των νεκρών Ουκρανών στην πόλη Μπούτσα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων “είναι μια γροθιά στο στομάχι”, όπως μετέδωσε το Reuters.

“Πρέπει να υπάρχει λογοδοσία”, είπε. “Αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι ότι δεν μπορούμε να μουδιάσουμε σε αυτό. Δεν μπορούμε να το κανονικοποιήσουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα του τι συμβαίνει κάθε μέρα όσο συνεχίζεται η κτηνωδία της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας”.

Ο Μπλίνκεν παρέκαμψε την ερώτηση για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν διαπράξει γενοκτονία. “Θα εξετάσουμε προσεκτικά και θα καταγράψουμε όλα όσα βλέπουμε, θα τα συγκεντρώσουμε για να βεβαιωθούμε ότι τα αρμόδια θεσμικά όργανα και οργανισμοί το εξετάζουν, συμπεριλαμβανομένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ”, είπε.

Αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις αναφορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διευκολύνουν τη μεταφορά αρμάτων μάχης σοβιετικής εποχής στις ουκρανικές δυνάμεις από τους συμμάχους της Ανατολικής Ευρώπης. Είπε όμως ότι τα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να παρέχουν όπλα “σε όλους τους τομείς”. “Υπάρχουν ή θα υπάρχουν σύντομα στην Ουκρανία περισσότερα από 10 αντιαρματικά συστήματα για κάθε ρωσικό άρμα”, είπε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εκτίμησε πως είναι πολύ νωρίς για να πούμε με σιγουριά πως η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο αποτελεί απόσυρση ή ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων που μπορεί να ανεφοδιαστούν και να επιστρέψουν.

Ο Μπλίνκεν εκτίμησε πως η Ρωσία έχει υποστεί μια ”στρατηγική ήττα” στην Ουκρανία και πρόσθεσε πως οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ”έχουν αρχίσει να έχουν μεγάλο αντίκτυπο.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα