Nέα «βόμβα» από τη Ρωσία: Τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε “ φιλικές χώρες” με πληρωμές σε ρούβλια – Tι σχεδιάζει το Μαξίμου

13:50 3/4/2022 - Πηγή: BankWars

Η Ρωσία θα εξάγει τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε “φιλικές χώρες” με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν προειδοποίησε την ΕΕ ότι, αν

θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, ενώ πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Αφού η Δύση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε το φυσικό αέριο που εξάγεται στην ΕΕ να πληρώνεται σε ρούβλια. Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 απέρριψαν την Τρίτη το αίτημα αυτό, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε στον Ρώσο ομόλογό του ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.

«Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Βολόντιν.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα για τις πληρωμές του φυσικού αερίου με ρούβλια και έκανε λόγο για «οικονομικό πόλεμο» και τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να αντιδράσει και να επιφέρει οικονομικό πλήγμα στις χώρες της Δύσης.

Ειδικότερα, το προεδρικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο Πούτιν ορίζει ότι οι αγοραστές θα πληρώνουν στο νόμισμα του συμβολαίου και θα εξουσιοδοτούν την τράπεζα να μετατρέψει το συνάλλαγμα σε ρούβλια τα οποία θα τοποθετούνται σε έναν δεύτερο λογαριασμό από τον οποίο θα εξοφλείται η αγορά του φυσικού αερίου. Πρακτικά η Ευρώπη συνεχίζει να πληρώνει σε ευρώ και η ρωσική τράπεζα θα τα κάνει ρούβλια.

Ο Μεντβέντεφ απειλεί με διακοπή εξαγωγών γεωργικών προιόντων στα μη φιλικά κράτη

Σιτάρι από Αργεντινή, ζωοτροφές από Ινδία: Το κυβερνητικό σχέδιο για τη διατροφική θωράκιση

Το πλήρες σχέδιο 12 σημείων που υιοθετήθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θωράκιση της χώρας από ελλείψεις στο πεδίο των τροφίμων, παρουσιάζει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Είναι ενδεικτικό, ότι στο σχέδιο αναφέρονται ως εναλλακτικές αγορές για την προμήθεια μαλακού σιταριού, αραβόσιτου ή ηλιέλαιου ακόμη και χώρες όπως η Αργεντινή και για την αγορά ζωοτροφών η Ινδία και η Μαλαισία.

Τέλος, η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα στήριξης των πλέον αδύναμων έναντι των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και στήριξης των νέων.

Στο πλαίσιο αυτό στα τρόφιμα θα γίνουν οι εξής ενέργειες:

Έλεγχοι για διασφάλιση επάρκειας προϊόντων από Ουκρανία, Ρωσία (κυρίως μαλακό σιτάρι, αραβόσιτο, ηλιέλαιο) πρώτη ύλη για πολλά προϊόνταΕπανασύσταση Επιτροπής Επισιτιστικής Ασφάλειας για συνεχούς ελέγχους στην αγορά για το απόθεμα των επιχειρήσεων στα προϊόντα αυτάΔιευκόλυνση πρόσβασης σε εναλλακτικές αγορές  (Βουλγαρία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Καναδάς) με μεγάλα αποθέματα

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια θα ληφθούν τα εξής μέτρα:

Πρόσθετα φορτία LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο)Αύξηση αποθηκευτικής δυναμικότητας στη Ρεβυθούσα (νέα πλωτή δεξαμενή) Αποθήκευση στρατηγικών αποθεμάτων σε Ιταλία (κατόπιν συμφωνίας υπάρχει συνεννόηση του ΔΕΣΦΑ με την ιταλική πλευρά)Φουλ δυναμικότητα στις λιγνιτικές μονάδες

Τέλος υπάρχει ν/σ του υπουργείου Ενέργειας που προβλέπει «ξεπάγωμα» επενδύσεων για αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Για ένα εξωγενές κύμα ακρίβειας που πολιορκεί τα εισοδήματα των νοικοκυριών έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τις δυνατότητες στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, «στρέφοντας πάντα το βλέμμα μας στους πιο αδύναμους».

Keywords
Τυχαία Θέματα