Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται το “θρίλερ” της συμφωνίας

Σήμερα Τρίτη αναμένεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές νέα τηλεδιάσκεψη του Brussels Group με συμμετοχή των στελεχών της κυβέρνησης από την Αθήνα, ενώ μεταφέρεται στις Βρυξέλλες

το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων καθώς την Τετάρτη αναμένεται επανέναρξη των μαραθώνιων συνεδριάσεων του Brussels Group με φυσική παρουσία.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης έχει βασικό ρόλο, ενώ στη βασική ομάδα έχουν ενταχθεί επίσης ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Φραγκίσκος Κουτεντάκης, και ο σύμβουλος του Μαξίμου για ευρωπαϊκά θέματα Παναγιώτης Παυλόπουλος.

Την ευθύνη του γενικού συντονισμού στο νέο γύρο των διαβουλεύσεων θα την έχει και πάλι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνεργασία με το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.

Στην ομάδα των Βρυξελλών έχουν ενταχθεί επίσης η διευθύντρια του γραφείου του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνα Κιντώνη, ο οικονομολόγος Δημήτρης Λιάκος, η σύμβουλος του κ. ΤσακαλώτουΕλενα Παπαδοπούλου και ο Μιχάλης Νικολακάκης, διευθυντής του γραφείου του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη. Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις Βρυξέλλες αναμένεται να επανέλθει η διευθύντρια Προϋπολογισμού Σταυρούλα Μηλιάκου

«Πολύ κοντά σε συμφωνία» είναι η χώρα, προέβλεψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας «ας πούμε εβδομάδα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μην ολοκληρωθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία».

Μιλώντας στην εκπομπή «Enikos» στην τηλεόραση του Star, ο υπουργός αποκάλυψε παράλληλα τις ελληνικές προτάσεις για το φορολογικό σκέλος μιας συμφωνίας, αναφέροντας ειδικά για τον ΦΠΑ ότι ζητείται να υπάρχουν δύο συντελεστές 15% και 6,5%, οι οποίοι θα αυξάνονται σε 18% και 9,5% αντίστοιχα εάν οι πληρωμές γίνονται με μετρητά.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, «η εντολή από τον λαό είναι διαπραγμάτευση. Αλλά, εάν δεν είσαι διατεθειμένος να πεις “όχι”, ρήξη με άλλα λόγια, δεν κάνεις διαπραγμάτευση. Δεν αποκλείουμε τη ρήξη, για να μην την έχουμε». Πρόσθεσε δε, ότι η διαπραγμάτευση έπρεπε να είχε λήξει στα μέσα Μαρτίου, αλλά μια σειρά από λελογισμένες προτάσεις από την Ελλάδα απορρίφθηκαν από την άλλη πλευρά, η οποία δεν είχε προτάσεις να παρουσιάσει. «Γινόταν η συνολική αναθεώρηση της δανειακής σύμβαση σαν μια γάτα που κυνηγά την ουρά της. Τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και για την άλλη πλευρά. Μία ρήξη θα είναι τραγική και για την άλλη πλευρά. Ζητάμε από τους δανειστές να κάνουν το 1/3 του δρόμου, εμείς κάνουμε τα 2/3», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα