TO ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 2015» ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ Ε.Β.Ε.Α. ΚΑΙ ΤΟ Ι.Ε.Α.

Το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (Ι.Ε.Α.) με την Επιστημονική Υποστήριξη τουΚέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) διοργανώνουν με την συνεργασία της Boussias Επικοινωνίες και της Συμεών Γ. Τσομώκος ΑΕ, το Συνέδριο “Επιμελώς Επιχειρείν 2015”, στην Αθήνα στην αίθουσα ΕΡΜΗΣ του ΕΒΕΑ.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΕ & ΕΒΕΑ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 2015» ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ Ε.Β.Ε.Α. ΚΑΙ ΤΟ Ι.Ε.Α. ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, 19.5.15

«Το συνέδριο μας γίνεται σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον για την πραγματική οικονομία και τη χώρα. Από τις ευρωεκλογές και μετά η χώρα ζει σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας και απραξίας. Απουσιάζει το σχέδιο για το μέλλον και πολύ περισσότερο οι πράξεις για την ανάπτυξη και την ελπίδα. Η απραξία έφερε την αβεβαιότητα. Η αβεβαιότητα έφερε την ασφυξία. Και η ασφυξία μπορεί να φέρει τον οριστικό θάνατο. Θα κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την μοίρα μας ή θα παραμείνουμε απλοί θεατές σε αυτή την εθνική τραγωδία; Θα κινητοποιηθούν επιτέλους οι πολιτικές επιχειρηματικές και πνευματικές δυνάμεις του τόπου για να συνδιαμορφώσουν ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και σταθερότητας ή όχι;

Ο Πρωθυπουργός δείχνει να θέλει να κάνει αυτό που επιβάλει το εθνικό συμφέρον. Δείχνει να θέλει να καταλήξει άμεσα σε μια νέα συμφωνία με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Με τις ιδέες μας, τις προτάσεις μας, ακόμα και τις παραινέσεις μας. Δεν υπάρχει κομματικό διακύβευμα. Υπάρχει εθνικό διακύβευμα. Δεν είναι ώρα για συγκρούσεις. Είναι ώρα για εθνική συνεννόηση και συνθέσεις.

Ο επιχειρηματικός κόσμος, και ιδιαίτερα τα Επιμελητήρια ως εκπρόσωποί του, έχουν και τη θέληση και μπορούν να βοηθήσουν με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις την ελληνική κυβέρνηση να πετύχει μια πραγματικά αναπτυξιακή συμφωνία με τους εταίρους και τους πιστωτές. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι όλους μας θα πρέπει να μας διακατέχει ο ρεαλισμός και να μην δρούμε και πολιτευόμαστε μόνο με το θυμικό μας. Η σκληρή αλήθεια, όσο και αν αυτή δεν μας αρέσει, είναι ότι εμείς βρισκόμαστε στην ασθενή θέση του δανειολήπτη, ενώ οι άλλοι βρίσκονται στην ισχυρή θέση του πιστωτή. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να αποδεχτούμε μια λεόντειο συμφωνία υπέρ των πιστωτών μας. Θα πρέπει όμως να πείσουμε – και μπορώ να πω ήδη θα έπρεπε να το έχουμε πράξει- τους εταίρους και πιστωτές ότι δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις για να προωθήσουμε ένα δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας της χώρας, που καμία σχέση δεν θα έχει με τα μνημόνια. Για να γίνω πιο σαφής, μπορώ να αναφερθώ σε μερικά παραδείγματα:

Δεν απαιτείται κανένα μνημόνιο και καμία συμφωνία ούτε για να βελτιώσουμε τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς της πολιτείας ούτε για να καθιερώσουμε επιτέλους ένα απλό και δίκαιο φορολογικό καθεστώςΔεν χρειάζεται καμιά προέγκριση από τους εταίρους μας για να βελτιώσουμε το εργασιακό καθεστώς της χώρας μας πάνω στα ευρωπαϊκά πρότυπα και με βάση το flexibility αλλά και το flexisecurity.Κανείς δε θα είχε αντίρρηση να κάνουμε πραγματικές αλλά και επωφελείς για την οικονομία της χώρας ιδιωτικοποιήσεις, με γνώμονα όχι τόσο το εισπρακτικό αποτέλεσμα όσο κυρίως με τη δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούνται ώστε να δώσουν προστιθέμενη αξία στην εθνική μας οικονομία.Δεν χρειάζονται μνημόνια και συμφωνίες για τη βελτίωση του ασφαλιστικού μας συστήματος, εκεί τουλάχιστον που οφθαλμοφανώς πάσχει, όπως για παράδειγμα οι πολυσυζητημένες και αμφισβητούμενες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.Δεν νοείται να μένουν ανεκμετάλλευτα, κυρίως λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, ο πακτωλός των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών Ταμείων, που μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά.

Εμείς ως επιμελητηριακή κοινότητα, ως επιχειρηματικός κόσμος είμαστε οι πρώτοι που επιθυμούμε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση την έξοδο από την κρίση με την ταυτόχρονη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Γιατί δεν νοούνται επιχειρήσεις χωρίς πελάτες. Είμαστε λοιπόν σύμμαχοι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση κινηθεί με ρεαλισμό προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα θα μας βρουν αντιπάλους οι δυνάμεις που θέλουν να σπρώξουν τη χώρα στα βράχια. Οι δυνάμεις που θέλουν να επιστρέψουμε στη δραχμή και να υποστούμε σε λίγες μόνο μέρες μια νέα εφάπαξ μείωση της αγοραστική μας δύναμης που θα ξεπερνά το 40, το 50% ή και το 60%. Με αυτές τις δυνάμεις οφείλουμε και πρέπει να συγκρουσθούμε. Ως εδώ με την ανευθυνότητα τους.

Στα έξι αυτά χρόνια της λιτότητας και της κρίσης δεν καταφέραμε να διαμορφώσουμε ένα εθνικό σχέδιο για να γίνει η χώρα μας πιο ανταγωνιστική και πιο δυνατή. Οφείλουμε να το πράξουμε τώρα. Οι πνευματικές και επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου έχουν την ευθύνη και το ρόλο να καθοδηγήσουν αυτή την νέα εθνική διαδρομή. Αυτός είναι ο ρόλος μας, αυτή είναι η ευθύνη μας. Χωρίς άλλες χρονοτριβές. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους.

Να διαμορφώσουμε ένα εθνικό οδικό χάρτη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα δίνει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας το πρώτο και βασικό ρόλο. Για να δημιουργήσει πλούτο, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, καλύτερες και περισσότερες θέσεις εργασίας. Γιατί χωρίς ανάπτυξη και νέο πλούτο δεν θα μπορέσουμε ποτέ ούτε το βιοτικό μας επίπεδο να ανακτήσουμε ούτε πολύ περισσότερο να επουλώσουμε τις κοινωνικές πληγές που δημιούργησε η κρίση, στα φτωχότερα στρώματα των συμπολιτών μας. Και φυσικά χωρίς ανάπτυξη δεν θα μπορέσουμε ούτε δημοσιονομική σταθερότητα να έχουμε ούτε πολύ περισσότερο να βγούμε στις αγορές.

Σε αυτή την εθνική πορεία ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τους. Ο ρόλος των Επιμελητηρίων είναι να καταθέτουνε προτάσεις για το μέλλον στην εκάστοτε κυβέρνηση και να στηρίζουνε με τις υπηρεσίες τους την υγιή επιχειρηματικότητα. Το σημερινό συνέδριο είναι μια ευκαιρία να ακουστούν και να τεκμηριωθούν νέες ιδέες και προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της εθνικής μας οικονομία. Και αυτές τις ιδέες περιμένουμε να ακούσουμε και να υιοθετήσουμε».

ΟΜΙΛΙΑ Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ κ. ΠΑΥΛΟΥ ΘΩΜΟΓΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ Ε.Β.Ε.Α. ΚΑΙ ΤΟ Ι.Ε.Α. ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 2015»

«Μετά από έξι χρόνια ύφεση, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται σε εθνικής σημασίας ζητούμενο. Η επίτευξη ενός υψηλού και διατηρήσιμου ρυθμού ανάπτυξης, της τάξης του 3% και άνω, οφείλει να αναδειχθεί σε πρώτη προτεραιότητα.

Η επούλωση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης και η αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, προϋποθέτουν αύξηση και όχι απλώς αναδιανομή του εθνικού πλούτου.

Προϋποθέτουν μια ανταγωνιστική οικονομία, η οποία παράγει, προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας. Η οικοδόμηση μιας τέτοιας οικονομίας, απαιτεί με τη σειρά της μικρότερη φορολογική επιβάρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, λιγότερη κρατική παρέμβαση στις αγορές, απλούστερα θεσμικά πλαίσια, αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση και στοχευμένες αναπτυξιακές πολιτικές.

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχείρησης. Οι ΜμΕ στην Ελλάδα έχουν κρίσιμο ρόλο λόγω του αριθμού τους και της συμμετοχής τους στην απασχόληση, όσο και λόγω της προστιθέμενης αξίας που παράγουν για την οικονομία. Η μακροχρόνια και βαθιά ύφεση έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση του αριθμού των ΜμΕ και απειλεί άμεσα την βιωσιμότητα χιλιάδων ακόμη, με αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι παραπάνω παράγοντες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη μιας εθνικής πολιτικής για την ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Τα Επιμελητήρια, από την αρχή της κρίσης, είχαν επισημάνει την ανάγκη να δούμε την κρίση ως ευκαιρία για να προωθηθούν επιτέλους μια σειρά από υπερώριμες μεταρρυθμίσεις, ώστε να βγει η χώρα πιο δυνατή από αυτή την εθνική περιπέτεια. Οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας δεν βρήκαν δυστυχώς τη δύναμη να κινητοποιήσουν τις πνευματικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου και να συνθέσουν ένα εθνικό πλαίσιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα δίνει ελπίδα και προοπτική σε αυτό τον τόπο.

Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύει η Ελλάδα, όλοι οι θεσμοί δοκιμάζονται.

Αυτό ισχύει βεβαίως και στην περίπτωση του Επιμελητηριακού Θεσμού. Στη διάρκεια των προηγούμενων ετών, τα επιμελητήρια της χώρας:

Κλήθηκαν να στηρίξουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις, κάτω από δύσκολες συνθήκες.Αντιμετώπισαν προβλήματα, όπως η μείωση των οικονομικών τους πόρων, οι ελλείψεις σε προσωπικό, η δυσκολία προώθησης των αιτημάτων των μελών τους.Χρειάστηκε να υπερασπιστούν το ρόλο τους απέναντι σε μια συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης. Απέναντι σε μέτρα που έφθασαν να απειλήσουν την ίδια την επιβίωση του θεσμού.

Παρ’ όλα αυτά, δεν σταμάτησαν ποτέ να υπηρετούν την αποστολή τους με συνέπεια, και αφοσίωση. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα μέλη τους, αλλά και ευρύτερα απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

Τιμώντας την παράδοση της εκατόχρονης ιστορίας και προσφοράς τους στην Ελλάδα, τα Επιμελητήρια συνέχισαν:

Να παρεμβαίνουν προς την Πολιτεία, με εποικοδομητικές παρατηρήσεις και προτάσεις, σε σχέση με νομοθετήματα που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα.Να καταγράφουν και να προβάλουν τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της αγοράς, προς τους αρμόδιους φορείς.Να ενημερώνουν συστηματικά τα μέλη τους γύρω από τις εξελίξεις σε κρίσιμα οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα.Να παρέχουν πληροφόρηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολούν την επιχειρηματική δραστηριότητα.Να στηρίζουν τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, με δράσεις που αποσκοπούν στη διεύρυνση των διεθνών οικονομικών σχέσεων, στη διευκόλυνση της δικτύωσης και της ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών.Να επενδύουν στην επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού των μελών τους.Να αναδεικνύουν τις αξίες της επιχειρηματικότητας και να συμβάλλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας στον τόπο.

Όλες αυτές οι δράσεις κατευθύνονται από ένα ενιαίο όραμα και στόχο: την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενθάρρυνση και υποβοήθηση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στη χώρα μας.

Με τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις μας, εργαζόμαστε:

Για την εξάλειψη των αντικινήτρων, που εμποδίζουν την ανάληψη παραγωγικών πρωτοβουλιών.Για τη δημιουργία συνθηκών που επιτρέπουν την προσέλκυση και τη διευκόλυνση νέων επενδύσεων.Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.Για ένα νομοθετικό και διοικητικό περιβάλλον που διασφαλίζει αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και υγιή ανταγωνισμό, με ίσους και ξεκάθαρους όρους για όλους.Για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις.Για την προώθηση της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίαςΓια την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και στη στενότερη σύνδεσή του με τις ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας και της αγοράς.Για την προώθηση των αρχών της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και την ενίσχυση της περιβαλλοντικά υπεύθυνης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ας μου επιτρέψετε να παρουσιάσω περιληπτικά μερικούς από τους τομείς των αλλαγών που κατά την γνώμη μας θα πρέπει να γίνουν:

Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και στο κράτος. Όχι ως απαιτήσεις των δανειστών που πρέπει να ικανοποιηθούν, με κάθε τρόπο. Αλλά ως μια εθνική αναγκαιότητα, με σκοπό τη θεμελίωση μιας σύγχρονης, παραγωγικής, ανταγωνιστικής οικονομίας.Διαμόρφωση σαφούς εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, με μακρόπνοο προσανατολισμό και σαφείς προτεραιότητες. Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, με τη δημιουργία νέων, καινοτόμων βιομηχανιών, για την παραγωγή, ποιοτικών και διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία. Διαφοροποίηση και ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγής των μονάδων του παραδοσιακού βιομηχανικού χώρου, ώστε η ανταγωνιστικότητά τους να μη στηρίζεται αποκλειστικά στον παράγοντα του κόστους. Λειτουργική σύζευξη της γεωργικής παραγωγής, με τη βιομηχανία τροφίμων.Νέα Συμφωνία με τους εταίρους μας με λιγότερη λιτότητα και περισσότερες αναπτυξιακές πολιτικές ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη και η ρευστότητα στην εθνική μας οικονομία.Απλό, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα. Με συντελεστή 15% στο σύνολο των φορολογητέων κερδών για τα νομικά πρόσωπα, αναβάθμιση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ως προς τα πρόστιμα και τους ελέγχους, σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ, απαλλαγή από ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα ως 25.000 ευρώ και ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων.Τολμηρό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και θέσπιση κινήτρων προς επιχειρήσεις και καταναλωτές, για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύνδεση αποτελεσμάτων με μείωση των φορολογικών συντελεστών.Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ενίσχυση μηχανισμών όπως τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, οι επιχειρηματικοί άγγελοι, προγράμματα δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους, start-up funds σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η αγροτική παραγωγή κτλ.Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής. Αποφασιστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, για τη μείωση του κόστους της ενέργειας και ειδικά των βιομηχανικών τιμολογίων. Περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση του κόστους ίδρυσης επιχειρήσεων. Δημιουργία Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Πάρκων.Στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Επέκταση προγραμμάτων συγχρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων, για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Εξαγωγών – Εισαγωγών, στα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων του εξωτερικού. Παροχή ειδικών κινήτρων μέσω της φορολογίας, για την άσκηση εξωστρεφούς δραστηριότηταςΕπίσπευση της διοικητικής μεταρρύθμισης, με προτεραιότητες τη μείωση του αριθμού των δημοσίων φορέων, τη διαμόρφωση σύγχρονων οργανογραμμάτων, τη θέσπιση ποιοτικών και ποσοτικών στόχων παραγωγικότητας, τη διαμόρφωση σοβαρού συστήματος αξιολόγησης, με κίνητρα και μηχανισμούς επιβράβευσης και προσέλκυσης των αρίστων.Μείωση της γραφειοκρατίας, με τη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, τα οποία θα πρέπει να λειτουργούν με ευθύνη των επιμελητηρίων της χώρας, ως αρμοδίων φορέων:Ως one – stop – shop για κάθε συναλλαγή του επιχειρηματία με το Δημόσιο, με αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών και συνοδευτικών εγγράφων.Ως σημεία παροχής πληροφοριών και ενημέρωσης για προγράμματα ΕΣΠΑ, Επενδυτικό Νόμο, εξαγωγές, πρόσβαση σε διεθνείς αγορές, φορολογία κτλ.Σε δεύτερο στάδιο, ως σημεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και καθοδήγησης στους επιχειρηματίες.Περαιτέρω απλούστευση του νομικού θεσμικού πλαισίου των διαφόρων αδειοδοτήσεων, με στόχο τη γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.Ολοκλήρωση χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, ώστε να αρθούν τα εμπόδια από την ασάφεια του καθεστώτος χρήσεων γης σε πολλές περιοχές της χώρας.Αναθεώρηση της εμπορικής πολεοδομίας με στόχο την ισορροπημένη συνύπαρξη ΜμΕ, πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.Λήψη μέτρων για τη μείωση των διοικητικών βαρών των επιχειρήσεων με βάση και τις συστάσεις του ΟΟΣΑ.Καινοτομία με προώθηση clusters και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, που διευκολύνουν την δικτύωση. Στήριξη δομών σύνδεσης των μικρών επιχειρήσεων με ΑΕΙ, για την μεταφορά της γνώσης στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας και της παραγωγής. Στήριξη δομών μεταφοράς γνώσης και στρατηγικής πληροφόρησης για τις ΜμΕ. Smart grids για τη μεταφορά τεχνολογίας στις ΜμΕ, θερμοκοιτίδες μικρών επιχειρήσεων, μελέτες αναγνώρισης και ανάλυσης τεχνολογικών μεταβολών και εξελίξεων σε κλάδους όπου δραστηριοποιούνται ΜμΕ.Εξωστρέφεια με ενίσχυση και αναβάθμιση της λειτουργίας του οργανισμού Enterprise Greece. Δράσεις για τη στήριξη της συμμετοχής ελληνικών επιχειρήσεων σε εξαγωγικές κοινοπραξίες, μεταξύ εταιριών από διαφορετικές χώρες της Ε.Ε.. Δημιουργία και ενίσχυση εθνικού Brand Name. Ενίσχυση προγραμμάτων συγχρηματοδότησης για την παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων τύπου trade financing. Περαιτέρω απλούστευση εξαγωγικών διαδικασιών με ψηφιοποίηση, μείωση αριθμού πιστοποιητικών, τελών και διαδικασιών. Ενημερωτικές εκστρατείες για την επεξήγηση του τρόπου με τον οποίο οι ΜμΕ μπορούν να επωφεληθούν από τις νέες ηλεκτρονικές απλουστευμένες τελωνιακές διαδικασίες. Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για εξαγωγικές δραστηριότητες με μέντορες από τον ιδιωτικό τομέα.

Ενώ, σήμερα, μιλάμε για το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας, παραμένει δραματικό και αβέβαιο το παρόν της.

Ένα περιβάλλον που σκοτώνει την πραγματική οικονομία. Που απειλεί το παρόν και το μέλλον χιλιάδων ΜμΕ, – όσων τουλάχιστον έχουν απομείνει – και οι οποίες αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Έχουμε περάσει, δυστυχώς, από την εποχή της λιτότητας, στην εποχή της ασφυξίας, ως αποτέλεσμα συλλογικών λαθών, παραλείψεων και ατολμίας του παρελθόντος, των συνεχιζόμενων εμμονών σε δοκιμασμένες ατυχείς και καταστροφικές συνταγές και πρακτικές, καθώς επίσης του αφιλόξενου περιβάλλοντος των δανειστών μας και των διεθνών αγορών, που προδιαγράφουν πλέον το μέλλον, ζοφερό όσο ποτέ άλλοτε.

Γι’ αυτό, πέραν από κάθε άλλες προτάσεις, συστάσεις, προτροπές, υποδείξεις και κριτική οποιωνδήποτε, πρωτίστως, απαιτείται η δημιουργία ενός συνειδητού συμπαγούς εθνικού κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού μετώπου, ευθύνης και ρεαλισμού, για τη σωτηρία της πατρίδας μας, κι’ ως εκ τούτου της οικονομίας μας.

Και σε αυτό το μέτωπο, τα επιμελητήρια της χώρας, θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, με πίστη και αφοσίωση στον πολύτιμο θεσμικό ρόλο τους, μα πάνω από όλα, στο εθνικό καθήκον τους».

Keywords
αθηνα, εβεα, κεε, κωνσταντινου, νέα, σημαίνει, μνημονιο, γνώμονα, δραχμη, υγιή, ομιλια, μμε, ελλαδα, βιωσιμότητα, αφοσίωση, προσφορες, ΦΠΑ, funds, τραπεζες, shop, οοσα, αει, smart, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, αυξηση φπα, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, μνημονιο 3, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2014, εκλογες 2015, κοινωνια, χωρες, γνωμη, εθνικη, κεε, μμε, οικονομια, οοσα, πλαισιο, προγραμμα, σωτηρια, υφεση, ωρα, smart, αγορα, αγροτικη, αει, αυξηση, ασφαλιστικα ταμεια, αφοσίωση, βιωσιμότητα, γινει, γινεται, γνώμονα, δευτερο, δυναμη, δημοσιο, δυστυχως, διοικηση, δειχνει, δοθει, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, ελπιδα, ενθαρρυνση, εξι, εξωστρεφεια, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, ετων, ευθυνη, εφαπαξ, ζοφερο, υγιή, ιδεες, ιδια, υπηρεσιες, ισχυει, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, λειτουργια, ρεαλισμος, ληψη, μοιρα, μειωση, ονομα, οραμα, περιβαλλον, πιστη, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, ρολο, σαφης, σειρα, συζευξη, σχεδιο, υψηλη, φυσικα, φορολογικη, φορολογια, αγγελοι, αγορες, εξαγωγες, εμφαση, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, shop, κωνσταντινου, νομικου, πληγες, σημαίνει, σκοτωνει, funds, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα