Στις Εμανουέλ Σαρπαντιέ και Τζένιφερ Ντούντνα το Νόμπελ Χημείας

Με το Νόμπελ Χημείας 2020 τιμήθηκαν σήμερα η Γαλλίδα Εμανουέλ Σαρπαντιέ και η Αμερικανίδα Τζένιφερ Ντούντνα «για την ανάπτυξη μιας μεθόδου γονιδιακής επεξεργασίας».

Οι Σαρπαντιέ και Ντούντνα «έχουν ανακαλύψει ένα από τα πιο κοφτερά εργαλεία της γενετικής τεχνολογίας: Το γενετικό “ψαλίδι” CRISPR/Cas9. Με αυτό οι ερευνητές μπορούν να αλλάζουν το DNA ζώων, φυτών και μικροοργανισμών με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια» αναφέρει η Ακαδημία στην ανακοίνωσή της.

«Το CRISPR/Cas9 έχει φέρει επανάσταση στις μοριακές βιοεπιστήμες,

ενώ έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες όσον αφορά στην τροποποίηση φυτών. Παράλληλα συμβάλλει σε καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο και ίσως κάνει πραγματικότητα το όνειρο της θεραπείας κληρονομικών ασθενειών» προσθέτει.

Η Εμανουέλ Σαρπαντιέ γεννήθηκε το 1968 στη Γαλλία και είναι διευθύντρια της Μονάδας Max Planck για τις Επιστήμες Παθογόνων στο Βερολίνο. Η Τζένιφερ Ντούντνα γεννήθηκε το 1964 στις ΗΠΑ και είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και ερευνήτρια στο Howard Hughes Medical Institute. Άρχισαν να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν το γενετικό «ψαλίδι» το 2011.

Με την απονομή του Νόμπελ Χημείας ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ανακοινώσεων των αμιγώς επιστημονικών βραβεύσεων από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία για το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα