Εποχή της πληροφορίας ή εποχή της πληροφορικής

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Με την εφεύρεση των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στις αρχές του 21ου αιώνα, μερικοί ισχυρίζονται ότι η εποχή της πληροφορίας έχει μετεξελιχθεί στην εποχή της προσοχής.

Μήπως έχουν δίκιο…1,1 εκατομμύρια άρθρα παραπληροφόρησης δημοσιεύτηκαν μεταξυ 1 Ιανουαρίου του 2020 και τέλη Μαίου. Τα μισά από αυτά 550.000 ήταν συνωμοσιολογικα.

Μελέτη διαπίστωσε 11 διαφορετικές θεωρίες συνωμοσίας, που κυμαίνονται από το Covid-19 που αναπτύχθηκε ως βιολογικό όπλο σε εργαστήριο Wuhan,

έως αναφορές για τη βαθιά κατάσταση και «μια νέα παγκόσμια τάξη».

Χωρίς να προκαλεί έκπληξη, ο Μπιλ Γκέιτς εμφανίστηκε επίσης στις θεωρίες συνωμοσίας, όπως και ο Δρ Anthony Fauci, ο οποίος κατηγορήθηκε από υπερβολικούς θανάτους έως ότι ήταν βοηθητικός στη φαρμακευτική βιομηχανία…

Η πιο διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας ήταν η θαυματουργή θεραπεία και ήταν το σημείο σύγκλισης για πολλά διαφορετικά θέματα παραπληροφόρησης. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν τον Πρόεδρο Τραμπ που υποστηρίζει την υδροξυχλωροκίνη και τη χλωροκίνη, παρά το γεγονός ότι αξιολογημένα δεδομένα από ειδικούς δεν τα βρήκε αποτελεσματικά στη θεραπεία ασθενών με Covid-19.

Ομοίως, όταν ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το υπεριώδες φως και τα απολυμαντικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία, ο αριθμός των άρθρων στην κατηγορία παραπληροφόρησης “θαυμάσιες θεραπείες” αυξήθηκε από 10.000 σε 30.000 σε μία μόνο ημέρα.

Ακούτε μόνο τους ειδικούς ακούτε μόνο τους υπεύθυνους…Ποτέ πριν η επιστήμη δεν λιδωρήθηκε όπως σήμερα. Είναι σίγουρα η εποχή της προσοχής.

Πηγη: healthyvoice.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα