Στη Suez Environnement η σύμβαση παροχής υπηρεσιών αποχέτευσης για τη Μασσαλία

14:05 8/1/2014 - Πηγή: BankWars

Στη SUEZ ENVIRONNEMENT -μέσω της θυγατρικής της Lyonnaise des Eaux– ανατέθηκε η σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών αποχέτευσης για την περιοχή της Μασσαλίας, καθώς και για τις γειτονικές περιοχές Allauch, Septèmes-les-Vallons, Carnoux-en-Provence, Le Rove και της βιομηχανικής ζώνης Gémenos έπειτα από σχετική ψηφοφορία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η σύμβαση αυτή περιλαμβάνει τη συλλογή και επεξεργασία των λυμάτων και τη διαχείριση των αστικών ομβρίων υδάτων για περίπου 900.000 κατοίκους της Μητροπολιτικής

Αστικής Περιοχής Μασσαλίας.
Η μελλοντική σύμβαση παροχής υπηρεσιών αποχέτευσης, η οποία θα δημιουργήσει ετήσια έσοδα ύψους € 80 εκατ. για μια περίοδο 15 ετών, θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις που δημιουργεί η αυξανόμενη αστικοποίηση της περιοχής της Μασσαλίας καθώς και η τουριστική της ανάπτυξη (δυο εκατ. τουρίστες ετησίως), με βάση μια πολιτική πρόληψης που έχει ως στόχο την προστασία μιας εξαιρετικής φυσικής κληρονομιάς.
Η Μητροπολιτική Περιοχή Μασσαλίας ήθελε να προσφέρει στους κατοίκους της μια τοπική δημόσια υπηρεσία αποχέτευσης πλήρως ανακαινισμένη και πλήρως ελεγχόμενη από την τοπική αρχή. Η Μητροπολιτική Περιοχή έχει αποφασίσει να καταστήσει τις υπηρεσίες αποχέτευσης της περιοχής σημείο αναφοράς, και το πιο προηγμένο μοντέλο στη Γαλλία, μέσω των υπηρεσιών που προδιαγράφονται και των τεχνολογιών που θα εφαρμοσθούν στο πλαίσιο της σύμβασης αυτής. Ο στόχος είναι να καταστεί η Μητροπολιτική Περιοχή Μασσαλίας ως η ευρω-μεσογειακή πρωτεύουσα με τεχνολογία αιχμής στον τομέα της αποχέτευσης.
Ο Jean-Louis Chaussade, Διευθύνων Σύμβουλος της SUEZ ENVIRONNEMENT, παρατήρησε σχετικά: «Είμαστε ενθουσιασμένοι και υπερήφανοι για την επιλογή μας από τη Μητροπολιτική Περιοχή Μασσαλίας μέσω μιας νέας σύμβασης η οποία είναι ακόμη πιο φιλόδοξη από την προηγούμενη όσον αφορά τις επενδύσεις, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή. Η SUEZ ENVIRONNEMENT θα εργασθεί παράλληλα με τη Μητροπολιτική Περιοχή προκειμένου να αναδειχθεί σε πρότυπο παράκτιας αποχέτευσης σε εθνικό επίπεδο. Θα δημιουργήσουμε την πρώτη υπηρεσία αποχέτευσης στη Γαλλία που θα διαχειρίζεται ταυτόχρονα και σε πραγματικό χρόνο τις επίγειες υποδομές αποχέτευσης, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στα θαλάσσια περιβάλλοντα υποδοχής. Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα συμβάλουν στη σημαντική μείωση των περιορισμών πρόσβασης στις παραλίες που αντιμετωπίζουν τακτικά οι κάτοικοι της Μασσαλίας. Η ποιότητα των υπηρεσιών, η καινοτομία, και μια επιχειρηματική πρόταση που βασίζεται στην απόδοση, τη διακυβέρνηση και εγγυημένες δεσμεύσεις διαφάνειας, υπό τον αυστηρό έλεγχο της τοπικής αρχής, είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι αυτής της καινοτόμου σύμβασης που εμπνέεται από τη Σύμβαση για το Νερό και την Υγεία, η οποία αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό της εταιρικής σχέσης μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και του παραχωρησιούχου.
Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αποσκοπεί στην εξασφάλιση πρόσβασης στις παραλίες και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος
Ένα νέο ολοκληρωμένο κέντρο διαχείρισης, γνωστό ως “PH@RE” θα διαχειρίζεται το δίκτυο αποχέτευσης με δυναμικό τρόπο. Το κέντρο θα προβλέπει, θα παρακολουθεί και θα ελέγχει σε πραγματικό χρόνο ολόκληρο το σύστημα αποχέτευσης και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των αστικών ρεμάτων, των δεξαμενών ομβρίων υδάτων, της ακτής και του κόλπου της Μασσαλίας. Το κέντρο, το οποίο αποτελεί ένα πραγματικό εργαλείο πρόσβασης και διαχείρισης από κοινού με την τοπική αρχή, εγγυάται τη βέλτιστη λειτουργία των υποδομών σε ξηρό και υγρό καιρό και περιορίζει τις επιπτώσεις της στα οικοσυστήματα. Είναι ανοιχτό προς την τοπική αρχή, και θα αποτελέσει επίσης ένα εργαλείο συνεργασίας στην υπηρεσία των καταναλωτών της περιοχής μέσω μιας ειδικής εφαρμογής «Ψηφιακής προστασίας» (Digital Gatekeepers). Θα επιτρέψει στο κοινό να μετατραπεί σε ένα πραγματικό «δημόσιο φρουρό» διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ψηφιακή και διαδραστική αποχέτευση. Όλες αυτές οι καινοτομίες κατά τα επόμενα 15 χρόνια είναι πραγματικά πρωτοποριακές, και θα συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινής ποιότητας της ζωής των κατοίκων.
Σημαντικές επενδύσεις που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της πρόσβασης στις παραλίες και τη βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Μια νέα δεξαμενή αποθήκευσης ομβρίων υδάτων με χωρητικότητα πάνω από 50.000 μ³ θα κατασκευαστεί κοντά στο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων Géolide στο Στάδιο Ganay μεταξύ 2014 και 2017. Αυτή η δεξαμενή θα επιτρέψει στο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων Géolide να επεξεργάζεται όλα τα υγρά απόβλητα και το νερό της βροχής, ακόμη και κατά τις περιόδους ισχυρών βροχοπτώσεων. Σήμερα, ακατέργαστα λύματα κατά τη διάρκεια μεγάλων καταιγίδων έχουν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο ορισμένων παραλιών.
Η SUEZ ENVIRONNEMENT θα επενδύσει συνολικά € 60 εκατ. στη διάρκεια της σύμβασης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση του συστήματος αποχέτευσης με τα Νομαρχιακά Διατάγματα και την Ευρωπαϊκή Οδηγία, τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, και τη μείωση των μη επεξεργασμένων λυμάτων που διοχετεύονται στο Cortiou Calanque στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Calanque κατά 50%.
Ένα πρόγραμμα «Θετικής Βιοποικιλότητας» για τον εμπλουτισμό της χλωρίδας και της πανίδας του Κόλπου της Μασσαλίας
Για να περιορισθούν οι επιπτώσεις της πόλης στα οικοσυστήματα, η Lyonnaise des Eaux μετατρέπει την αποχέτευση σε υπηρεσία «θετικής βιοποικιλότητας», η οποία εμπλουτίζει την πανίδα και τη χλωρίδα στον κόλπο της Μασσαλίας και στο Εθνικό Πάρκο Calanques, ανακτώντας φυσικούς οικοτόπους χάρη στη φύτευση ενδημικής άλγης.
Ένα πιλοτικό πρόγραμμα στις αποβάθρες του παλιού λιμανιού της Μασσαλίας μέσω ενός τεχνητού υποβρυχίου περιβάλλοντος θα συμβάλει στην επιβίωση και την αύξηση των ενδημικών ειδών. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα οδηγήσει σε πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης σε συνεργασία με ερευνητικούς οργανισμούς της πόλης, όπως το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασσαλίας, το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής Έρευνας της Μασσαλίας (CNRS) ή το Παρατηρητήριο Ανθρώπου και Περιβάλλοντος «Ακτές της Μεσογείου».
Κοινή διοίκηση για την εξασφάλιση καλύτερης διαχείρισης της σύμβασης από την τοπική αρχή και ενεργού συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών.
Η νέα διαδικασία διακυβέρνησης για τη σύμβαση αυτή, η οποία ζητήθηκε από την Μητροπολιτική Περιοχή Μασσαλίας Προβηγκίας, εγγυάται στους 900.000 κατοίκους της μια διεξοδική, διαφανή και κοινή διαδικασία διαχείρισης ανοικτή στην κοινωνία των πολιτών.
Θα συσταθεί μια ειδική εταιρεία υπό την επωνυμία “SERAM Métropole” (450 εργαζόμενοι). Η εταιρεία αυτή θα έχει τρία νέα όργανα λήψης αποφάσεων, δηλαδή ένα Διοικητικό Συμβούλιο, μια Συντονιστική Επιτροπή της Σύμβασης και μια Επιτροπή Χρηστών, τα οποία θα είναι όλα ανοικτά στην κοινωνία των πολιτών.
Τα όργανα αυτά θα περιλαμβάνουν τοπικούς αξιωματούχους της Μητροπολιτικής Διοίκησης, εκπροσώπους των υπηρεσιών της τοπικής αρχής, εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και εκπρόσωπους της Lyonnaise des Eaux, και οι εκπρόσωποί τους θα παρακολουθούν την ποιότητα των υπηρεσιών, την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων, τα οικονομικά αποτελέσματα της σύμβασης, καθώς και τις σχέσεις με τους καταναλωτές.
Η Μητροπολιτική Διοίκηση θα έχει πρόσβαση στα εργαλεία του διαχειριστή καθώς και στα τεχνικά, επιχειρηματικά και οικονομικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο. Η τοπική αρχή, η οποία θα παρακολουθεί την ποιότητα των υπηρεσιών, θα είναι σε θέση να αξιολογεί και να παρακολουθεί τη συμμόρφωση ως προς τη σύμβαση, και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Original article: Στη Suez Environnement η σύμβαση παροχής υπηρεσιών αποχέτευσης για τη Μασσαλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα