Στα χαρτιά τα νέα μέτρα κατά της Ρωσίας από την Ε.Ε – “Θα απαντήσουμε ασύμμετρα” απαντά ο Μεντβέντεφ

22:45 8/9/2014 - Πηγή: BankWars

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε επίσημα τη Δευτέρα πακέτο νέων μέτρων κατά της Ρωσίας, αλλά ανακοίνωσε πως η εφαρμογή τους θα καθυστερήσει για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να αξιολογηθεί αν τηρείται η κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.

«Οι νέες κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μέσω της δημοσίευσης τους στην επίσημη εφημερίδα τις επόμενες ημέρες. Αυτό θα αφήσει ένα χρονικό διάστημα για την αξιολόγηση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός και του ειρηνευτικού σχεδίου» ανέφερε στην ανακοίνωση ο πρόεδρος του

Συμβουλίου της Ε.Ε, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Ανάλογα με την κατάσταση στο μέτωπο, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να εξετάσει τις συμφωνηθείσες συμφωνίες» τόνισε ο ίδιος.

Διαφωνίες μεταξύ των 28 κρατών μελών

Νωρίτερα τη Δευτέρα, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησαν έκτακτη συνεδρίαση στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), με αντικείμενο συζήτησης την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καθώς σύμφωνα με πηγές του Reuters δεν υπάρχει ομοφωνία στο θέμα αυτό.

«Δεν συμφωνούν όλες οι χώρες-μέλη» είπε μια διπλωματική πηγή, χωρίς να διευκρινίσει ποιο ή ποια κράτη διαφωνούν με τις κυρώσεις.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μια άλλη πηγή είπε ότι η συνάντηση αυτή αφορά «τους όρους εφαρμογής των κυρώσεων» οι οποίες επρόκειτο να ισχύσουν από αύριο, μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Αρχικά, το νέο πακέτο των κυρώσεων που συμφωνήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής επρόκειτο να οριστικοποιηθεί σήμερα μέσω μιας έγγραφης διαδικασίας, όπως είχε εξηγήσει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν. Δόθηκε όμως παράταση μέχρι τις 19:00, ενώ κατόπιν ανακοινώθηκε ότι συγκαλούνται εκτάκτως, την ίδια ώρα, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Τσεχία και η Σλοβακία είχαν διαφωνήσει την περασμένη εβδομάδα στην επιβολή νέων, σκληρότερων κυρώσεων στη Μόσχα, ωστόσο το Σάββατο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δήλωσαν ικανοποιημένες από τα μέτρα που εγκρίθηκαν την Παρασκευή.

Οι νέες κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών Rosneft και Transneft στις κεφαλαιαγορές ενώ ενισχύουν επίσης τα μέτρα που αφορούν την πώληση αγαθών “διπλής χρήσης”, στρατιωτικής πολιτικής, στη Ρωσία και της ευαίσθητης τεχνολογίας στον ενεργειακό τομέα.

Όπως δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, στις κυρώσεις θα υπόκεινται ρωσικές κρατικές εταιρίες με τζίρο άνω του 1 τρισ. ρουβλιών τα μισά εκ των οποίων θα προέρχονται από την πώληση ή μεταφορά πετρελαίου.

Μεντβέντεφ: Η απάντηση της Μόσχας θα είναι ασύμμετρη

Σαφή προειδοποίηση προς την Ευρώπη απηύθυνε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ τονίζοντας πως η απάντηση της Μόσχας σε ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων θα είναι «ασύμμετρη» και θα έχει ως στόχο τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της, αν οι δυτικοί της εταίροι επιμείνουν «στον πειρασμό της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».

Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, ο Μεντβέντεφ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν υπάρξουν κυρώσεις που αφορούν τον ενεργειακό τομέα ή περαιτέρω περιορισμοί στον οικονομικό τομέα της Ρωσίας, θα πρέπει να απαντήσουμε ασύμμετρα».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Ε.Ε.: Έρχονται κυρώσεις στις τρεις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας


Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει την τελική διαδικασία για την υιοθέτηση νέου γύρου κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες, ενώ η ΕΕ αναμένεται να εφαρμόσει τα μέτρα από την Τρίτη, μεταδίδει η Wall Street Journal.

Οι νέες κυρώσεις θα διευρύνουν τον αριθμό των ρωσικών επιχειρήσεων στις οποίες απαγορεύεται να αυξήσουν νέα κεφάλαια από τις αγορές της ΕΕ, ώστε να περιλαμβάνουν τις τρεις μεγάλες κρατικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις.

Οι τρεις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες –Gazpromneft, η θυγατρική πετρελαϊκής παραγωγής και διύλισης της ΟΑΟ Gazprom, η εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου Transneft και ο πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft- θα τις απαγορευτεί να συγκεντρώσουν κεφάλαια με λήξη μεγαλύτερη των 30 ημερών.

Οι τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην στρατιωτική παραγωγή –Oboronprom, United Aircraft Corp και Uralvagonzavod- δεν θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα