Σρι Λάνκα: Διέφυγε ο πρόεδρος Ρατζαπάξα και πήγε στις Μαλδίβες – Τι προηγήθηκε

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα έφτασε σήμερα στις Μαλδίβες αφού εγκατέλειψε τη χώρα του με στρατιωτικό αεροσκάφος.

Ο 73χρονος πρόεδρος, που έχει δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί και ο οποίος προσπάθησε μάταια να διαφύγει από τη χώρα του και χθες Τρίτη, απογειώθηκε νωρίς σήμερα από το διεθνές αεροδρόμιο του Κολόμπο μαζί με τη σύζυγό του και έναν σωματοφύλακα με ένα Antonov-32, ανακοίνωσαν μέλη της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Αξιωματούχος του αεροδρομίου του Μαλέ, πρωτεύουσας των Μαλδίβων, επεσήμανε περίπου στη 01:30 σήμερα

τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε και οι τρεις επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν υπό αστυνομική συνοδεία σε άγνωστη προς το παρόν τοποθεσία.

Σύμφωνα με πηγές από το αεροδρόμιο του Κολόμπο, το αεροσκάφος παρέμεινε επί περισσότερη από μία ώρα στον διάδρομο απογείωσης, αναμένοντας να λάβει άδεια να προσγειωθεί στις Μαλδίβες.

«Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τελικά όλα τελείωσαν καλά», δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Νωρίτερα μέλη της υπηρεσίας μετανάστευσης είχαν πραγματοποιήσει έλεγχο με ταπεινωτικό τρόπο στον Ρατζαπάξα στο αεροδρόμιο του Κολόμπο. Κάποιοι συνεργάτες του είχαν προσπαθήσει να φυγαδεύσουν τον πρόεδρο της Σρι Λάνκα με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Αυτό το πλοίο είχε μεταφέρει το Σάββατο τον Ρατζαπάξα από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο έχουν καταλάβει διαδηλωτές, προς το λιμάνι Τρινκομαλέε, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σρι Λάνκα.

Στη συνέχεια ο Ρατζαπάξα έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο με ελικόπτερο.

Όμως χθες Τρίτη αξιωματούχοι των υπηρεσιών μετανάστευσης του αρνήθηκαν την πρόσβαση στο σαλόνι VIP, την ώρα που ο πρόεδρος επιθυμούσε να αποφύγει να βρεθεί στην αίθουσα αναχωρήσεων φοβούμενος την αντίδραση των πολιτών.

Καθώς δεν έχει ακόμη παραιτηθεί, κάτι που έχει υποσχεθεί να πράξει σήμερα με στόχο «την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας», ο Ρατζαπάξα έχει ακόμη προεδρική ασυλία.

Ο πρόεδρος και η σύζυγός του πέρασαν τη νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη σε στρατιωτική βάση κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, αφού εμποδίστηκαν να επιβιβαστούν σε τέσσερις πτήσεις για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο νεότερος αδελφός του Μπάζιλ, που παραιτήθηκε τον Απρίλιο από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και έχει και την αμερικανική υπηκοότητα, εμποδίστηκε και αυτός να εγκαταλείψει τη χώρα την Τρίτη από εργαζόμενους της υπηρεσίας μετανάστευσης, που ανησυχούσαν για την αντίδραση των πολιτών εάν τον άφηναν να φύγει.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα άφησε πίσω του κατά τη διαφυγή του μια βαλίτσα γεμάτη έγγραφα και 17,85 εκ. ρουπίες (49.000 ευρώ) σε μετρητά.

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Η οργή για την οικονομική κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο το Σάββατο με ένα πλήθος ανθρώπων να εισβάλει στο προεδρικό μέγαρο. Μάλιστα κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να βουτήξουν στην πισίνα.

Περίπου 45 άνθρωποι διακομίστηκαν  στο κεντρικό νοσοκομείο του Κολόμπο, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους.

Πολίτες βρήκαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το κτίριο του προεδρικού μεγάλου. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, κάποια κρατώντας όπλα, στέκονταν έξω από το συγκρότημα αλλά δεν εμπόδιζαν τους ανθρώπους να εισέλθουν.

Μεταξύ αυτών ήταν και η 61χρονη πωλήτρια μαντιλιών Μπ. Μ. Τσαντραουάθι η οποία περιπλανιόταν στον πρώτο όροφο του κτιρίου μαζί με την κόρη και τα εγγόνια της.

“Δεν έχω ξαναδεί ένα τέτοιο μέρος στη ζωή μου”, δήλωσε καθισμένη σε έναν αναπαυτικό καναπέ. “Ζούσαν μέσα στην απόλυτη πολυτέλεια ενώ εμείς υποφέραμε”, κατήγγειλε.

Εκεί κοντά μια ομάδα ανδρών ήταν ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι ενώ άλλοι ανέβαιναν με τη σειρά σε έναν διάδρομο γυμναστικής με μαγευτική θέα στους κήπους του μεγάρου.

“Ειρηνική μετάβαση”

Άλλοτε μια χώρα με μεσαίο εισόδημα και επίπεδο ζωής το οποίο ζήλευε η Ινδία, η Σρι Λάνκα επλήγη σφοδρά από την απώλεια των εσόδων από τον τουρισμό έπειτα από μια τζιχαντιστική επίθεση το 2019 και στη συνέχεια λόγω της πανδημίας covid-19.

Η χειρότερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει τη χώρα των 22 εκ. κατοίκων μετά την ανεξαρτησία της το 1948 επιδεινώθηκε, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, από μια σειρά κακών πολιτικών αποφάσεων, για τις οποίες οι πολίτες κατηγορούν την οικογένεια του προέδρου που βρίσκεται στην εξουσία από το 2005.

Όπως και οι περισσότεροι Σριλανκέζοι η Τσαντραουάθι δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα λόγω του πληθωρισμού, της υποτίμησης του νομίσματος της χώρας, τις χρόνιες ελλείψεις καυσίμων και τις συνεχείς διακοπές ρεύματος.

Ο πληθωρισμός έφτασε το 54,6% τον Ιούνιο, με την κεντρική τράπεζα να προειδοποιεί ότι τους επόμενους μήνες ενδέχεται να φτάσει το 70%.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου το 80% του πληθυσμού της χώρας αναγκάζεται να παραλείψει γεύματα.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μαχίντα Γιάπα Αμπεϊουαρντένα εκτίμησε ότι η απόφαση του Ρατζαπάξα να παραιτηθεί “ελήφθη προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας”, αν και οι λεπτομέρειες της μετάβασης δεν είναι ξεκάθαρες.

Ήδη δύο στενοί συνεργάτες του έχουν παραιτηθεί: ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου και ο υπουργός Μέσων Ενημέρωσης που εγκατέλειψε και τη θέση του επικεφαλής του προεδρικού κόμματος.

Ο ίδιος ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα φέρεται να έχει αναχωρήσει με πλοίο προς τη νότια Σρι Λάνκα, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι διαδηλωτές θα συνεχίσουν την κατάληψη των κατοικιών του προέδρου και του πρωθυπουργού μέχρι αυτοί να παραιτηθούν

Οι ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας στη Σρι Λάνκα που υποχρέωσαν τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας να εγκαταλείψουν την επίσημη κατοικία τους δήλωσαν σήμερα ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη των κατοικιών μέχρι να παραιτηθούν αμφότεροι.

“Ο πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί, ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί και η κυβέρνηση πρέπει να φύγει”, είπε σε συνέντευξη Τύπου στον τόπο διαμαρτυρίας ο θεατρικός συγγραφέας Ρουβάντιε Τσικέρα περιστοιχιζόμενος από άλλους ηγέτες του κινήματος.

Ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα και ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε σχεδιάζουν να παραιτηθούν, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της βουλής, υποκύπτοντας στις έντονες πιέσεις έπειτα από μια ημέρα διαδηλώσεων κατά την οποία οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν έφοδο στην επίσημη προεδρική κατοικία και πυρπόλησαν την κατοικία του πρωθυπουργού στο Κολόμπο.

Σρι Λάνκα: Χάος από έλλειψη συναλλάγματος – Διαδηλωτές μπήκαν στο σπίτι του πρωθυπουργού, παραιτείται ο πρόεδρος

Keywords
Τυχαία Θέματα