Σοκ για την κυβέρνηση η μείωση των εσόδων και οι μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες

Στη κυβέρνηση έχουν αρχίσει πλήρως να αντιλαμβάνονται πως τα δύσκολα τώρα ξεκινούν καθώς ανοιγέται τεράστιο χρηματοδοτικό κενό τις επόμενες εβδομάδες, την ώρα που τα έσοδα του κράτους είναι στα …τάρταρα.

Αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει ώστε να βρεθούν τα χρήματα που χρειάζεται η χώρα για να καλύψει τρέχουσες δανειακές ή και εσωτερικές ανάγκες της, καθώς τον Μάρτιο και κάθε μήνα «τρέχουν» οι υποχρεώσεις για πληρωμές χρέους, μισθών, συντάξεων και προμηθευτών του δημοσίου. Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι ελάχιστα πλέον και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν παρά μόνον «για ώρα ανάγκης»

(κυρίως όμως για μισθούς και συντάξεις).

Παράλληλα, καθώς εξετάζονται λύσεις (μεταξύ των οποίων και η χρονική μετακύλιση κάποιων πληρωμών), αναμένεται να δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα και στην αγορά που ήδη βρίσκεται στα όριά της σε ότι αφορά την ρευστότητα.

Όπως γράφουν σήμερα τα γερμανικά ΜΜΕ βασιζόμενα σε εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών στο Βερολίνο, όταν λήξει τον Ιούλιο η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα που ενέκρινε την Τρίτη το Eurogroup, θα υπάρξει ανάγκη νέου πακέτου βοήθειας που θα αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα 20 δισ. ευρώ. Με την παράταση η Ελλάδα κέρδισε λίγο χρόνο, η Αθήνα όμως χρειάζεται από τον Ιούλιο πολύ περισσότερα χρήματα. Ένα είναι σίγουρο, οι διαπραγματεύσεις θα είναι πάρα πολύ δύσκολες», αναφέρει χαρακτηριστικά η Die Welt.

«Είναι απολύτως σαφές ότι θα υπάρξει ένα τρίτο πρόγραμμα το καλοκαίρι», αναφέρει και η «Reinische Post» επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους.

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

Σε δηλώσεις του στο Mega, ο υπουργός Εργασίας, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για ανάγκη νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα τον Ιούλιο, είπε χαρακτηριστικά: «Mε βάση τις υποχρεώσεις της χώρας από τώρα μέχρι και τον Αύγουστο, ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες. Το δεύτερο είναι ότι προφανώς υπάρχει η ανάγκη να ποσοτικοποιηθούν κάποια από τα μέτρα μας και κάποιοι από τους στόχους μας σε σχέση με τα έσοδα. Όλα αυτά πολύ σύντομα θα προσδιοριστούν. Αλλά νομίζω ότι αυτό το τετράμηνο θα είναι ένα τετράμηνο μιας καθημερινής διαπραγμάτευσης. Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Έχουμε μπει σε έναν άλλο δρόμο».

Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει το θέμα της οποιασδήποτε χρηματοδότησης αυτούς τους τέσσερις μήνες. Είναι στον αέρα κάτι τέτοια. Άρα η διαπραγμάτευση επ’ αυτού του ζητήματος και η συσχέτισή του με το μεγάλο θέμα που λέγεται “βιωσιμότητα χρέους” είναι κάτι που θα κινείται παράλληλα με το κυβερνητικό έργο αυτούς τους τέσσερις μήνες».

Keywords
Τυχαία Θέματα