ΣΛΟΒΑΚΙΑ -ΕΚΛΟΓΕΣ: Ο Φίτσο Πρωθυπουργός μειοψηφίας, μεγάλη άνοδος των “Χιτλερικών”!

07:57 7/3/2016 - Πηγή: BankWars

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer-SD του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος πρόσφατα με τις δηλώσεις του προκάλεσε την Ελλάδα, κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές συγκεντρώνοντας 29,3% των ψήφων, με το 50,4% των ψήφων καταμετρημένο.

Τα αποτελέσματα υποχρεώνουν το Smer-SD να επιδιώξει συνεργασίες με κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην 150μελή Βουλή.

Το

σημαντικό όμως στις εκλογές στη Σλοβακία, είναι η εντυπωσιακή άνοδος της Ακροδεξιάς. Ο σχηματισμός Λαϊκό Κόμμα – Η Σλοβακία Μας, με επικεφαλής τον Μαριάν Κοτλέμπα, κυβερνήτη της επαρχίας της κεντρικής Σλοβακίας, πήρε 8% των ψήφων, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από αυτό το οποίο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

«Ο Κοτλέμπα έβαλε στο ψηφοδέλτιό του υποψηφίους που δηλώνουν ανοικτά φασίστες», λέει ο Ίγκορ Μάτοβιτς, πρόεδρος του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος.

Μέλη του πρώην κόμματος του Κοτλέμπα «Σλοβακική Αδελφότητα», ντυμένοι με μαύρες στολές που θυμίζουν τη φρουρά Χλίνκα της ναζιστικής περιόδου, πρωτοεμφανίσθηκαν σε συγκεντρώσεις για να τιμηθεί το Σλοβακικό Κράτος που διήρκεσε από το 1939 έως το 1945, με επικεφαλής τον καθολικό ιερέα Γιόζεφ Τίσο, ο οποίος έστειλε στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου δεκάδες χιλιάδες εβραίους της Σλοβακίας. Το κόμμα διαλύθηκε το 2006 κατηγορούμενο για διάδοση μίσους.

Ο Μ. Κοτλέμπα, ο οποίος φέρει λεπτό μαύρο μουστάκι, ίδρυσε έκτοτε νέο κόμμα, άλλαξε τη στολή του μ’ ένα μπλέιζερ και αντικατέστησε τις πολεμικές συγκεντρώσεις με ρητορική εναντίον των Ρομά, εναντίον των μεταναστών και εναντίον της διαφθοράς.

Το κόμμα του απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση με την ιδεολογία των Ναζί και επικεντρώνει στις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

«Δεν είμαστε φαίστες ούτε νεοναζί παρόλο που μπορεί να φαινόμαστε εξτρεμιστές σε σύγκριση με άλλα χλιαρά κόμματα», είπε ένας από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές του, ο Μίλαν Ούρικ. «Θα μείνουμε προς το παρόν στην αντιπολίτευση, αλλά πιστεύω ότι, αν γίνουν πρόωρες εκλογές, θα σημειώσουμε συντριπτική νίκη»

Keywords
Τυχαία Θέματα