Σήμερα το ετήσιο…μνημόσυνο της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων – Πόσο μας κόστισε η υπογραφή Μπαρουφάκη

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από την υπογραφή της απόφασης από τον αλήστου μνήμης υπουργό Βαρουφάκη που επέβαλλε τα capital controls για να ανακόψει τις εκροές χρήματος από τις τράπεζες που είχαν πολιορκηθεί από πολίτες, ανησυχούντες για τις εξελίξεις που θα ακολουθούσαν το δημοψήφισμα

για το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ στα μέτρα των δανειστών, τα οποία …ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ, θα απέκρουε ο λαός…

Η ζημιά, σύμφωνα με έρευνα της της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ένα χρόνο από την επιβολή των capital controls, είναι η εξής:

Πτώση εξαγωγών κατά 11,7%, ύφεση 1,3%, αποεπένδυση κατά 2,7%, πτώση της κατανάλωση κατά 4,3% και μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.Τα λουκέτα τους τελευταίους 12 μήνες ανήλθαν σε 25,990.Καταγράφηκε μείωση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων κατά περίπου 3.000, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Από τις 15.379 νέες επιχειρήσεις πέρυσι, φέτος ενεγράφησαν στο ΓΕ.ΜΗ 12.486 νέες επιχειρήσεις, έναντι των 18.030 το 2014 και των 20.024 το 2013.

Η Ελλάδα απώλεσε έξι θέσεις και βρέθηκε στη 56η θέση στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ 61 χωρών

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας από τις 26 Ιουνίου πέρυσι (και αφού έκλεισε για δύο μήνες) έφτασε να χάνει μέχρι και 45% της αξίας του, ενώ από τις 800 μονάδες τότε, τώρα ο Γενικός δείκτης «φλερτάρει» με τις 500 μονάδες (λόγω Brexit ). Συνολικά χάθηκαν πάνω από 30 δισ. από όλες τις μετοχές και πλέον τα 2/3 των μετοχών ανήκουν σε ξένους επενδυτές.

«Το μόνο ίσως «θετικό» που μπορεί κανείς να πει ότι επέβαλαν τα capital controls είναι η κατακόρυφη αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών πληρωμών, επιβεβαιώνοντας πόσο γρήγορα οι Έλληνες μαθαίνουμε και προσαρμοζόμαστε» σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει πως ανάπτυξη με capital controls δεν θα έρθει στην αγορά, ούτε και νέο χρήμα στις ελληνικές τράπεζες, όπου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί στα 121,5 δισ. ευρώ. «Το όραμα της «δίκαιης» ανάπτυξης δεν θα προκύψει, όσο δεν υπάρχει δίκαιη φορολογία, χρηματοδότηση, απασχόληση, δημόσια διοίκηση, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ρευστότητα και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον στην ελληνική αγορά», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε πως η επιβολή των capital controls είναι ενοχλητική για την επιχειρηματικότητα. «Ας ελπίσουμε, ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα συνεχίσουν σταδιακά να χαλαρώνουν και μέχρι το τέλος του 2016 η παρουσία τους θα είναι διακριτική, μέχρι βεβαίως να αρθούν οριστικά. Ας ευχηθούμε ότι δεν θα υπάρξουν το 2017, δεύτερα γενέθλια για τα «άδικα» και αντιαναπτυξιακά «capital controls», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα