Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΜΕ ΡΩΣΙΑ-ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Οικονομική βάση – την τεράστια πτώση του τουρισμού στην Τουρκία – έχουν οι δύο τελευταίες κινήσεις του “Σουλτάνου” Ερντογάν στον Πούτιν και στον Νετανιάχου.

Επτά μήνες αφότου η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος υποστηρίζοντας πως είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό και εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του πιλότου του μαχητικού.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Ερντογάν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος
του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, «εξέφρασε τη βαθιά του συμπόνια και τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς του νεκρού Ρώσου πιλότου και ζήτησε συγγνώμη».
«Η επιστολή σημειώνει ιδίως ότι η Ρωσία είναι φίλη της Τουρκίας και στρατηγικός εταίρος της και ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα ήθελαν να χαλάσουν οι σχέσεις των δύο χωρών», είπε ο Πεσκόφ.

Αναφερόμενος στο θάνατο του πιλότου του ρωσικού Σουκχόι ο Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα συμμερίζεται τον πόνο της απώλειας με την οικογένεια του αντισμήναρχου Όλεγκ Πεσκόφ, τονίζοντας, μάλιστα, ότι η Τουρκία πονάει με το θάνατό του.Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά αψήφησε τους κινδύνους και έκανε σημαντική προσπάθεια για την ανάσυρση της σορού του Ρώσου πιλότου από τη συριακή αντιπολίτευση, μεταφέροντάς την στην Τουρκία. Επισήμανε δε, πως ακολουθήθηκε η απαραίτητη στρατιωτική και θρησκευτική διαδικασία.

Παράλληλα, ο Ερντογάν εξέφρασε την πρόθεσή του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ασφαλείας στην περιοχή και να προχωρήσει η συνεργασία για θέματα τρομοκρατίας.

ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Η Τουρκία προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις και στο Ισραήλ, που είχαν διαταραχθεί, έπειτα από την αιματηρή επιδρομή Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό Μαβί Μαρμαρά που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε εξομάλυνση των σχέσεών τους, με το Ισραήλ να δεσμεύεται για την καταβολή 20 εκατ. δολαρίων για τις οικογένειες των Τούρκων που σκοτώθηκαν το 2010, και με την Άγκυρα να μην προχωρά σε δικαστικές διώξεις εναντίον των ισραηλινών στρατιωτικών.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετενιάχου τόνισε ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα το οποίο θα δώσει ώθηση στην ισραηλινή οικονομία.Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε ελπίδα η συμφωνία να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.Μέσω της συμφωνίας, θα επιτραπεί στην Τουρκία να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος ελέγχεται από την ισλαμιστική Χαμάς, καθώς και να πραγματοποιεί έργα υποδομής.

Keywords
Τυχαία Θέματα