Σήμερα «παίζονται όλα»

Στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη παίζεται το κλείσιμο ή όχι της συμφωνίας με την τρόικα. Η  «άγρια νύχτα» με τις εμπλοκές των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση και με τις συνεχείς τηλεφωνικές επαφές του Πρωθυπουργού με τα κέντρα αποφάσεων της ευρωζώνης, συνεχίζεται. Η φράση του Α. Σαμαρά «Θα σώσουμε την Ελλάδα

όσοι το τολμήσουμε!», δείχνει το πόσο οριακά είναι τα πράγματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης καλούνται  να  επιχειρήσουν να ξεπεράσουν την εμπλοκή στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, καθώς το όριο της Πέμπτης είναι «τελευταίο», δεδομένου ότι συνεδριάζει το Euro Working Group, στο οποίο θα λάβει μέρος ως εκπρόσωπος της Ελλάδας ο κ.  Π. Τσακλόγλου, ο οποίος δε μπορεί να παρίσταται εκεί … με άδεια χέρια.

Ο ρόλος του Σόιμπλε

Καθοριστικό ρόλο στη δραματοποίηση των εξελίξεων, ενώ όλα έδειχναν πως έρρεαν ομαλά, έπαιξε και πάλι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε (σ.σ. λέτε να ζηλεύει τον Σαμαρά για την αγάπη που του δείχνει η Μέρκελ;) που δήλωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου που θα διασφαλίσουν ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας θα καταστούν βιώσιμα. Η δήλωση Σόιμπλε παραπέμπει στην  επιβολή διεθνούς οικονομικού ελέγχου στην ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που οδήγησε τον Ε. Βενιζέλο να μιλήσει για «προτεκτοράτο».

Οργή Βενιζέλου – Απάντηση της Ν.Δ

«Να μην υπάρξει άλλου τύπου λογαριασμός, όπου θα μπαίνουν οι δόσεις για το χρέος και ο οποίος δεν θα είναι υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος και την επίβλεψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», ήταν η άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Δεν είμαστε προτεκτοράτο, η δημοσιονομική διαχείριση του κράτους πρέπει να γίνεται από τις Ελληνικές Αρχές, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος», δήλωσε δημοσίως ο κ. Βενιζέλος.

Σε απάντηση,   κορυφαίος παράγοντας από το οικονομικό επιτελείο συνομιλώντας με δημοσιογράφους διέψευσε «κατηγορηματικά» τα όσα υποστήριξε νωρίτερα περί τήρησης δεσμευμένου λογαριασμού ο Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι ήταν μια σκέψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε η οποία όμως συνάντησε την αντίδραση και της Α. Μέρκελ και του ΔΝΤ.

Άμεση ήταν και η αντίδραση της Συγγρού, μετά τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει με τη δημιουργία ενός δεύτερου ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδας.Σύμφωνα με κύκλους του κόμματος, η ΝΔ απαντά ότι το θέμα δεν είναι τι σου στέλνουν, αλλά τι απαντάς εσύ ”.

Το πακέτο στη Βουλή – Το τρυκ της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία

Κανονικά θα έρθει στη Βουλή το “πακέτο” των μέτρων μαζί με τα εργασιακά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από κορυφαία κυβερνητική πηγή. Σε μια προσπάθεια ωστόσο «διευκόλυνσης»  του Φώτη Κουβέλη δεν θα έχει τη μορφή του ενός άρθρου αλλά πολλών, με τις εργασιακές αλλαγές να αποτελούν ξεχωριστή ενότητα. Σε αυτή την περίπτωση η ΔΗΜΑΡ θα μπορεί να ψηφίσει αρνητικά χωρίς να κινδυν

Keywords
Τυχαία Θέματα