Θα πληρώσουν τα 550 εκατ. ευρώ οι τράπεζες; Ανοικτό άφησε το θέμα ο Olli Rehn

Δεν ξεκαθάρισε αν οι ελληνικές τράπεζες θα καταβάλουν το ποσό των 550 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε μέρισμα της κρατικής ενίσχυσης που έχουν δεχτεί οι τράπεζες με την έκδοση προνομιούχων μετοχώ,  ο Olli Rehn,  Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,

Νίκου Χουντή.

Η απάντηση του Επιτρόπου αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με τον νόμο 3723/2008, οι ανώνυμες τραπεζικές εταιρείες που έχουν λάβει άδεια για να λειτουργούν στην Ελλάδα από την Τράπεζα της Ελλάδος είχαν το δικαίωμα να αυξήσουν το κεφάλαιό τους με την έκδοση προνομιούχων μετοχών προς το ελληνικό κράτος. Οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν τον νόμο ως καθεστώς κρατικής ενίσχυσης και στη συνέχεια, το φθινόπωρο του 2008, ο νόμος εγκρίθηκε από την Επιτροπή.

Στο πλαίσιο του καθεστώτος, οι εν λόγω αυξήσεις κεφαλαίου μπορούν να εφαρμοστούν με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Η τιμή έκδοσης των μετοχών αυτών καθορίστηκε στην ονομαστική αξία των κοινών μετοχών της τελευταίας έκδοσης. Οι μετοχές ανελήφθησαν από το Ελληνικό Κράτος στις 31 Δεκεμβρίου 2009 με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, βάσει πρότασης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος πρότεινε επίσης τα εποπτικά κριτήρια, το ποσό που πρέπει να κατανεμηθεί σε κάθε τράπεζα, εντός του συνολικού ανώτατου ποσού των 5 δισεκ. εκατ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο του εν λόγω καθεστώτος για το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του.

Οι προνομιούχες μετοχές δίνουν στο ελληνικό κράτος δικαίωμα σε σταθερό ποσοστό απόδοσης 10% (μέρισμα) επί του χορηγηθέντος κεφαλαίου και έχουν τα γενικά χαρακτηριστικά που χρειάζονται ώστε να λογίζονται ως κεφάλαιο, σύμφωνα με τον νόμο 3601/2007.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή κατανοεί ότι το μέρισμα θα καταβληθεί τοις μετρητοίς, εάν η οικεία τράπεζα διαθέτει επαρκή διανεμητέα στοιχεία. Δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν διέθεταν επαρκή διανεμητέα στοιχεία, δεν καταβλήθηκαν μερίσματα. Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας ενέκρινε πρόσφατα γνωμοδότηση νομικού συμβούλου σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν στο καθεστώς αυτό πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να καταβάλουν στο κράτος ετήσιο μέρισμα 10% για τις προνομιούχες μετοχές. Η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος το θέμα αυτό στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής».

σχετικά άρθραΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Έρχονται εντυπωσιακές μειώσεις επιτοκίωνATEbank: Δέκα οι ενδιαφερόμενοι για την ΕΒΖΠοιος θα πάρει το ΤΤ;H Alpha Bank εξαγοράζει το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε.Standard & Poor΄s: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Εθνικής ΤράπεζαςΤο ξένο πρακτορείο ειδήσεων και το φάντασμα της χρεοκοπημένης ΕφημερίδαςΠοιοι είναι οι άξονες της ενοποίησης Εθνικής – EurobankΕΤΕ: Τί ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη για το dealCyprus PB: Προτείνει μείωση του κυπριακού μισθολογίου 6% – 24%Πράσινο φως στο deal Πειραιώς – ΑΤΕ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Keywords
Τυχαία Θέματα