«Σήμα» από το Eurogroup περιμένει ο Ντράγκι – Τι κρίνεται σήμερα για τις ελληνικές τράπεζες

«Σήμα» από το σημερινό Eurogroup αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Στην περίπτωση που υπάρξει μια θετική διαπίστωση για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – πιστωτών, δεν θα είναι αρκετή για να γίνει αποδεκτό το πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων.

Η ΕΚΤ

θέλει την καταγραφή σημαντικής προόδου σε τεχνικό επίπεδο προτού προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Την ίδια ώρα μεγάλη είναι η αγωνία των ελληνικών τραπεζών για το ενδεχόμενο αύξησης του haircut στα collaterals, πρόταση η οποία έχει πέσει ήδη στο τραπέζι του δ.σ. της ΕΚΤ και σε περίπτωση που υλοποιηθεί θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις τράπεζες, με τον κίνδυνο επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) να είναι πιο ορατός παρά ποτέ, δεδομένης της «ασφυξίας» που επικρατεί στην ελληνική οικονομία.

Η πρόοδος που θα σημειωθεί στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα, θα κρίνει και τη στάση που θα τηρήσει η κεντρική τράπεζα στο ζήτημα, με τα “γεράκια” της ΕΚΤ, όπως ο Βάιντμαν της γερμανικής Bundesbank να τάσσονται υπέρ της αύξησης στο haircut.

Keywords
Τυχαία Θέματα