Σφαγή στη Συρία – Διεθνείς αντιδράσεις

UPD:Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Aλ Ασαντ βομβαρδίζουν σήμερα, Πέμπτη προάστια της Δαμασκού που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, εντείνοντας την πίεση στην πολιορκημένη ζώνη στα ανατολικά περίχωρα της πρωτεύουσας της Συρίας, μία..
. ημέρα αφού η συριακή αντιπολίτευση κατηγόρησε τις συριακές δυνάμεις ότι εξαπέλυσε επίθεση με χημικά όπλα στην ίδια περιοχή.

Ρουκέτες και βλήματα όλμου έπληξαν τις συνοικίες Τζομπάρ και Ζαμάλκα, που περιλαμβάνονται στις περιοχές της ανατολικής περιφέρειας

της Δαμασκού, οι οποίες επλήγησαν χθες από την επίθεση με χημικά όπλα, που προκάλεσε τον θάνατο 500 έως 1.300 ανθρώπων, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση.

Από τον σημερινό βομβαρδισμό επλήγησαν επίσης η συνοικία Καμπούν και ο παλαιστινιακός καταυλισμός Γιαρμούκ, νότια της πρωτεύουσας.

Το συριακό καθεστώς, συνεπικουρούμενο από τη Ρωσία, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα στον χθεσινό βομβαρδισμό και έκανε λόγο για προβοκάτσια από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Την αντίδραση ξένων ηγετών και αξιωματούχων έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες της συριακής αντιπολίτευσης για επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς Άσαντ κοντά στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε πως αν επαληθευθούν οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία, αυτό θα αποτελεί ένα «τρομακτικό έγκλημα».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Στουτγκάρτερ Τσάιτουνγκ, η κ. Μέρκελ ζήτησε παράλληλα τη διεύρυνση της αποστολής του ΟΗΕ και τη συνεργασία της συριακής κυβέρνησης. Στις δηλώσεις της, που έγιναν στο πλαίσιο μιας προεκλογικής εκδήλωσης, η κ. Μέρκελ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο παροχής όπλων στην συριακή αντιπολίτευση.

Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι ευελπιστεί πως οι υποστηρικτές του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σε διεθνές επίπεδο «θα αφυπνισθούν» και θα «αντιληφθούν την εγκληματική και βάρβαρη φύση του».

«Ευελπιστούμε πως η ομάδα του ΟΗΕ θα έχει άμεση κι απρόσκοπτη πρόσβαση στην περιοχή» όπου η συριακή αντιπολίτευση διατείνεται πως διαπράχθηκε η επίθεση με χημικά όπλα «προκειμένου να αποκαταστήσει την αλήθεια», επισήμανε ο βρετανός υπουργός, λίγο πριν συναντηθεί στο Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς.

«Δεν βλέπω γιατί να μην τους δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης όταν το σημείο (της επίθεσης) δεν απέχει πολλά χιλιόμετρα από εκεί που κάνουν τώρα τη δουλειά τους», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η αποστολή του δόκτορα Όκε Σέλστρεμ (του επικεφαλής των ειδικών του ΟΗΕ) που είναι στη Δαμασκό, να μπορέσει να μεταβεί και να ερευνήσει στο σημείο εκείνο», δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος ΥΠΕΞ, επαναλαμβάνοντας την απαίτηση την οποία είχε διατυπώσει νωρίτερα και στις Βρυξέλλες, πριν από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Αίγυπτο.

Σε δηλώσεις του επίσης στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24 ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε πως είναι σαφές από τις τηλεοπτικές εικόνες από τη Συρία πως όντως έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα στην επίθεση κοντά στη Δαμασκό και ζήτησε να διερευνηθεί το ζήτημα επειγόντως από τον ΟΗΕ.

Ο ίδιος δήλωσε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προτρέποντάς τον «να αναλάβει τις ευθύνες του» το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.

«Εάν αυτοί οι ισχυρισμοί αποδειχθεί πως αληθεύουν, θα είναι αναπόφευκτο για την διεθνή κοινότητα να λάβει την δέουσα θέση και να δώσει την προσήκουσα απάντηση σε αυτήν την ωμότητα και το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», διεμήνυσε ο Νταβούτογλου.

Αλλά και ο ισραηλινός υπουργός Αμύνης Μοσέ Γιαλόν κατηγόρησε τις δυνάμεις του Άσαντ ότι χρησιμοποίησαν χημικά όπλα, υπογραμμίζοντας πως «στη Συρία, η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα» και «αυτή δεν είναι η πρώτη φορά».

Keywords
Τυχαία Θέματα