Fed: Εντός του 2013 ο περιορισμός του QE

Δεν έκαναν σοφότερους τους επενδυτές τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed, αφού δεν προσφέρουν ξεκάθαρη εικόνα για το πότε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να επιβραδύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αξίας 85 δισ. δολαρίων.

Συγκεκριμένα, τα πρακτικά της συνεδρίασης που έλαβε χώρα στις 30 και 31 Ιουλίου εμφανίζουν τους αξιωματούχους διχασμένους για το

χρόνο που κρίνεται κατάλληλος να γίνει η πρώτη μείωση του ρυθμού αγορών ομολόγων, με “λίγους” αξιωματούχους με δικαίωμα ψήφου να τάσσονται υπέρ μιας κίνησης σύντομα και “λίγους” να τηρούν πιο επιφυλακτική στάση.

Ωστόσο, σχεδόν όλα τα στελέχη της Fed στηρίζουν την απόφαση του προέδρου Bernanke για περιορισμό του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων εντός του έτους.

Οι αξιωματούχοι της Fed εκτίμησαν πως η οικονομία θα ανακάμψει “κάπως” στο δεύτερο μισό του έτους και θα επιταχύνει περαιτέρω το 2014.

Τέτοιου είδους αξιολογήσεις είναι σημαντικές αφού η Fed έχει δηλώσει πως η απόφασή της για την επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά στοιχεία.

Τα πρακτικά δείχνουν επίσης διάσταση απόψεων για το μέγεθος της βελτίωσης στην αγορά εργασίας και για το πόσο πιθανό είναι ο πληθωρισμός, που κινείται κοντά στο 1%, να επιστρέψει σύντομα πλησίον του στόχου της Fed (2%).

Το βέβαιο είναι πως τον Ιούλιο δεν επετεύχθη σύγκλιση απόψεων για το πότε πρέπει να γίνει η πρώτη μείωση των αγορών ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα