ΣΕΙΣΜΟΣ “ΚΟΥΝΗΣΕ” ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – 6,2 ΡΙΧΤΕΡ – ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ – ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Ταρακουνήθηκε η Κρήτη από μεγάλο σεισμό. Είχε εστιακό βάθος 21 χλμ. και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Η σεισμική δόνηση ήταν πολύ αισθητή στην Κρήτη και μεγάλης διάρκειας. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 67 χλμ δυτικά του νομού Χανίων. Ο σεισμός

έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Πελοπόννησο από τη Σπάρτη μέχρι και την Πάτρα.

Υλικές ζημιές έχουν σημειωθεί σε σπίτια και καταστήματα.

Οι υπηρεσίες λαμβάνουν συνεχώς κλήσεις.

-Πανικός επικρατεί στην Κρήτη, λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχουν αναφερθεί μεγάλες ζημιές, ενώ το haniotika-nea.gr κανει λόγο για τραυματισμό ενος πολίτη, ο οποίος χτύπησε ελαφρά στην προσπάθειά του να πηδήξει από παράθυρο…Η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι έντονη, ενώ λίγο μετά τον μεγάλο σεισμό ακολούθησε μετασεισμός 3,4 Ρίχτερ.

- Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Χανίων και Αντικυθήρων. Ο σεισμολόγος τόνισε είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν ο σεισμός που καταγράφηκε είναι και ο κύριος.«Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο.Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι δεν πρέπει να συνδέεται ο σημερινός σεισμός με τις δονήσεις που σημειώθηκαν πριν από μερικούς μήνες στην περιοχή της Ιεράπετρας, καθώς πρόκειται για διαφορετικές «τεκτονικές γειτονιές», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέτοιου μεγέθους σεισμό μπορεί να δώσει η συγκεκριμένη περιοχή σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου Γεωφυσικής & Σεισμολογίας, Φιλιππο Βαλλιανάτο.Μιλώντας στο Flashnews.gr o κ. Βαλλιανάτος δήλωσε:

“Ο σεισμογόνος χωρος της περιοχής είναι γνωστός. Έχει τη δυνατότητα να δίνει τέτοια μεγέθη.Το ότι έγινε αισθητός σε όλη τη Νότιο Ελλάδα, εξηγείται και απότο μέγεθος του σεισμού αλλά και από το σημείο στο χώρο στον οποίο έγινε”.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό

“Πρέπει να δούμε τις επόμενες ώρες την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας, για να είμαστε σίγουροι. Λογικά αναμένουμε μετασεισμούς” τονίζει ο κ. Βαλλιανάτος.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΖΑΧΟΥ

«Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός» δηλώνει από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Παπαζάχος ομότιμος καθηγητής της σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Παενεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και προσθέτει πως είναι ανάγκη να ενισχυθούν οι κατασκευές στο νησί της Κρήτης.

Ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στο Mega είπε ότι πρόκειται για το «Ελληνικό Τόξο», ενώ τόνισε πως η πλάκα του Αιγαίου μετακινείται νοτιοδυτικά 3,5 εκατοστά το χρόνο.

«Ωστόσο δεν μπορούμε να προβλέψουμε κάτι βραχυπρόθεσμα διότι δεν υπάρχει γνώση», όπως υπογράμμισε.

Keywords
Αναζητήσεις
σεισμος στη θαλασσα
Τυχαία Θέματα