ΣΕΙΣΜΟΣ: ΛΗΜΝΟΣ-ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: Μικρές ζημιές – Τι προβλέπουν οι σεισμολόγοι – Το ρήγμα της Ανατολίας – Πλήγμα στην ίμβρο – Τουρκία: 266 τραυματίες (VIDEO)

Παρά τη μεγάλη διάρκεια της δόνησης και το μικρό εστιακό βάθος ο απολογισμός του σεισμού με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή Λήμνου – Σαμοθράκης, κάνει λόγο για μικρές υλικές ζημιές κυρίως σε παλαιά σπίτια, σε τρία σχολεία, δύο εκκλησίες και το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης στο νησί με τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων, του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου,

του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, συνολικά έχουν καταγραφεί ζημιές σε σοβάδες σε 13 ακίνητα, δύο εκ των οποίων είναι εκκλησίες.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμόλογοι οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου καθώς το ρήγμα της Ανατολίας από τον οποίο προκλήθηκε «δεν είναι ένα απλό ρήγμα». Μετά τη δόνηση των 6,5 Ρίχτερ οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχαν καταγράψει μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου περισσότερες από 30 δονήσεις με οχτώ από αυτές να είναι μεγαλύτερες των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σε αυτοψία των σχολείων της Λήμνου που είναι εκλογικά κέντρα προχωρούν μηχανικοί σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

Σε ετοιμότητα για άμεση επέμβαση -αν τυχόν απαιτηθεί- έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις, έπειτα από σχετική εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου.

ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ

Καταστροφές έχουν σημειωθεί σε κτήρια της Ίμβρου και στα χωριά της ελληνικής μειονότητας. Το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχουν θύματα, μεταξύ των κατοίκων του νησιού, Ελλήνων και Τούρκων.

Στα Αγρίδια πολλά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και σε ορισμένα έχουν καταρρεύσει σκεπές, τοίχοι και καμινάδες. Ζημιές υπέστη και η εκκλησία του χωριού.

Το ίδιο σκηνικό κυριαρχεί και στο Γλυκύ. Ο κοινοτάρχης Γλυκέως, Αργύρης Μπαχτσεβάνης, ανέφερε ότι οι σημαντικότερες ζημιές στο χωρίο σημειώθηκαν στην εκκλησία του Ευαγγελισμού, της οποίας κατέρρευσε ο νάρθηκας και ένας τοίχος. Ένα σπίτι υπέστη ολοκληρωτικές ζημιές και είναι μη κατοικήσιμο, κατέρρευσαν άλλες οικίες, οι οποίες όμως ήταν εγκαταλελειμμένες, σε πολλά κτίρια ράγισαν οι τοίχοι, ενώ σχεδόν σε όλα τα σπίτια υπάρχουν ζημιές στην οικοσκευή.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Nj1EOFmdTM8

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Συνολικά 266 άτομα τραυματίστηκαν στην Τουρκία, εκ των οποίων το ένα βαριά, ενώ προκλήθηκαν ρωγμές και άλλες υλικές ζημιές σε κτίρια κυρίως στην Ίμβρο, αλλά και στην Αδριανούπολη και τη Ραιδεστό (Τεκίρνταγ), από τον σεισμό, σύμφωνα με την τουρκική «Διεύθυνση Καταστροφών και Κατάστασης Επείγουσας Ανάγκης».

Ο πρόεδρος της Διεύθυνσης, Μουράτ Μουτλού, δήλωσε πως ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, την Αδριανούπολη, τη Ραιδεστό, τη Σμύρνη, τα Δαρδανέλια (Τσανάκαλε) και το Παλαιόκαστρο (Μπαλίκεσιρ) και τόνισε πως «αναφέρονται υλικές ζημιές στην Αδριανούπολη, τη Ραιδεστό και στην Ίμβρο, κυρίως στα Αγρίδια (Τεπέκιοϊ)».

Πανικός από τον ισχυρό σεισμό επικράτησε εκτός από την Ελλάδα και στην γειτονική Τουρκία. Οι Τούρκοι πολίτες πετάχτηκαν έντρομοι στους δρόμους, όπου και παραμένουν λόγω των συνεχών μετασεισμών.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω 100 τραυματίες, καθώς οι Τούρκοι πολίτες επάνω στην μεγάλη αναστάτωση που επικράτησε πήδηξαν από τα μπαλκόνια στην προσπάθειά τους να βγουν έξω από τα σπίτια τους. Στην περιοχή του Μαρμαρά καταγράφονται τα περισσότερα προβλήματα.

Ένα νέο συγκλονιστικό βίντεο ανέβασε η Hurriyet στη σελίδα της στο οποίο οι κάτοικοι του Τσανάκαλε τρέχουν πανικόβλητοι μακριά από τα κτίρια…

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=F5fRcM34Onw

TI ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινδτιτούτου στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε ότι: «Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό της τάξεως των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος προήλθε από τη βόρεια τάφρο του βόρειου Αιγαίου, μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Το σημείο είναι η προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχαμε ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ. Εξετάζουμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι».

«Είναι ένας σεισμός στο ρήγμα του βορείου Αιγαίου, της Ανατολίας δηλαδή, ο οποίος είναι από 6,5 έως 6,9 Ρίχτερ και επηρέασε όλη την Ελλάδα –αλλά κυρίως τη Λήμνο- λόγω του κομβικού σημείου όπου έγινε» ανέφερε ο σεισμολόγος, Ευθύμιος Λέκκας, στον Realfm 97,8.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο σεισμό» τόνισε ο κ. Λέκκας σημειώνοντας ωστόσο ότι: «ευτυχώς είναι σε θαλάσσιο χώρο και δεν νομίζω να έχουμε επιπτώσεις»…

Στο ερώτημα αν ο σεισμός των 6,5 Ρίχτερ στη Λήμνο ήταν ο κύριος, δυο σεισμολόγοι ο Ακης Τσελέντης και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, απάντησαν:

Ο πρώτος οτι πρέπει να περιμένουμε μερικά 24ωρα και ο δεύτερος, πως, είναι ακόμη νωρίς για να το πούμε αυτό.

Πάντως, ο κ. Παπαδόπουλος, είπε πως η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται ικανοποιητικά (για τους σεισμολόγους) και αυτό αποτελεί μια ένδειξη οτι ίσως είναι ο κύριος σεισμός .
Ο Τσελέντης χαρακτήρισε ύπουλο το ρήγμα της Ανατολίας και οτι στο παρελθόν έχει κάνει 7άρια, ενα από τα οποία, είχε δημιουργήσει τσουνάμι στην περιοχή…

Διπλός ήταν ο σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη σύμφωνα με τον καθηγητή γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστα Παπαζάχο καθώς μέσα σε 20 δευτερόλεπτα σημειώθηκαν δύο γεγονότα.

Το δεύτερο, μάλιστα, εξήγησε ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στο δελτίο του MEGA, σημειώθηκε ανατολικότερα και γι’ αυτό έγινε πιο αισθητό στην πλευρά της Τουρκίας με τους κατοίκους πολλών περιοχών να βγαίνουν έντρομοι στο δρόμο και συνολικά 267 άτομα να τραυματίζονται μέσα στον πανικό τους.

Σε αυτό απέδωσε, επίσης, ο κ. Παπαζάχος τις αποκλίσεις ανάμεσα στις εκτιμήσεις των ελληνικών και των διεθνών σεισμολογικών ινστιτούτων με τα πρώτα να μιλούν για μια δόνηση 6,5 Ρίχτερ και τα δεύτερα να μιλούν για σεισμό 6,9 Ρίχτερ. «Τα διεθνή ινστιτούτα έχουν εικόνα από όλη τη διάρρηξη, εξ ου και η διαφορά στα μεγέθη» εξήγησε ο κ. Παπαζάχος

Κατά τον καθηγητή Γεωφυσικής το σεισμικό δυναμικό της περιοχής έχει σχεδόν εξαντληθεί και άρα πιθανότατα η δόνηση των 6,5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Εκτίμησε, επίσης, ότι δεν αναμένονται μεγάλες επιπτώσεις στον ελλαδικό χώρο όπως προκύπτει από την ιστορική μελέτη αναλόγου μεγέθους σεισμών με το ίδιο επίκεντρο όπως το 1982 ή το 1983 .

Όσον αφορά το ρήγμα της Ανατολίας ο Κώστας Παπαζάχος επισήμανε ότι κατά 95% στο ελληνικό τμήμα του διέρχεται από θαλάσσια περιοχή και κατά βάση οι συνέπειες είναι περιορισμένες καθώς αν και καταλήγει στις Σποράδες, μετά τη Λήμνο αλλάζει γεωμετρία και είναι πολύ δύσκολο να δώσει μεγάλους σεισμούς στο υπόλοιπο τμήμα του.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KhqTBIwDwgY

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=x9BSiiIUTWo

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ

Πριν από ενάμιση χρόνο η Le Monde είχε δημοσιεύσει την έρευνα 50 επιστημόνων στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE για περιοχές της Ευρώπης που βρίσκονται στο κόκκινο με κίνδυνο εκδήλωσης σεισμικών φαινομένων ακόμα και 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία είχε προκαλέσει αίσθηση σε όποιον την είχε διαβάσει.

Μεταξύ των περιοχών αυτών ήταν και εκείνες τις οποίες διαπερνά το επονομαζόμενο Ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το ρήγμα που διασχίζει τις βόρειες περιοχές της Τουρκίας και φθάνει στην Ανατολία, ενώ τμήμα του καταλήγει στο βόρειο Αιγαίο κάτω από τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη μέχρι τις ακτές των Σποράδων, είναι το πιο ενεργό στην Ευρώπη κι έχει προκαλέσει καταστροφικότατες δονήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ξεκινώντας από εκείνη στο Γκανός (δυτική Τουρκία) το 1912, έως τον σεισμό στο Ερζιντσάν (ανατολική Ανατολία) το 1939. Οι πιο πρόσφατες δονήσεις χρονολογούνται από το 1999, κοντά στο Ιζμίτ και το Ντιζτσέ, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Αμφότερες είχαν ένταση άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχαν προκαλέσει χιλιάδες θύματα—στην περίπτωση δε του Ιζμίτ συνολικά 20.000 νεκρούς.

Η σεισμική δόνηση των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε το πρωί του Σαββάτου μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης ανησυχεί τους κατοίκους αλλά και τους επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο. Ο Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου για τις Γεωεπιστήμες του Πότσνταμ κι η ομάδα του είχαν μελετήσει τη σεισμική δραστηριότητα της ζώνης αυτής αναλύοντας τα ποιοτικά στοιχεία από 835 μικρο-σεισμούς που καταγράφηκαν εκεί από το 2006 έως το 2010.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της ανάλυσής τους, ένα τμήμα του ρήγματος, μήκους μόλις 30 χλμ, που κείται σε βάθος μόνον λίγων χλμ στο αρχιπέλαγος των Πριγκιπονήσων φαίνεται να αποτελεί το σημείο σύγκλισης και απορρόφησης των τεκτονικών εντάσεων. Εάν όμως αυτό το σημείο χαλαρώσει και ξεσπάσει βίαια, τότε ενδέχεται να δώσει μία σεισμική δόνηση άνω των 7 Ρίχτερ ακριβώς στα πόδια της Κωνσταντινούπολης ή ακόμη και στο τέλος του ρήγματος που φθάνει στο βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας κ. Ευθύμιο Λέκκα, από το 1999 ήταν συχνό θέμα συζήτησης μεταξύ σεισμολόγων και γεωλόγων ότι το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή έναν ισχυρό σεισμό, ενώ δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν και γειτονικά ρήγματα.

Original article: ΣΕΙΣΜΟΣ: ΛΗΜΝΟΣ-ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: Μικρές ζημιές – Τι προβλέπουν οι σεισμολόγοι – Το ρήγμα της Ανατολίας – Πλήγμα στην ίμβρο – Τουρκία: 266 τραυματίες (VIDEO).

Keywords
Τυχαία Θέματα