Σε ρωσικό κλοιό το Κίεβο – Τη Βολνοβάκα κατέλαβαν οι Ρώσοι – Ανελέητο σφυροκόπημα του Χάρκοβο

Σε ρωσικό κλοιό το Κίεβο, ενώ οι μισοί κάτοικοί του το έχουν εγκαταλείψει. Τα ξημερώματα σημειώθηκαν εκρήξεις στην πόλη Ντνίπρο, ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν τη Βολνοβάκα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης. Η Βολνοβάκα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη. Aπό τις επιθέσεις καταστράφηκε το γήπεδο και η δημοτική βιβλιοθήκη στην πόλη Τσερνιγκίβ. Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ίζιουμ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσαν τοπικές αρχές.

Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης

της περιφέρειας του Χάρκοβο, ανακοίνωσε ότι 330 άνθρωποι ήταν στο νοσοκομείο και ότι 73 είχαν απομακρυνθεί. Ο αριθμός των θυμάτων εξακριβώνεται, δήλωσε, κάνοντας λόγο για μια «βάναυση επίθεση κατά αμάχων».
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει από ανεξάρτητη πηγή την αναφορά αυτή.

Την ίδια ώρα ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς επίθεση εναντίον δύο στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ στην Ουκρανία και τις κατέστησε μη επιχειρησιακές, ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας. Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ukniform.net δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και έξι πολίτες τραυματίστηκαν από τις τέσσερις ρουκέτες που έπληξαν την πόλη Λουσκ στην Βορειοδυτική Ουκρανία.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περισσότερες από 3.210 στρατιωτικές υποδομές και εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Εξάλλου το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μετέδωσε ότι περίπου 222.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία προς τη Ρωσία και τις δύο αποσχισθείσας επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Περιοχές όπου ζουν άμαχοι στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, επλήγησαν από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, νωρίς το πρωί βομβαρδίστηκαν «παιδικός σταθμός», «πολυκατοικία», καθώς και διώροφη «βιοτεχνία υποδημάτων», που έχει πάρει φωτιά. «Ένας άνθρωπος είναι νεκρός». Η πόλη αυτή παρέμενε μέχρι σήμερα –συγκριτικά– αλώβητη από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων.

Σφοδρή επίθεση δέχεται το Χάρκοβο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, με τους τοπικούς αξιωματούχους να κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι εξαπολύουν επίθεση σε κατοικημένες περιοχές αλλά και σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Χάρκοβο 89 φορές μέσα σε μία ημέρα. Ειδικότερα το Reuters μεταδίδει ότι ο Oleh Synegubov δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες μετά το χτύπημα ενός εκπαιδευτικού ινστιτούτου που διέθετε πυρηνικό εργαστήριο.

«Δεν υπάρχουν ακόμη απειλές για τον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

Την ίδια ώρα, Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Keywords
Τυχαία Θέματα