Ο Μ.ΝΤΡΑΓΚΙ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ – Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ

20:08 5/5/2015 - Πηγή: BankWars
UPD:

Ο Μ.Ντράγκι δεν θα βγάλει το …σωληνάκι και θα κρατήσει εν ζωή την ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε…κώμα. Σήμερα η ΕΚΤ θα αυξήσει το ELA από 75 στα 77 δισεκ. και δεν θα επιβάλλει νέο haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών, ευελπιστώντας ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία.

Ρεαλιστικό και ορατό στόχο χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας

και δανειστών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μετά τη συνάντηση με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Eίχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.«Kατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καθώς και η πορεία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων» αναφέρει στη λακωνική ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Πιο κρίσιμη από ποτέ η σημερινή συνάντηση Δραγασάκη και Τσακαλώτου με Ντράγκι. Έρχονται αύξηση έκτακτης εισφοράς, κεφαλικός φόρος στους 500 πιο πλούσιους, αύξηση φόρου πολυτελείας, τέλος διανυκτερεύσεων στα νησιά. Πακέτο μέτρων λιτότητας έως το 2016 στο ραντεβού με τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη με την ελπίδα να τον πείσουν να παράσχει «χρηματοδοτικά εργαλεία».

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στόχος είναι «να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων και για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ταχεία, βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία». Η συνάντηση στη Φρανκφούρτη ξεκίνησε στις 18:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) και σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος των κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτου είναι διπλός: από τη μία, να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA) και, από την άλλη, να επιδιώξουν την αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα στις αγορές εντόκων γραμματίων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα έδινε βραχυπρόθεσμα μια ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση.

Προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για στήριξη, ο κ. Δραγασάκης θα μεταφέρει στον κ. Ντράγκι το μήνυμα πως η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο για αύξηση εισπράξεων φόρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών 1,092 δισ. για φέτος, αλλά και ακόμα μεγαλύτερα έσοδα 5,09 δισ από φόρους για το 2016, σε συνδυασμό με νέες περικοπές δαπανών.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια για να αλλάξουν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση προβλέπει και Plan B για επιπλέον έσοδα 1,3 δισ. γα φέτος (5,8 δισ. συνολικά), ώστε να καλύψει και την «τρύπα» που ανακάλυψε το ΔΝΤ, που προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% (!), αντί για πλεόνασμα 1,5% που προβλέπει η κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα