Σε εγρήγορση οι τράπεζες γαι τη ΔΕΗ – Είχαν Conference Call για την οικονομική κατάσταση – Τι απαντά η διοίκηση Παναγιωτάκη

Conference call μεταξύ τους αλλά και με τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες της Επιχείρησης πραγματοποίησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υπό την βαριά σκιά των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ.

Οι τράπεζες αναμένουν επίσημη ενημέρωση από την ΔΕΗ, προκειμένου να πάρουν απαντήσεις για τις άμεσες ανάγκες ρευστότητας της επιχείρησης όσο και για την πορεία της οικονομικής της κατάστασης,

ενώ σήμερα το πρωί σχολιάζοντας δημοσιεύματα του τύπου η ΔΕΗ, ανακοίνωσε ότι είναι παντελώς αβάσιμη η αναφορά ότι έχει λάβει επιστολές από τράπεζες περί παραβίασης όρων των δανειακών συμβάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου είναι ζημιογόνα κατά 245 εκατ. ευρώ, ενώ αρνητικά κινήθηκε και το δεύτερο τρίμηνο. Τα αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο θα ανακοινωθούν στις 28 Ιουνίου.

Η ΔΕΗ επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το έμφραγμα που της προκαλεί η απουσία έκτακτης ρευστότητας ύψους 250 εκατ. – 300 εκατ. από Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) προηγούμενων ετών, ρύθμιση που δρομολογήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά δεν εγκρίθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους καθώς δεν είχε ποσοτικοποιηθεί το ακριβές ύψος των απαιτήσεων.

Στην ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσε χθες η ΔΕΗ, αναφέρει ότι η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο, θα ενισχύσει τη ρευστότητά της.

Την ίδια στιγμή, διευκρινήσεις για τις πληροφορίες αναφορικά με οφειλόμενους τόκους υπερημερίας από την πλευρά της ΔΕΗ προς την ΑΔΜΗΕ, δίνει η τελευταία με ανακοίνωσή της προς το χρηματιστήριο. Σε αυτή αναφέρει:

Η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. έχει απαίτηση από την ΔΕΗ για υπερήμερη είσπραξη των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος της περιόδου 2011-2018 τόκους ύψους €31,8 εκατ.

Το συνολικό ποσό της πρόβλεψης που σχηματίστηκε στις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ αφορά, κατά το μεγαλύτερο μέρος, σε τόκους υπερημερίας για εκπρόθεσμες πληρωμές διάφορων λογαριασμών της αγοράς ενέργειας. Από 1η Απριλίου 2019, η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. έπαψε να είναι διαχειριστής των λογαριασμών Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, του Μεσοσταθμικού Μεταβλητού Κόστους Θερμικών Συστημάτων Συμβατικών Σταθμών και του Ειδικού Τέλους Λιγνίτη. Συνεπώς, το ποσό των €109 εκατ., αφορά κατά το μεγαλύτερο μέρος οφειλόμενα σχετικά με τους λογαριασμούς της αγοράς, τα οποία δεν διαχειρίζεται πλέον ο ΑΔΜΗΕ, εκτός του ποσού των €14 εκατ.

Κινδυνεύει η ΔΕΗ των Παναγιωτάκηδων – Σοβαρό θέμα μετά την αποτυχία τιτλοποίησης δανείων

Keywords
Τυχαία Θέματα