«Πράσινο φως» για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Hellenic Steel

Δόθηκε το «πράσινο φως» από το δικαστήριο για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Hellenic Steel.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε θετική απόφαση για την είσοδο νέου στρατηγικού επενδυτή και, συγκεκριμένα, της αμερικάνικης Jordan International, στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης,

Σε πρώτη φάση, η επιχείρηση θα προχωρήσει σε 400 προσλήψεις με στόχο την παραγωγή

350.000 τόνων χάλυβα ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει το mononews.gr, η Jordan International είχε συμφωνήσει να συνεισφέρει κεφάλαια ύψους 13 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ μέσα σε 30 μέρες από την επικύρωση της συμφωνίας) και να αναλάβει υποχρεώσεις ύψους 6,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή χώρου διάθεσης αποβλήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ορίζοντα χρόνου ο νέος επενδυτής σκοπεύει να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ για την επιστροφή της πολύπαθης βιομηχανίας σε ανοδική τροχιά.

Να σημειωθεί πως στις 19 Οκτωβρίου 2018 συναντήθηκαν η Deloitte, οι δικηγόροι και οι εκκαθαριστές της Hellenic Steel και εκπρόσωποι της ιταλικής ILVA S.P.A. (Mario Ravaccia, Fabrizio Proietti), μητρικής του πρώην ιδιοκτήτη της βιομηχανίας για να καταλήξουν σε συμφωνία. Καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με πηγές, έπαιξε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η περιπέτεια της Hellenic Steel είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν από τη λύση και υπαγωγή της σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Νοέμβριο του 2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 2190/1920.

Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς έκλεισε το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας χωρίς δουλειά περίπου 400 άτομα προσωπικό.

Την περίοδο εκείνη, ο βασικός της μέτοχος, ILVA Com, τέθηκε σε ειδική διαχείριση από το ιταλικό Δημόσιο, κατόπιν πολύχρονης δικαστικής περιπέτειας λόγω περιβαλλοντικού σκανδάλου στον κόλπο του Τάραντα.

Η Hellenic Steel εξαιρέθηκε, όπως και όλες οι εκτός Ιταλίας μονάδες του Ομίλου, από το σχέδιο διάσωσης.

Το χρέος της εταιρείας στη μητρική της ήταν 60 εκατ. ευρώ και οι διαχειριστές που είχε ορίσει το ιταλικό Δημόσιο έδωσαν εντολή να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης της εταιρείας.

Η Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος ιδρύθηκε το 1963 με αντικείμενο εργασιών την παραγωγή προϊόντων έλασης και χαλύβδινων φύλλων, με τον μη επιχρισμένο χάλυβα ψυχρής έλασης ή γαλβανισμένο χάλυβα ψυχρής έλασης και το λευκοσίδηρο ηλεκτρόλυσης να αποτελούν βασικά προϊόντα.

Σήμερα η Hellenic Steel ελέγχεται από την ILVA Cpmmerciale SrL που ελέγχει ποσοστό 77,12%, την Τράπεζα Πειραιώς που κατέχει το 14,64% του μετοχικού της κεφαλαίου, την Marubeni Itochu Steel Europe κάτοχο του 7,05% και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος που ελέγχει ποσοστό 1,19%.

The post «Πράσινο φως» για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Hellenic Steel appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα