Σε δίκη η Κ.Λαγκάρντ για παλιές “αμαρτίες” στη Γαλλία του Ν.Σαρκοζί…

Σε δίκη παραπέμπει γαλλικό δικαστήριο την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ , με την κατηγορία της αμέλειας σε μία υπόθεση πληρωμής ύψους 400 εκατ. ευρώ προς το γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερντάρντ Ταπί την εποχή που η ίδια ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και ο επιχειρηματίας υποστήριζε τον Νικολά Σαρκοζί στην κούρσα για τη γαλλική προεδρία.
Όπως αναφέρεται σε αναλυτικό ρεπορτάζ της

βρετανικής εφημερίδα The Guardian, η Κ.Λαγκάρντ κατηγορείται για «αμέλεια από πρόσωπο σε δημόσια θέση ευθύνης».
Ο Μπερνάρντ Ταπί , πρώην ιδιοκτήτης ομάδας και «λαϊκός αστέρας», κέρδισε τα χρήματα σε μία υπόθεση εναντίον της γαλλικής τράπεζας Credit Lyonnais, την οποία και κατηγόρησε ότι υποτιμούσε το μερίδιό του στην Adidas.
Η Λαγκάρντ, εκείνη την εποχή υπουργός Οικονομικών του Σαρκοζί , παρέπεμψε την υπόθεση σε διαιτησία και τελικά υπέγραψε για την πληρωμή των 400 εκατ. ευρώ.
Οι γαλλικές αρχές διεξήγαγαν έρευνα για το εάν προσφέρθηκε συμβιβασμός στον Ταπί με αντάλλαγμα την υποστήριξή του Σαρκοζί στην προεδρική κούρσα του 2007 και εάν η Λαγκάρντ ενεργούσε βάσει εντολών από το παλάτι των Ηλυσίων, δηλαδή εκ μέρους του προέδρου πλέον Σαρκοζί, στέλνοντας την υπόθεση στη διαιτησία.
Με την παραπομπή της Λαγκάρντ σε δίκη, το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την πρόταση γάλλου υπουργού που προέτρεπε για το κλείσιμο της υπόθεσης.
Σχολιάζοντας την απόφαση, η Lagarde δήλωσε ότι «δεν μπορεί να την καταλάβει».
Ο δικηγόρος της Λαγκάρντ είπε στη γαλλική τηλεόραση ότι «Είναι αδιανόητο. Θα της προτείνω να ασκήσει έφεση κατά αυτής της απόφασης».

Keywords
Τυχαία Θέματα