Σε αρνητικό έδαφος το κόστος δανεισμού της Ελλάδας – Στο -0,008% η απόδοση στα 5ετή ομόλογα

UPD «Ράλι τιμών» παρατηρήθηκε σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να υποχωρήσουν κοντά στα ιστορικώς χαμηλά επίπεδα, μετά την χθεσινή ευνοϊκή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει για ένα ακόμη τρίμηνο τις αυξημένες αγορές ομολόγων προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος του πρώτου τριμήνου.

Σημειώνεται, στο δεύτερο τρίμηνο του

έτους οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ, έφθασαν τα 80 δισ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο το συνολικό ποσό είχε μειωθεί στα περίπου 62 δισ. ευρώ. Η άνοδος στις αγορές των ομολόγων ξεκίνησε από χθες το απόγευμα μετά τη διαβεβαίωση της επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ ότι θα «συνεχίσει με σταθερή πορεία παρέχοντας άφθονη ρευστότητα, παρόλο που η ευρωπαϊκή οικονομία εμφανίζει ικανοποιητικά σημάδια ανάκαμψης». Η ίδια επανέλαβε ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων του ΡΕΡΡ θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ τουλάχιστον έως το Μάρτιο του 2022 και μέχρι της εξαντλήσεως του πακέτου των 1,85 τρισ. ευρώ.

Έτσι σήμερα στην ελληνική δευτερογενή αγορά η αυξημένη παρουσία της ΕΚΤ είχε ως αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετους ομολόγου να υποχωρήσει στο 0,73% και του 5ετούς ομόλογου να πέσει κάτω από το 0 και συγκεκριμένα στο -0,012%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 166 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 126 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 0,76% έναντι -0,27% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,03%.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2109 από 1,2169 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2125 δολ.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σε ιστορικό χαμηλό υποχωρεί εκ νέου το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, με την απόδοση του 5ετούς κρατικού ομολόγου να διολισθαίνει σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 5ετούς βρίσκεται στο -0,008%, καταγράφοντας μείωση κατά 6,2 μονάδες βάσης, ως απόρροια της χθεσινής απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει και στο γ’ τρίμηνο τις αυξημένες αγορές κρατικών ομολόγων.

Αντίστοιχη βελτίωση παρατηρείται και στο 10ετές κρατικό ομόλογο, το οποίο υποχωρεί κάτω του 0,75% και κυμαίνεται στο 0,74%, σημειώνοντας πτώση κατά 7,2 μονάδες βάσης. Πρόκειται μάλιστα, για το χαμηλότερο επίπεδο από τις πρώτες ημέρες του 2021, όταν είχε βρεθεί ακόμη και κάτω του 0,7%.

Την ίδια ώρα, τα ελληνικά spreads (η απόκλιση της απόδοσης των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε σχέση με των γερμανικών) κυμαίνεται οριακά σε τριψήφιο επίπεδο, καθώς ανέρχονται στις 102 μονάδες βάσης. Στα τέλη Μαΐου δε, είχαν υποχωρήσει ακόμη και κάτω των 100 μονάδων βάσης, το χαμηλότερο σημείο από το μακρινό 2008.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν απόρροια της χθεσινής απόφασης της ΕΚΤ να διατηρήσει ως έχει τον ρυθμό αγοράς κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος στήριξης PEPP, κάτι το οποίο συμπιέζει προς τα κάτω τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας.

Μάλιστα, η διαβεβαίωση ότι οι αγορές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού «χαρίζει» στην Ελλάδα ακόμη ένα «ξέγνοιαστο» τρίμηνο, κατά το οποίο θα «βλέπει» το κόστος δανεισμού σε ιδιαιτέρως χαμηλά σημεία.

Μόλις την Τετάρτη, εξάλλου, το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να αντλήσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (με απόδοση 0,88%), μέσω της επανέκδοσης του κρατικού ομολόγου λήξεως τον Ιανουάριο του 2031, με τις συνολικές προσφορές να ξεπερνούν τα 29 δισ. ευρώ, «ισοφαρίζοντας» το ρεκόρ ζήτησης του περασμένου Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα