ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ BAD BANK ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μεγάλο deal για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων μέσω της δημιουργίας μίας Bad Bank κατά το ιρλανδικό πρότυπο επιχειρείται από την κυβέρνηση, τους τραπεζίτες και την Τράπεζα της Ελλάδος, με μοναδικό στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, που θα έχει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη όχι μόνο για τους ιδιώτες δανειολήπτες και τις επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα για το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να

μειωθεί το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέα κρατικά κεφάλαια για τις τράπεζες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Εθνος της Κυριακής, η αγωνία για το σύνολο του «λογαριασμού» που θα προκύψει από τα stress tests των ελληνικών τραπεζών έχει κορυφωθεί. Το ενδεχόμενο να απαιτηθούν και άλλα κρατικά κεφάλαια για τις τράπεζες προβληματίζει έντονα, γι αυτό και αναζητείται μια μονιμότερη λύση για τα δάνεια «που δεν είναι πιθανό να αποπληρωθούν».

Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε μεν επιτυχώς στην Ιρλανδία, η οποία όμως δεν είχε δημοσιονομικό πρόβλημα και έτσι είχε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την Bad Bank. Ετσι αναζητείται και από την Αθήνα ο τρόπος εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Στουρνάρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα εξετάσει το εάν θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια Bad Bank για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών, για την οποία ωστόσο θα απαιτηθεί χρηματοδότηση.Κατά το Εθνος της Κυριακής, το ΔΝΤ είναι υπέρ της δημιουργίας Bad Bank και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Εκείνο που λείπει είναι η σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ και της Κομισιόν.
Η εξαγορά γίνεται κάτω από την αξία του δανείου και, συγκεκριμένα, σε τιμές μειωμένες κατά τον κίνδυνο επισφάλειας.
Στη συνέχεια, προχωρά σε αναδιάρθρωση, ενώ ενδέχεται και να τα διαγράψει.
Για να λειτουργήσει μία Bad Bank, θα πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση που θα καλύπτει το ενεργητικό της.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Στην Ελλάδα, εφόσον λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης, τότε η διαδικασία έχει ως εξής:
* H Bad Bank θα αγοράσει «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» από τις τράπεζες σε χαμηλότερη τιμή από την αξία του δανείου, η οποία θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ της Bad Bank και της τράπεζας που πουλάει.
* Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, οι τράπεζες εγγράφουν στον ισολογισμό τους την εν λόγω ζημία που προκύπτει.
* Το ύψος της ζημίας είναι η διαφορά της αξίας του δανείου και της πρόβλεψης που έχουν πάρει για το δάνειο αυτό, αφού συνεκτιμηθεί και η αξία της εγγύησης (ή των εγγυήσεων) που έχει το δάνειο (ακίνητο/α).

Για παράδειγμα, αν για ένα επιχειρηματικό δάνειο, ύψους 10 εκατ. ευρώ, η τράπεζα έχει εγγράψει ζημιές (πρόβλεψη) 5 εκατ. ευρώ και υπάρχει εγγύηση ακινήτου αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ, θα πουληθεί π.χ. στην Bad Bank 4,5 εκατ. ευρώ.
Η νέα ζημία που θα κληθεί να εγγράψει η τράπεζα, θα αντιστοιχεί σε 500.000 ευρώ.
Στη συνέχεια, η Bad Bank μπορεί να προχωρήσει σε οποιουδήποτε τύπου αναδιάρθρωση επιθυμεί και να κρίνει εκείνη το βάθος χρόνου που θα περιμένει, μέχρι τη ρευστοποίηση των ακινήτων που έχουν δοθεί ως εγγύηση.
Τα κριτήρια θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους ιδιώτες και θα σχετίζονται με την πραγματική οικονομική τους κατάσταση και τις δυνατότητες βελτίωσης της κατάστασης αυτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα