Σαμαράς σε Τσίπρα: Η συμφωνία αυτή θα προκαλέσει εκρήξεις – Καταντήσατε “yes man”

Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, αλλά και στο σύνολο της κυβέρνησης για την συμφωνία με την ΠΓΔΜ αναφορικά με το όνομα, εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από τη ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς

εκτίμησε πως η συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για το ονοματολογικό είτε δεν θα αντέξει είτε θα προκαλέσει εκρήξεις.

Την χαρακτήρισε δε ως συμφωνία-έκτρωμα, κάνοντας λόγο για αναβίωση αλυτρωτισμών από την γειτονική χώρα στο μέλλον.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως ο κ. Τσίπρας θα πάει αύριο με το στυλό του Καμμένου να υπογράψει μια ντροπιαστική, όπως την χαρακτήρισε, συμφωνία. « Ο κόσμος, σας έχει καταλάβει, ετοιμαστείτε να λογοδοτήσετε γι’ αυτό», είπε και πρόσθεσε: « το πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι ότι βρίζει τους δυτικούς συμμάχους εκεί που έπρεπε να συνεργαστεί μαζί τους, τώρα όμως για την καρέκλα υπογράφει τα πάντα όλα! Δεν γίνατε φιλοδυτικός, ξαφνικά ένας απλός yes man καταντήσατε!».

Ο κ. Σαμαράς έκανε ιστορική αναδρομή στους δικούς του προσωπικούς χειρισμούς στο Μακεδονικό τους οποίους και υπερασπίστηκε. Όπως είπε πολέμησε για το Σκοπιανό την στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση τα δίνει όλα, αντιστάθηκε, εκπροσωπώντας την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και της βουλής. « Εσείς σήμερα τα δίνετε όλα χωρίς στήριξη», είπε και πρόσθεσε: «με κατηγορείτε ότι δημιούργησα το σκοπιανό και ότι δήθεν πούλησα το σκοπιανό! Σε μένα τα λέτε αυτά; Δεν δημιούργησα το πρόβλημα το 92’ αλλά ο Στάλιν και ο Τίτο γι’ αυτό όμως δεν μας είπε τίποτα ο κ. Τσίπρας.

«Εγώ δεν δημιούργησα πρόβλημα», συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός προσθέτοντας: «εγώ διαχειρίστηκα την εθνική γραμμή, όπως είχε συνοψιστεί στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Από τη μια με κατηγορείται, ότι δήθεν δημιούργησα το Σκοπιανό το 1992 και δήθεν ότι το πούλησα και από την άλλη ως πολύ αδιάλλακτο κ πολύ υποχωρητικό. Διαλέξτε, λοιπόν, γιατί από τα δύο θα με συκοφαντείτε».

Ο πρώην πρωθυπουργός, κατηγορώντας εκ νέου την κυβέρνηση για συνθηκολόγηση προειδοποίησε πως η συμφωνία νομιμοποιεί τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και ότι θα εκθρέψει ένα νέο κύμα συγκρούσεων στο εσωτερικό των Βαλκανίων.

«Εμείς αντισταθήκαμε και δεν συνθηκολογήσαμε και ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του από την άλλη που τα έδωσε όλα. Οι άλλες κυβερνήσεις διαπραγματεύτηκαν αλλά δεν υπέγραψαν! Εσείς το κάνετε τα δίνετε όλα», δήλωσε.

Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως του άσκησε κριτική γιατί δεν δικαιούται να κρίνει πολιτικά ζητήματα, ούτε να εκφράζει τη χαρά του για μια συμφωνία που μόνο ο κ. Τσίπρας γνώριζε εκείνη τη στιγμή. «Ποιος λέει εμένα υπονομευτή του πολιτεύματος; Ο κ. Τσίπρας που καλούσε τον Παπούλια να παραιτηθεί και να ρίξει την τότε κυβέρνηση, δεν ψήφιζε Πρόεδρο και κατήγγειλε χρηματισμό; Την ώρα που η χώρα έβγαινε από μνημόνια; Τα λέτε εσείς αυτά; πλάκα έχει!», είπε και συνέχισε: «εσείς που έχετε γαντζωθεί στην εξουσία και κατηγορείτε εμένα ότι έκανα καριέρα στο σκοπιανό πλάκα έχει! Αν λέγατε την αλήθεια θα παραμένατε κάτω από το 4%. Είστε πολιτικά και ιδεολογικά ασπόνδυλοι! Επιχειρήσατε να διασπάσετε με το σκοπιανό τη ΝΔ και αποτύχατε!».

Τέλος ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η ΝΔ θα παραμείνει ενωμένη, «μια γροθιά», όπως είπε, προσθέτοντας: «να το βάλετε καλά στο μυαλό σας Κ. Τσίπρα. Σας θυμίζω ότι ως πρόεδρος και πρωθυπουργός σεβάστηκα απολύτως τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό (σ.σ. Καραμανλή, χωρίς να τον κατονομάσει) όχι όπως εσείς με τον κ. Αλαβάνο και στηρίζω πλήρως τον πρόεδρο ΝΔ και μελλοντικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ! Τώρα βρίζετε και τον ελληνικό λαό!».

Keywords
Τυχαία Θέματα