Σαφή μηνύματα από Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ

Σαφή μηνύματα σε όσους αμφισβητούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας απέστειλαν με αφορμή την εθνική επέτειο του ΟΧΙ, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης,

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας από τον Άγιο Ευστράτιο, όπου βρίσκεται, δήλωσε: «Αυτή την ελεύθερη και υπερήφανη πατρίδα που μας παρέδωσαν όσοι πολέμησαν τους φασίστες και τους Ναζί,

έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε και να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα και για οποιονδήποτε λόγο να αμφισβητήσει σπιθαμή ελληνικής γης» και πρόσθεσε:

«Επειδή ακούω διάφορες δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου και των συνόρων μας, κάποιοι τώρα τελευταία, δείχνουν με προκλητικό τρόπο την πρόθεσή τους να ξαναγράψουν την ιστορία αλλά και να ξαναχαράξουν τα σύνορα, ας το ξεχάσουν μια για πάντα».

Συμπλήρωσε ότι θα πρότεινε στούς γείτονες αν θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία να τη γράψουμε μαζί θετικά και έκανε λόγο για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής.

Ο ίδιος κάλεσε, επίσης, τη γείτονα χώρα να μην αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Η ξενάγηση στο Μουσείο Δημοκρατίας

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Δημοκρατίας στον Αη Στράτη, από τον διατελέσαντα επί 25 χρόνια, δήμαρχο του νησιού, Χαράλαμπο Μακρή.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης έγινε ιδιαίτερη μνεία στους εξόριστους κομμουνιστές, τους οποίους οι Αρχές Ασφαλείας του φασιστικού καθεστώτος Μεταξά παρέδωσαν στους ναζί κατακτητές, αφού προηγουμένως τους είχαν αρνηθεί να πολεμήσουν κατά των φασιστών Ιταλών και Γερμανών επιδρομέων.

Οι ναζί τούς άφησαν στον Αη Στράτη να πεθάνουν από την πείνα, καθώς οι εξόριστοι αρνήθηκαν να υπογράψουν οποιαδήποτε δήλωση ή να προβούν σε οποιαδήποτε υποχώρηση έναντι του κατακτητή και στη διάρκεια του φοβερού χειμώνα 1941- 1942, 38 από τους εκτοπισμένους έχασαν τη ζωή τους. Τα οστά τους φυλάσσονται στο οστεοφυλάκιο του αγίου Μηνά στον Αη Στράτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Μακρής οι υπόλοιποι σώθηκαν, όταν Γερμανοί ερχόμενοι στον Αη Στράτη από τη Λήμνο, έμειναν και οι ίδιοι άναυδοι, μπροστά στη φρικτή πραγματικότητα που αντίκρυσαν και απέστειλαν ένα φορτίο με τρόφιμα.

Τελικά απελευθερώθηκαν μετά από επιχείρηση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού (ΕΛΑΝ) στις 17 Ιουλίου 1943.

Οπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παρών στον Αη Στράτη είναι και ο συγγραφέας-ιστορικός Βαρδής Βαρδινογιάννης, πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων, ο οποίος είχε εκτοπιστεί στον Αη Στράτη στο διάστημα 1950- 1951.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου μας θυμίζει ότι η ψυχική ενότητα του Έθνους είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση κάθε απειλής, αλλά απαραίτητη για να κάνει και η χώρα το μεγάλο άλμα στο μέλλον.

Παρακολουθήσαμε, σήμερα, μια θαυμάσια παρέλαση, η οποία κατέδειξε, όχι μόνο το ισχυρό φρόνημα, αλλά και την αποτρεπτική δυνατότητα, την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σήμερα, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, εδώ πέρα από τη Θεσσαλονίκη, στέλνουμε ένα μήνυμα: Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτα και η αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ισχυρή.

Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, των Ειδικών Δυνάμεων, για την αυταπάρνηση με την οποία επιτελούν την αποστολή τους σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Τους περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη μας και με την αγάπη μας.

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».

Keywords
Τυχαία Θέματα