Τσίπρας: Περικοπή κονδυλίων για τις χώρες της Ε.Ε. που δεν δέχονται πρόσφυγες

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung», ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, ζητά περικοπή κονδυλίων για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μειωμένη αλληλεγγύη στο προσφυγικό προς τη χώρα μας και δεν συμφωνούν στην εγκατάσταση προσφύγων στις χώρες τους.

Υπογραμμίζει δε ότι πρέπει να τηρούνται τα συμπεφωνημένα (pacta sunt servanta), όπως ακριβώς έγινε και με την Αθήνα

κατά τις διαπραγματεύσεις της ευρωκρίσης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης στο θέμα αυτό, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου υπήρξαν ξενοφοβικές εκδηλώσεις με τραυματίες».

«Στην προσφυγική κρίση η Ελλάδα έφερε το μεγαλύτερο μερίδιο του βάρους», ενώ αντίθετα άλλες χώρες «έκλεισαν τον ίδιο καιρό τα σύνορα και ύψωσαν φράχτες», υπενθύμισε.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να επιστρέψει στον 20ό αιώνα με τις ξενοφοβικές ιδέες και τον αποκλεισμό της πρόσβασής της από άλλες χώρες».

Ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε επίσης ένα σαφές αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «οι υφιστάμενες συμφωνίες στο προσφυγικό πρέπει να τηρηθούν».

Ο αριθμός των προσφύγων ναι μεν έχει μειωθεί πάρα πολύ μετά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και έτσι ενώ έρχονταν χιλιάδες ημερησίως τώρα έρχονται μόνο 100 την ημέρα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως τόνισε.

Η διαδικασία παροχής ασύλου είναι αργή και η επαναπροώθηση των προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία είναι πολύ δύσκολη, σημείωσε ο ίδιος.

Εν τούτοις, αναφέρει το δημοσίευμα, κεντρικό πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες, τους οποίους θα όφειλαν να εγκαταστήσουν στις χώρες τους.

Η συμφωνία είναι σαφώς διατυπωμένη, όπως υπογράμμισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Έλληνας πρωθυπουργός:

«Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι 66.000 πρόσφυγες πρέπει να μετεγκατασταθούν, έως τώρα, όμως, είναι μόνο 5.200».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί «να τηρηθούν ο συμφωνίες» και αυτό το αίτημα το θεωρεί σημαντικό, διότι όπως υπενθυμίζει οι χώρες με μεγάλη επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριζαν με μεγάλη επιμονή ακριβώς αυτή την άποψη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Ο ίδιος απορρίπτει την «ευέλικτη αλληλεγγύη» και ζητεί για κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ το οποίο δεν τηρεί τα συμπεφωνημένα να πιεστεί να το κάνει. Ως δοκιμασμένο μέσον των Βρυξελλών για την επίτευξη αυτού του στόχου βλέπει την άσκηση πίεσης μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων. Όποιος αρνείται τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα πρέπει να υπολογίζει ότι θα λάβει λιγότερα χρήματα από τα κοινοτικά ταμεία, διαμηνύει μέσω της εφημερίδας της Στουτγάρδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα