Ρωσικά ομόλογα: Στα ύψη τα ασφάλιστρα κινδύνου των 5ετών – Οι G7 προειδοποιούν τη Ρωσία

Τα ασφάλιστρα κινδύνου του ρωσικού χρέους αυξήθηκαν σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια εξαιτίας των φόβων ότι οι πιθανές κυρώσεις από τη Δύση θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ήδη εξασθενημένη οικονομία της χώρας.

Τα πενταετή CDS (Credit Default Swaps) αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης σήμερα στις 247 μονάδες, που είναι το ανώτερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου του 2012, σύμφωνα με τα

στοιχεία του δείκτη Markit. Τα πενταετή ρωσικά CDS έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 60 μονάδες βάσης από την αρχή του Μαρτίου.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στη διατύπωση στοχευμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ταξιδιωτικοί περιορισμοί και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων των υπευθύνων για την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Οι πολύ σκληρές κυρώσεις είναι πιθανώς ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης και σε αυτό το στάδιο ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος. Αλλά η πρόβλεψη αυστηρότερων μέτρων θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι πιο επιβλαβείς», δήλωσε ο Νιλ Σέρινγκ επικεφαλής ερευνητής της Capital Economics για τις αναδυόμενες αγορές.

ΟΙ G7 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΡΩΣΙΑ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

Η ομάδα των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) θα ζητήσει από τη Ρωσία να σταματήσει τις προσπάθειές της να προσαρτήσει την Κριμαία της Ουκρανίας, σε δήλωση η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα εντός της Τετάρτης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Σήμερα στις 12:30 (13:30 ώρα Ελλάδας) θα δημοσιοποιήσουμε άλλη μια δήλωση που δεν θα αφήνει αμφιβολίες για την αποφασιστικότητα των χωρών της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Μπαρόζο, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

«Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει όλες τις προσπάθειες να προσαρτήσει την ουκρανική αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

“ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ”

Την αποστολή του ΔΝΤ και την παροχή δανειακής βοήθειας 1,6 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, συζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δήλωση του Επιτρόπου Ολι Ρεν.

Σε μία παρέμβαση του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προετοιμασία του επερχόμενου εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν γνωστοποίησε ότι, η Επιτροπή συζητεί την αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουκρανία και την άμεση εκταμίευση δανειακής βοήθειας ύψους 1, 6 δις ευρώ.

Τα χρήματα αυτά, διευκρίνισε ο Επίτροπος, θα μπορέσουν να δοθούν υπό μορφή δανείων, μόλις υπάρξει πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας της Ουκρανίας από το ΔΝΤ και οι ουκρανικές αρχές εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

“Ακονίζουν μαχαίρια” ΗΠΑ-Ρωσία – “Παράνομη η οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία” λένε οι Ρώσοι

Η Μόσχα θεωρεί πως η οικονομική βοήθεια την οποία η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να παράσχει στην Ουκρανία είναι παράνομη και διεμήνυσε στις ΗΠΑ ότι εάν υλοποιηθεί η απόφαση αυτή τότε θα υπάρξουν συνέπειες. «Εκείνοι οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις στις ΗΠΑ οφείλουν να αναλογιστούν τις συνέπειες που θα έχει η άνευ όρων παράδοσή τους σε ριζοσπαστικά στοιχεία με ναζιστικό χρωματισμό στην Ουκρανία και στην χρηματοδότησή τους», τονίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η χορήγηση χρηματοδότησης σε ένα παράνομο καθεστώς το οποίο κατέλαβε την εξουσία διά της βίας είναι παράνομη και παραβιάζει το πλαίσιο του Αμερικανικού νομικού συστήματος», ανέφερε νωρίτερα ο αποπεμφθείς Πρόεδρος της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη χορήγηση δανειακών εγγυήσεων ύψους 1 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία, ενώ Αμερικανοί γερουσιαστές καταρτίζουν ένα νομοθέτημα το οποίο, σύμφωνα με πηγές στο Κογκρέσο, έχει ευρύτερο χαρακτήρα κι ενδέχεται να συμπεριλάβει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Original article: Ρωσικά ομόλογα: Στα ύψη τα ασφάλιστρα κινδύνου των 5ετών – Οι G7 προειδοποιούν τη Ρωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα