Τελεσίγραφο Ρέγκλινγκ: Δεν φτάνει το πλεόνασμα για κατάργηση της περικοπής συντάξεων – Η Ιταλία “χτύπησε” δύο ελληνικές τράπεζες

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο επεσήμανε πως η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αρκετή για να δικαιολογεί αυτόματα την καιτάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων», χαρακτήρισε ωστόσο εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. γι’ αυτό είπε «το βλέπουμε, το συζητάμε»

«Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει υψηλότερο πλεόνασμα από το απαιτούμενο 3,5%. Και αυτό είναι

θετικό. Το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Το ποσό δεν είναι αρκετό για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.
Γι’ αυτό το κοιτάζουμε, το συζητάμε, το εξετάζουμε», τόνισε ο Regling και διευκρίνισε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο πλεόνασμα μπορεί να δοθεί στις συντάξεις ή σε μέτρα ανάπτυξης, όπως η μείωση της φορολογίας.
«Η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος, δεν υπάρχουν νέες προϋποθέσεις ή δεσμεύσεις, παρά μόνο να μην αντιστραφούν αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων» τόνισε.
Εξάλλου, χαρακτήρισε «δημιουργική» την παρουσίαση του προσχεδίου του ελληνικού προϋπολογισμού με τα δύο σενάρια, της περικοπής και μη περικοπής των συντάξεων του 2019.«Ήταν ασυνήθιστη, αλλά χρήσιμη προσέγγιση. Καλή βάση συζήτησης» είπε.

Δήλωσε πώς σήμερα ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την Ελλάδα να βγει στις αγορές και ότι μπορεί να περιμένει για δύο χρόνια.

Πρόσθεσε ότι «μια ή δύο» ελληνικές τράπεζες επλήγησαν μερικώς από τη μετάδοση από την Ιταλία, αλλά είπε τα προβλήματα σε αυτές τις τράπεζες, τις οποίες δεν κατονόμασε, ήταν επίσης αποτέλεσμα των πολύ υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενου χρέους.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας προκαλούν ανησυχία, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό καθώς η μετάδοση μέχρι στιγμής στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει υπάρξει «πολύ περιορισμένη».

«Ανησυχούμε για την Ιταλία», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι αποτελούν κίνδυνο τα δημοσιονομικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης. Τόνισε ωστόσο πως τα προβλήματα χρέους της Ιταλίας είναι διαφορετικά απ’ αυτά της Ελλάδας.

Ο Ρέγκλινγκ προειδοποίησε για τα αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες λόγω των υψηλότερων αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, αλλά υπογράμμισε ότι τα τραπεζικά προβλήματα της χώρας είναι διαφορετικά από αυτά που βίωσαν οι ισπανικές τράπεζες όταν η Μαδρίτη ζήτησε τη στήριξη του ESM το 2012.

«Στην ίδια την Ιταλία υπάρχει μετάδοση στον τραπεζικό κλάδο», καθώς μειώνεται η αξία του ιταλικού χρέους που διακρατούν οι τράπεζες, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι αυτό αντανακλάται στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα