Σε εξέλιξη το 5th ATHENS LAW FORUM ON TAXATION

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα το 5th ATHENS LAW FORUM ΟΝ ΤΑΧΑΤΙΟΝ, το οποίο διοργανώνεται από την Palladian στο N.J.V. Athens Plaza, υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του

Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Το συνέδριο, με Scientific Partner τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑ Α.Ε. και Knowledge Partner την Altium Training επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, ενώ θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν επίκαιρα φορολογικά θέματα.

Τον συντονισμό του συνεδρίου έχει ο κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της μεσαίας τάξης στην μετά μνημονίου εποχή, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε έχει σηκώσει μεγάλα φορολογικά βάρη που την οδήγησαν στην φτωχοποίησή της, η οποία έπληξε την ελληνική οικονομία. Επισήμανε ότι είναι αναγκαία η μείωση των φορολογικών συντελεστών και εισφορών και όσο ταχύτερα ψηφισθούν τα μέτρα για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθεί η κατάστασή της, η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει στην βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Βασίλειος Οικονομίδης, Μέλος της Κλαδικής Ομάδας Εργασίας Μελών του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στον ρόλο του Επιμελητηρίου και σημείωσε ότι η φορολογία παραμένει ένα επίκαιρο θέμα που εξετάζει κάθε επενδυτής εγχώριος ή αλλοδαπός.

Στην συζήτηση που ακολούθησε ανάμεσα στον κ. Παπαγιαννίδη και στον κ. Γιώργο Πιτσιλή, Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στον ρόλο της Α.Α.Δ.Ε. ως επιχειρησιακού βραχίονα της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, ο οποίος εφαρμόζει την φορολογική πολιτική της. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι θεσμικά υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στην Αρχή και το Υπουργείο. Επισήμανε δε ότι οι σχέσεις της Α.Α.Δ.Ε. με την αστυνομία, την οικονομική αστυνομία, τους οικονομικούς εισαγγελείς και τις άλλες υπηρεσίες είναι καλύτερες από ποτέ. Υπογράμμισε επίσης, ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δεν πρέπει να «χρεώνονται» στην τρόικα, καθώς είναι ελληνικές αποφάσεις. Σημείωσε ότι η Α.Α.Δ.Ε. κατανοεί την διαφορετική λειτουργία και «νοοτροπία» κάθε εφορίας, η οποία μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν πυροσβεστικά και πλέον θα αντιμετωπιστεί συστηματικά, καθώς έχει ξεκινήσει ένα χρηματοδοτικό έργο για την καταγραφή υπηρεσιών και κινδύνων, η οποία θα λειτουργήσει προς όφελος της λειτουργίας των εφοριών, αλλά και των πολιτών-φορολογούμενων. Με αφορμή αυτό το θέμα, αναφέρθηκε στην 10ημερη επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει κλιμάκιο της ΔΟΥ Ρόδου στο τέλος του μήνα σε Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι και Σύμη, προκειμένου να ακούσει και να καταγράψει τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών στις συναλλαγές τους με το TAXIS. Η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο εξωστρέφειας της Α.Α.Δ.Ε. Κλείνοντας την συζήτηση, σημείωσε ότι η Α.Α.Δ.Ε. στις άμεσες προτεραιότητές της δίνει έμφαση στην διεθνή της εξωστρέφεια με την συμμετοχή της σε διεθνή συνέδρια, αλλά και την πρόκληση από μέρους της διεθνών συζητήσεων όπως για την οικονομία του διαμοιρασμού, ενώ επισήμανε την έμφαση που δίνει η αρχή στην ανάπτυξη της πληροφορικής. Η σχετική υπηρεσία της Αρχής, όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής είναι υποστελεχωμένη σε σχέση με τα διεθνή στάνταρντς. Όσον αφορά στην ηλεκτρονική τιμολόγηση σημείωσε ότι το θέμα των ηλεκτρονικών βιβλίων έχει προχωρήσει και πριν μία εβδομάδα κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα, ενώ υπάρχει και συνεχής επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη των χορηγών εταιρειών ΕΥ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ (Εταιρεία της Philip Morris International), SAMOS BUSINESS DEVELOPMENT, KLC, ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ, ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΛΩΝΟΓΙΑΝΝΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ (FDM&A), ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα