Ραγδαίες εξελίξεις – Εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο

UPD: Εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο αποφασίζει ο Πρωθυπουργός, Οο οποίος δείχνει πλέον αποφασισμένος να πάρει τις τελικές του αποφάσεις εντός της ημέρας και να προχωρήσει σε ανακοινώσεις άμεσα.
Σε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου συμμετέχουν οι υπουργοί Επικρατείας Φλαμπουράρης και Παππάς, 0 υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης, ο γραμματέας της ΚΟ Χρήστος Μαντά και ο κοινοβουλευτικός

εκπρόσωπος Νίκος Φίλης.

– Υπέρ των πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν τάχθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στον ΒHMA FM στην ετοιμότητα του υπουργείου για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

–Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, αναχώρησε εσπευσμένα από σύσκεψη στο δημαρχείο Καλαμάτας. Εχουμε ενδεχομένως πολιτικές εξελίξεις όπως ήταν και αναμενόμενο. «Εγώ πηγαίνω στην Αθήνα για να μπούμε σε μια πιο κανονική περίοδο αφ’ ης στιγμής έκλεισε η περιβόητη συμφωνία», είπε στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη .

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την αποχώρησή του για το πότε θα γίνουν οι εκλογές ο κ. Βούτσης απάντησε ότι «καθόλου δεν είναι ζητούμενο. Δεν το έχετε καταλάβει;».

– «Οι εκλογές -που από ό,τι ακούω κι εγώ, έρχονται -δεν είναι οι ίδιες με αυτές του 2012 γιατί τώρα έχουμε συμφωνία που δεν είχαμε τότε”, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή.

«Τώρα υπάρχει και το πλαίσιο για το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δήλωσε απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού σχετικά με την επαναλειτουργία των τραπεζών.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΕΝΙΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ισχυροποιείται, όπως όλα δείχνουν, το σενάριο των πρόωρων εκλογών και πάει στο ράφι αυτό της ψήφου εμπιστοσύνης, με το πολιτικό, ωστόσο, τοπίο να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

Αυτό που επιλέγεται φαίνεται ότι είναι η λύση της παραίτησης της κυβέρνησης προκειμένου να διαλυθεί η Βουλή και να γίνουν οι εκλογές στη συνταγματική προθεσμία, δηλαδή εντός 30 ήμερων από τη διάλυση του Κοινοβουλίου, διάστημα όμως που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις 20 ήμερες.

Τα πράγματα δείχνουν να έχουν προχωρήσει τόσο πολύ ώστε ήδη έχει επιλεγεί και το πρόσωπο που θα αναλάβει υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και με βάση το νόμο θα είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Οι ανακοινώσεις είναι θέμα εικοσιτετραώρων με καταληκτική ημερομηνία, όπως φαίνεται, τη Δευτέρα.

Ο Πρωθυπουργός είδε το μεσημέρι τον παλιό του συνεργάτη και υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος δήλωσε βγαίνοντας από το Μαξίμου ότι οι ανακοινώσεις είναι “είναι θέμα ωρών” ή “θέμα 24ωρών”, ενώ τη Δευτέρα θα υπάρξει και νέο ραντεβού των δύο ανδρών για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναληφθούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε ακόμη με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, ο οποίος πέραν από την κυβερνητική ιδιότητα του για την οργάνωση των εκλογών θεωρείται και ο άνθρωπος τον οποίο εμπιστεύεται πιο πολύ από κάθε άλλον ο Πρωθυπουργός για την ανάλυση των δημοσκοπήσεων και την πρόβλεψη των εκλογικών αποτελεσμάτων.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Ο Αλ. Τσίπρας στην πρώτη σύσκεψη που είχε χθες στο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του αποφάσισε για κάλπες το φθινόπωρο. Το «σταυρόλεξο» που μένει να επιλυθεί είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι τις εκλογές και εάν αυτές θα πραγματοποιηθούν έως τις 20 Σεπτεμβρίου ή μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Οκτώβρη.

Οι αποφάσεις πάντως για οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης αναμένεται να υπάρξουν την άλλη εβδομάδα, ενώ τώρα δεν υπάρχει καμία απόφαση, διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι με αφορμή τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Όπως τονίζουν, στις παραμέτρους για την όποια απόφαση για την όποια πολιτική πρωτοβουλία σημασία έχει και το πώς δεν θα διαταραχτεί ένα κλίμα που οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στη συζήτηση για το χρέος. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι οι κινήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και να μην έχουν ρίσκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα