Πυθαγόρειο Σάμου! Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Το Πυθαγόρειο της Σάμου, το πολύτιμο στολίδι του Αιγαίου, συγκαταλέγεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Τόπος γένησης ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπους σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, σύμφωνα με το MIT, του φιλόσοφου Πυθαγόρα.

Στην αρχαιότητα, στη σημερινή θέση του χωριού, βρισκόταν η αρχαία πόλη της Σάμου.  Το λιμάνι της πόλης, με τους

μώλους και τις αποβάθρες του στέκει εκεί αιώνες τώρα. Μάλιστα, ο Ηρόδοτος το περιγράφει ως ένα από τα θαυμαστά έργα του αρχαίου κόσμου.

Ένα χωριό λοιπόν χτισμένο κυριολεκτικά πάνω σε μια αρχαία πόλη το ¨Αστυ” στην οποία κατα τον 5 αιώνα π.χ διέμεναν περίπου 70.000 κάτοικοι.

Από την 4η χιλιετίδα π.Χ. πολλοί πολιτισμοί έχουν κατοικήσει εδώ. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μία επίσκεψη στο Πυθαγόρειο είναι μία μοναδική εμπειρία, ένα ταξίδι στο χρόνο, στο ένδοξο παρελθόν της περιοχής μέσα στους αιώνες. Τα ερείπια του Πυθαγορείου, του αρχαίου οχυρωμένου λιμανιού με ελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία, το εντυπωσιακό υδραγωγείο του Ευπαλίνου, καθώς και το Ηραίο, ο ναός της Ήρας της Σάμου, είναι ακόμη επισκέψιμα.

Δεν χαρακτηρίστηκε τυχαία από την Ουνέσκο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το Πυθαγορείο και το Ηραίο!

Μεγάλα ονόματα έχει να επιδείξει αυτός ο τόπος. Πυθαγόρας ο μέγιστος φιλόσοφος των αιώνων, Αρίσταρχος ο αστρονόμος, που πρώτος διετύπωσε το ηλιοκεντρικό σύστημα, Πολυκράτης ο τύρανος της Σάμου που ίδρυσε βιβλιοθήκη η οποία περιλάμβανε ότι πιο σπουδαίο υπήρχε την εποχή εκείνη, Καλλίστρατος που συμπλήρωσε το ελληνικό αλφάβητο με τα γράμματα ζ,η,ξ,ψ,και ω, και από τότε παραμένει αναλλοίωτο.

Ο Επίκουρος, ιδρυτής της επικούρειας φιλοσοφικής σχολής, οι μεγάλοι καλλιτέχνες Θεόδωρος και Τηλεκλής, οι οποίοι κατατάσσονται μεταξύ των πρώτων καλλιτεχνών του κόσμου, θεμελιώνοντας ένα από τα επτά θαύματα, τον ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο και το μεγαλύτερο ναό της εποχής του 5ου αιώνα π.χ, το ναό της Ήρας στο Ηραίον της Σάμου, ο μυθοποιός Αίσωπος αλλά και τόσοι άλλοι.

Πόση δόξα και πολιτισμός μπορεί να χωρέσει σε έναν τόπο μικρό σαν αυτόν …..έναν τόπο απαράμιλλης ομορφιάς, ένα στολίδι του Αιγαίου. Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας. Ένα ταξίδι σε αυτό τον τόπο είναι ταξίδι τιμής και αγάπης στην προσφορά της Ελλάδας στον υπόλοιπο κόσμο!

Πηγη: healthyvoice.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα