“Πυρετός επαφών” για να βγει η Ελλάδα στις αγορές – Δύο εκθέσεις, ΔΝΤ και Στουρνάρα “κρίνουν” τη βιωσιμότητα και δίνουν “σήμα” αναβαθμίσεων στους οίκους

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με νέα ομόλογα, το συντομότερο δυνατόν, είναι ένας από τους πρώτους και επιθυμητούς στόχους της κυβέρνησης. Η ταχεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, θα είναι ένα πρώτο θετικό “σήμα” για την εκκίνηση, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι επαφές κορυφής που πραγματοποιούνται με ξένους οίκους, οι οποίοι πρέπει να πεισθούν ότι η πορεία ανάπτυξης της οικονομίας θα είναι ανοδική και φυσικά μη αναστρέψιμη.

Ο

Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους περιμένει στο επόμενο διάστημα τις αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους, αλλά και αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, προκειμένου να προχωρήσει.

Μεταξύ των αναλύσεων βιωσιμότητας που αναμένονται στις αρχές Ιουλίου είναι η έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ, στην οποία θα ενσωματώνεται το DSA του Ταμείου και η ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος στην έκθεση για τις εξελίξεις στην οικονομία (2 Ιουλίου). Έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις αγορές οι “ακριβείς διατυπώσεις” που θα χρησιμοποιηθούν στα κείμενα των εκθέσεων αυτών, οι οποίες κατά τα άλλα, αναμένεται να είναι θετικές ως προς τη βιωσιμότητα.

Άλλωστε, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ μετά το τελευταίο Eurogroup, το Ταμείο δεν έχει καμία επιφύλαξη αναφορικά με τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά υπάρχουν ορισμένα ερωτηματικά σε σχέση με το μακροπρόθεσμο ορίζοντα αν και αξιολογείται ως πολύ σημαντική η δέσμευση του Eurogroup για επανεξέταση του ζητήματος και πιθανές νέες παρεμβάσεις το 2032.

Keywords
Τυχαία Θέματα