Δεν βρέθηκε λύση για τους μετανάστες στις Βρυξέλλες – Η ελληνική πρόταση

Χωρίς απτά αποτελέσματα κατέληξε η συνάντηση των 16 ηγετών της ΕΕ που συναντήθηκαν σήμερα ατύπως στις Βρυξέλλες για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, εξερχόμενη της Συνόδου ανέφερε ότι ήταν μια «καλή συνάντηση» και πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης, καθώς και μετά από αυτό. Η Α. Μέρκελ

είπε ότι τρία ήταν τα θέματα στα οποία δόθηκε έμφαση στη σημερινή άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών: οι σχέσεις με τις τρίτες χώρες προέλευσης, η προστασία των συνόρων της ΕΕ, και η εσωτερική διάσταση.

O Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι απορρίφθηκαν οι λύσεις οι οποίες δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες και πως όλοι συμφώνησαν να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες προέλευσης, να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας στο εσωτερικό της ΕΕ, με τρόπο αποτελεσματικό.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ θα εργαστούν τις επόμενες ημέρες και ως τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου, για να υπάρξουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Εξάλλου, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν λόγο για μια “χρήσιμη” συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών, χωρίς συγκρούσεις και χωρίς αρνητισμό.

Οι ίδιες πηγές της Επιτροπής ξεκαθάρισαν ότι δεν ξανασυζητούνται όλα από την αρχή, αλλά αναζητούνται τρόποι να περάσουμε από το μοντέλο της “κρίσης”, η οποία έχει τελειώσει, σε κάτι ποιο “συστημικό” και “βιώσιμο”.

Πηγές της Επιτροπής ανέφεραν, ότι η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως να γεφυρωθεί το χρηματοδοτικό χάσμα , ύψους 500 εκατ. ευρώ , για το Ταμείο για την Αφρική, καθώς επίσης να αρχίσει να εκταμιεύεται το δεύτερο πακέτο, ύψους 3 δισ. ευρώ, προς την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, υπάρχει σύγκλιση απόψεων στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της Frontex και να γίνει μια πραγματική συνοριοφυλακή. Παράλληλα, πολλοί συμφωνούν με την ιδέα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το ‘Ασυλο, EASO , να γίνει ένας πραγματικός ευρωπαϊκός οργανισμός που θα αναλαμβάνει τις αιτήσεις για το άσυλο στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες “πλατφόρμες” υποδοχής μεταναστών, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι είναι μια ιδέα που βρίσκεται υπό συζήτηση. Υπάρχουν δύο προτάσεις. Πρώτον, να δημιουργηθούν πλατφόρμες τύπου “hotspots” σε χώρες εκτός της ΕΕ, όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και μεταναστών που δικαιούνται χορήγηση ασύλου. Δεύτερον, η Γαλλο-Ισπανική πρόταση, να αναλάβει δηλαδή η ΕΕ τη λειτουργία των hotspots στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση για το άσυλο μετατίθεται για το Σεπτέμβριο, ενώ για όλα τα άλλα ζητήματα αναμένεται συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ

Η προσφυγική κρίση είναι ευρωπαϊκή και ευρωπαϊκή πρέπει να είναι και η λύση της, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είπε “όχι” στην αποσπασματική αντιμετώπιση της και τις μονομερείς ενέργειες, τάχθηκε υπέρ της αλληλεγγύης, της αλληλοστήριξης και του διαμοιρασμού της ευθύνης, ενώ έθεσε με έμφαση το ζήτημα της επανένωσης των οικογενειών προσφύγων.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η προσφυγική κρίση δεν είναι παροδική και “το μεγάλο δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι αν την κρίση αυτή θα την αντιμετωπίσουμε ψάχνοντας ευρωπαϊκές συλλογικές λύσεις, αντιμετωπίζοντας τη, δηλαδή, ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση, ή θα την αντιμετωπίζουμε σαν μια κρίση που αφορά αυτούς στους οποίους τα συμπτώματα εμφανίζονται και άρα θα αναζητεί κάθε χώρα ξεχωριστά εθνικές λύσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα”.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν προπαρασκευαστική, δεν υπήρξε κάποια απόφαση και η συζήτηση θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 28 και 29 Ιουνίου.

Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου

Στην παρέμβαση του στην άτυπη συνάντηση ο κ.Τσίπρας ζήτησε:

-Να υπάρξει το συντομότερο δυνατό η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου το οποίο έχει ξεπεραστεί από την ίδια τη ζωή.

-Να στηριχθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής, προέλευσης και διέλευσης.

-Να συγκροτηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών προσφύγων.

-Να αναβαθμιστεί η Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή.

Ζήτησε να ξαναδεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σοβαρά τόσο την υπόθεση της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, όσο όμως και την εσωτερική και εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης. “Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η Ευρώπη να προσανατολιστεί σε μια πολιτική διαμοιρασμού της ευθύνης, αλληλεγγύης και αλληλοστήριξης και όχι σε μια πολιτική που θα ρίχνει τα βάρη μονάχα στις χώρες εκείνες που δέχονται τις μεταναστευτικές ροές”, είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως είναι ανοιχτό το που θα καταλήξει αυτή τη συζήτηση στην Ε.Ε. με δεδομένο ότι υπάρχουν διαφωνίες και πρότεινε στις χώρες που συμφωνούν σε μια συλλογική και συντονισμένη αντιμετώπιση να προχωρήσουν από κοινού σε πρωτοβουλίες πολυμερούς συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Για όσες χώρες δεν συμφωνούν με αυτή την αντιμετώπιση είπε ότι προφανώς και δεν μπορούν να καταναγκαστούν αλλά σημείωσε πως είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα βρουν μπροστά τους άλλου είδους προβλήματα και τότε ενδεχομένως και αυτές να έχουν μια αντίστοιχη αντιμετώπιση από όλες τις υπόλοιπες χώρες με αυτή που οι ίδιες δείχνουν σήμερα στο προσφυγικό πρόβλημα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα θέλει να υπάρξει συντονισμένη μείωση και των δευτερογενών ροών, αλλά παρατήρησε πως τέτοιες δεν υφίστανται από τη χώρα μας διότι τα βόρεια σύνορα είναι κλειστά εδώ και αρκετό καιρό, κατόπιν μονομερών ενεργειών. Και να υπάρχουν κάποιες αυτές θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες, από παράνομους δρόμους.

Μείωση των πρωτογενών ροών

“Για την Ελλάδα αυτό που έχει πρωτίστως σημασία και αξία είναι να εκμηδενίσουμε, αν είναι δυνατό, τις πρωτογενείς ροές, σε ότι αφορά τη συμφωνία της Ε.Ε.- Τουρκίας, διότι αντιλαμβάνεστε ότι η μείωση αυτών των παράνομων πρωτογενών ροών μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσει εποικοδομητικά η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Εξήγησε πως αυτό “δεν σημαίνει ότι κλείνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα στη νόμιμη μετανάστευση, αντιθέτως σημαίνει ότι κλείνουμε την πόρτα στην παράνομη δραστηριότητα των διακινητών και δίνουμε τη δυνατότητα νόμιμων ροών μέσα από τη διαδικασία του ασύλου, που, βεβαίως, είναι μια διαδικασία που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και τη διεθνή νομοθεσία”.

Επανενώσεις οικογενειών προσφύγων

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των επανενώσεων των οικογενειών προσφύγων.

“Η Ευρώπη δεν πρέπει να δείξει ένα πρόσωπο αποκρουστικό, σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες της, ένα πρόσωπο που, δυστυχώς, δείχνουν άλλες χώρες ετούτη την εποχή, πράγμα το οποίο έχει σχολιαστεί στον διεθνή Τύπο, αλλά και αποτελεί και μια πληγή σε ότι αφορά στις πανανθρώπινες αξίες που πρέπει να διέπει τον πολιτισμό μας. Στην Ελλάδα έχουμε έναν μεγάλο αριθμό οικογενειών που χρήζουν επανένωσης και πρέπει να προβούμε άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου αυτό να επιτευχθεί”, είπε ο κ.Τσίπρας.

Βρυξέλλες – Προσφυγικό: 16 ηγέτες ψάχνουν λύση διαφωνούντες – Οι ελληνικές θέσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα