Ψυχρολουσία από την Standard & Poor’s – Δεν αναβάθμισε την Ελλάδα

UPD: Ψυχρολουσία από τον οίκο Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία. Όλοι ανέμεναν αναβάθμιση από το “Β+” στο “BB-“, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε. Στο Β+ διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας η Standard & Poor’s, διατηρώντας επίσης το θετικό outlook.

Στην τελευταία έκθεσή της είχε σημειώσει πως οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές

θα είναι καθοριστικές για τη βελτίωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και αποτελούν “κλειδί” για την αξιολόγηση της χώρας, διαμηνύοντας παράλληλα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να κάνει περισσότερα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να προσελκύσει ισχυρότερες εισροές από επενδύσεις από το εξωτερικό.

Στη σημερινή έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι μετά την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,9% το 2018, αναμένουμε ότι η οικονομία θα αυξηθεί κατά περίπου 2,3% το 2019, πριν ο ρυθμός σταδιακά ενισχυθεί κατά το 2020-2022.
Η αύξηση της απασχόλησης παραμένει σταθερή: Προβλέπουμε αύξηση άνω του 2% ετησίως έως το 2022, αν και η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση των προσλήψεων.
Επιπλέον, η οικονομία θα επωφεληθεί από υψηλότερο μερίδιο μόνιμων θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι το 2018, και μέχρι στιγμής το 2019, προσλήφθηκαν ελαφρώς πάνω από το ήμισυ των νέων εργαζομένων με συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης.

Η καθαρή πορεία του χρέους προς το ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές επιπτώσεις δυνητικά δυσμενών δικαστικών αποφάσεων στις προηγούμενες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και από την επιτυχία της στρατηγικής στήριξης της μείωσης των NPEs στον τραπεζικό τομέα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Το 2018 οι τράπεζες έκαναν σημαντική πρόοδο στη μείωση των NPEs τα οποία στα τέλη του 2018 ήταν 81,8 δισ. ευρώ (εξαιρώντας τα εκτός ισολογισμού), έναντι 107,2 δισ. ευρώ στην κορύφωση του Μαρτίου του 2016, μια μείωση σχεδόν 25%. Πρωτοβουλίες για να μειωθεί το υψηλό απόθεμα NPEs βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβανομένων διαγραφών και εφαρμογή εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης καθώς και με την ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς και της χρήσης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που συμφωνήθηκε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πιθανότατα θα μειώσει το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών και θα επιταχύνει τις ρυθμίσεις με τους δανεισμένους, οι οποίοι υπό όρους θα επωφεληθούν από μια σταθερή επιδότηση από το δημόσιο.

Γρηγορότερη μείωση των NPEs ίσως να μην είναι δυνατή χωρίς μια πιο αποφασιστική προσέγγιση και την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων κρατικής στήριξης. Υπό εξέταση από τις αρχές είναι ένα σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία ενός APS και την παροχή κρατικών εγγυήσεων για τα senior ομόλογα που θα εκδώσει και ένα σχήμα που στηρίζεται στον αναβαλλόμενο φόρο, το οποίο περιλαμβάνει μεταφορά μέρους των NPEs σε μια εταιρεία διαχείρισης με χρηματοδοτική στήριξη από την κυβέρνηση.

Η S&P θα δει πιθανότατα θετικά την εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων, τα οποία εμφανίζονται συμπληρωματικά, καθώς θα βελτιώσουν ουσιαστικά την πιθανότητα να πιάσουν οι τράπεζες τους στόχους για την μείωση των NPEs στο 20% ή χαμηλότερα.

Ο οίκος πιστεύει ότι αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν σε ταχύτερη οικονομικά ανάπτυξη. Σημειώνει δε ότι παρά τη σταθερή αύξηση της νέας πίστωσης στον επιχειρηματικό τομέα (1,6% ετησίως το Φεβρουάριο του 2019), η συνολική πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική (συνολικά -0,4% ετησίως) και αυτό δεν συμβάλει στην ουσιαστική αποκατάσταση της επενδυτικής δραστηριότητας στην οικονομία.

Την ίδια στιγμή η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος βελτιώνεται. Οι τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ και το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς έχουν πλήρως εξαλείψει την εξάρτησή τους από τον ακριβό ELA. Μια αύξηση στις καταθέσεις βοήθησε, όπως επίσης και οι συναλλαγές στη διατραπεζική και η πώληση κόκκινων δανείων. Ενώ οι καταθέσεις στο σύστημα αυξάνονται –κατά 6% το 2018- η εμπιστοσύνη στο σύστημα δεν έχει επανέλθει στο βαθμό που θα επιτρέψει πλήρη εξάλειψη των capital controls αν και αυτά «χαλάρωσαν» τον Οκτώβριο του 2018. Την περασμένη χρονιά οι συστημικές τράπεζες εξέδωσαν καλυμμένα ομόλογα. Όπως και το δημόσιο, αυτή ήταν η πρώτη κίνηση στις αγορές μετά το 2014. Η S&P θυμίζει ότι μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα οι τράπεζες έχασαν το waiver το οποίο τους επέτρεπε να έχουν πρόσβαση στον συνήθη δανεισμό της ΕΚΤ με χρήση κρατικών ομολόγων ως collateral. Ωστόσο παρά την απώλεια του waiver, η χρηματοδότηση των τραπεζών δεν διαταράχθηκε.

Η Ελλάδα κατατάσσεται από την Moody’s στο Β1 με σταθερή προοπτική. Με βάση την αξιολόγηση της Moody’s (Β1), η Ελλάδα παραμένει 4 βαθμίδες κάτω από το investment grade.

H Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ- με σταθερή προοπτική.

Στις 3 Μαΐου αναμένεται και η αξιολόγηση της DBRS. Οι επόμενες αξιολογήσεις που έχουν οριστεί από τους 4 μεγάλους οίκους είναι οι εξής: στις 2 Αυγούστου από Fitch, στις 23 Αυγούστου από Moody’s και στις 25 Οκτωβρίου από S&P και την 1η Νοεμβρίου από τον καναδικό οίκο DBRS.

Standard & Poor’s: Θα αναβαθμίσει την Ελλάδα από «Β+» σε «ΒΒ-»

Keywords
Τυχαία Θέματα